Hlavní obsah

Berdych - Štěpánek 6:3, 6:7, 6:3, 6:3Berdych ovládl souboj Čechů. Ale se Štěpánkem měl dost práce

Paříž
Aktualizováno

Český souboj ovládl Tomáš Berdych, čtvrtý hráč světa porazil ve druhém kole French Open svého parťáka z Davis Cupu Radka Štěpánka 6:3, 6:7, 6:3, 6:3. Vítěz naplnil roli favorita, poražený potvrdil pověst mazaného bojovníka, s jeho kraťasy a finesami měl soupeř plné ruce práce. Úvodní sadu vyhrál Berdych. Druhou získal pro sebe Štěpánek v tie breaku, víc mu ale rival nedovolil. Do třetího kola již postoupili i Lucie Šafářová, která porazila Japonku Kurumi Naraovou 6:2 a 6:0, a Lukáš Rosol, jenž zdolal Španěla Roberta Bautistu 6:4, 6:2 a 6:2.

Foto: Michel Euler, ČTK/AP

Tomáš Berdych při utkání druhého kola French Open s Radkem Štěpánkem.

Článek
Fotogalerie

Berdych se Štěpánkem bojovali na kurtu číslo 1, třetím největším dvorci v areálu Rolanda Garrose. Ačkoliv oba působí na okruhu dlouhou dobu, vůbec poprvé se střetli na grandslamovém turnaji. Na okruhu ATP se oba potkali počtvrté, potřetí se z výhry radoval Berdych, který svého parťáka zdolal i v předešlém měření sil - v roce 2011 v Šanghaji.

"Byl to těžký soupeř, těžký zápas a mně se to podařilo zvládnout od začátku do konce. To je nejdůležitější. Je hezký vidět Radka zpátky v takovéhle formě a hrát takový tenis, když byl dlouho pryč," řekl Berdych. V boji o účast v osmifinále ho čeká Francouz Benoit Paire, kterého v jediném vzájemném utkání porazil.

"Dřeli jsme tam tři a půl hodiny. Myslím si, že i Berďa toho naběhal docela dost. První dva sety jsem měl moře šancí, abych se dostal dopředu," řekl Štěpánek, který využil pouze jeden z devíti brejkbolů. "Tenis se nehraje na šance, ale na jejich proměňování. Berďa si hodně pomáhal servisem, což by největší rozdíl."

Po dvou hodinách vyrovnáno

V kruhové aréně jako pro gladiátory Štěpánek dokázal svým pestrým tenisem dostat Berdycha z rytmu a co nejméně ho pouštěl k nátlakové hře. "Taktika byla jasná: nehrát stereotypně odzadu, což má Berďa rád. Snažil jsem se měnit tempo hry a dařilo se mi to," řekl 129. hráč žebříčku ATP.

Favorita trápil především častým zkrácením hry za síť, na které buď Berdych nezareagoval, nebo ho následně Štěpánek úspěšně prohazoval. "Víme, že dobíhání kraťasů není Berďova oblíbená disciplína, takže jsem se toho snažil využívat. Nejdřív skvěle, pak už tam nějaké stopbaly byly navíc," řekl Štěpánek. Díky tomu si mohl vítězně poskočit po druhém setu, jelikož v tie-breaku mu taktika s kraťasy vyšla hned čtyřikrát a po dvou hodinách hry vyrovnal stav na 1:1.

"Kraťasy nejsou v jeho hře nic překvapivého. To je věc, která ho zdobí, dělá z nich spoustu bodů. Nad rámec bylo, že průměr dobrých kraťasů držel na neskutečné úrovni a dělal hodně bodů," ocenil Berdych. Postupem času ale dokázal soupeři vzít vítr z plachet. "Ve finále se mi podařilo začít hrát rychleji, brát mu čas a nedostával se k nim. A když, tak v blbé pozici," konstatoval Berdych.

Ještě ve třetím setu dokázal Štěpánek, v 36 letech a 192 dnech letos nejstarší hráč ve dvouhře v Paříži, držet s Berdychem krok. Dělal tradiční gesta, posunky, dobře podával, ale přeci jen pomalu ztrácel a Berdych svou razancí uspěl.

Hlediště, v kterém bylo hodně dětí, fandilo sporadicky. Jednotlivé výkřiky převážně povzbuzovaly Berdycha. Česky se občas ozývalo: "Pojď, Radku!"

Před čtvrtým setem organizátoři po úpravě kurt i nakropili. Berdych i Štěpánek pak chvilku čekali, až se voda vsákne, jelikož antuka zůstala příliš mokrá. Berdych si nechal část za základní lajnou znovu upravit, aby neuklouzl.

A pak rozhodl o své výhře rychlým nástupem a brejkem na začátku čtvrté sady. O podání už nepřišel a stihl vyhrát dříve, než se prodlužující stíny od zapadajícího slunce dostaly hlouběji do kurtu. První mečbol ještě Štěpánek odvrátil, ale při druhém udělal dvojchybu a zaklonil ve zmaru hlavu.

U sítě si oba čeští daviscupoví reprezentanti podali ruce, objali se a krátce spolu mluvili. "Já jsem Berďovi pogratuloval a řekl jsem mu, aby to tu vyhrál celé, že mu to přeju," uvedl Štěpánek.

"K tomu je pořád spousta zápasů a spousta dřiny," reagoval Berdych a krajana povzbudil slovy: "Na to, jak dlouho jsi nehrál, tak klobouk dolů." Štěpánek se vrací na kurty po více než sedmi měsíční pauze zaviněné zraněními a odehrál letos teprve pátý turnaj.

Ester křičela výjimečně

Zatímco Štěpánka v hráčské lóži podporoval jeho kondiční trenér Marek Všetíček, na druhé straně u Berdycha bylo plněji. Výjimečně zakřičela přítelkyně Ester, často naopak svého svěřence povzbuzoval Berdychův venezuelský kouč Daniel Vallverdu. Seděli tam hráčův fyzioterapeut, oba kondiční trenéři i manažer.

Berdych porazil Štěpánka na okruhu ATP potřetí ze čtyř vzájemných zápasů. Proti krajanům se mu dál daří, Čecha zdolal už podesáté za sebou. Naposledy Berdycha dokázal porazit Robin Vik na turnaji v Dubaji před devíti lety.

Šafářová, osmadvacetiletá rodačka z Brna nedala o pět let mladší soupeřce z Japonska žádnou šanci a pokud v příštím utkání porazí i Lisickou, vyrovná své maximum na druhém grandslamu sezóny. Loni dokráčela do 4. kola, kde ji zastavila Ruska Světlana Kuzněcovová (3:6, 4:6).

S Lisickou má Šafářová nepříznivou bilanci. Ze čtyř vzájemných duelů tři prohrála. Jedinou výhru zaznamenala česká hráčka v roce 2009 právě na antuce v Paříži. "Naposledy to bylo ve Wu-chanu dost vyrovnané, prohrála jsem ve třech setech, takže jí mám co vracet," řekla Šafářová.

Rosol si poradil s vynikajícím antukářem

Rosol se postaral o příjemné překvapení, když z turnaje vyřadil vynikajícího antukáře a devatenáctého nasazeného Roberta Bautistu-Aguta. Ve 3. kole se Rosol střetne s Tejmurazem Gabašvilim, jenž také poněkud překvapivě ve třech setech vyřadil Juana Mónaka z Argentiny.

Český hráč si už pařížské maximum vyrovnal, dál než ve třetím kole nebyl ani na žádném jiném grandslamu. Na Roland Garros hrál tři zápasy jen v roce 2011 a výčet jeho postupů do této fáze dosud končil Wimbledonem 2012.

Proti světové dvacítce Bautistovi se Rosol pomaleji rozehrával, ztratil první tři hry, ale od stavu 1:4 byl na kurtu pánem. Španěla přehrál za hodinu a 22 minut a vyrovnal s ním vzájemnou bilanci na 1:1. "Začátek byl lehce pomalejší, ale pak se to rozjelo. Hrál jsem ve velké pohodě, dobře jsem servíroval a držel ho pod tlakem," řekl Rosol.

Příště ho čeká ruský protivník, kterého v jediném dosavadním souboji porazil. Půjde o duel hráčů, kteří ještě na pařížské antuce neztratili set. Gabašvili v prvním kole překvapivě vyřadil nasazenou jedenáctku Feliciana Lópeze ze Španělska a poté Mónaca. "Půjdu do zápasu stejně jako do duelu s Bautistou a budu chtít odehrát svoje maximum," řekl Rosol.

Tenisový grandslamový turnaj French Open v Paříži (antuka, dotace 26 928 600 eur):
Muži:
Dvouhra - 2. kolo:
Berdych - Štěpánek 6:3, 6:7 (7:9), 6:3, 6:3
Rosol (ČR) - Bautista (19-Špa) 6:4, 6:2, 6:2.
Čtyřhra - 1. kolo:
Čermák, Veselý (ČR) - Bedene, Ramos (Brit./Šp.) 6:4, 7:5
Ženy:
Dvouhra - 2. kolo:
Šafářová (13-ČR) - Naraová (Jap.) 6:2, 6:0
Čtyřhra - 1. kolo:
Strýcová, Krajiceková (13-ČR/Niz.) - Coinová, Parmentierová (Fr.) 7:6 (7:3), 6:0
Hingisová, Mirzaová (1-Švýc./Indie) - Görgesová, Krejčíková (Něm./ČR) 6:3, 6:0
Becková, Peerová (Něm./Izr.) - Koukalová, Smitková (ČR) 7:5, 6:4
Bencicová, Siniaková (Švýc./ČR) - Puigová, Rogersová (Portor./USA) 6:2, 6:1
Dateová-Krummová, Schiavoneová (Jap./It.) - Allertová, Cetkovská (ČR) 2:6, 7:6 (10:8), 6:1
Další výsledky French Open najdete zde.
Porazí Lucie Šafářová ve třetím kole French Open Němku Sabine Lisickou?
Ano
86,7 %
Ne
13,3 %
Celkem hlasovalo 9393 čtenářů.

Reklama

  4 : 1 Kosťuková - Vondroušová 4 : 1 probíhá Živě
20240420T17 : 15:00+0200
Kosťuková vs. Vondroušová
Kosťuková vs. Vondroušová
Kosťuková
Vondroušová
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články