Hlavní obsah

Kvitová si splnila v Paříži cíl, ale odměnu ještě nečeká

Paříž

Tenistka Petra Kvitová přijela do Paříže s cílem přejít konečně po dlouhé době na grandslamu kromě Wimbledonu zase třetí kolo a po dnešním postupu do osmifinále Roland Garros si mohla zaškrtnout kolonku splněno. Ví ale, že doopravdy splněno jako světová čtyřka ještě zdaleka nemá.

Foto: Jason Cairnduff, Reuters

Česká tenistka Petra Kvitová na letošním French Open.

Článek

Kvitová dokázala přejít na každém z turnajů velké čtyřky třetí kolo naposledy v roce 2012, ale od té doby to uměla jen na oblíbené londýnské trávě. Jinde vypadla pětkrát právě ve třetím kole, ale také jednou v prvním a ve druhém kole.

"Můj hlavní cíl, když jsem sem jela, bylo uhrát třetí kolo," řekla Kvitová. Na pařížské antuce plán naplnila po výhře nad Rumunkou Irinou-Camelií Beguovou 6:3 a 6:2. "Jestli to ze mě spadne? Možná, ale jsem čtvrtá nasazená a jsem pořád favoritkou, tak až v semifinále to možná přijde," usmála se Kvitová. Řekla, že odměnu za odvedenou práci si ještě nevysloužila. "Zatím není za co."

Především měla radost, že po dvou nevýrazných výkonech a množství chyb v prvním a druhém kole předvedla lepší hru. "Jsem ráda, že jsem překlenula ty dvě blbý kola a dneska to bylo lepší," uvedla. Znovu u ní platí, že s přibývajícími koly a kvalitnější soupeřkou hraje lépe. "Jsem donucená něco předvést víc. V začátcích turnajů se necítím komfortně. Nevím, co od sebe čekat, a ty nervy do toho, že musím vyhrát a jsem velká favoritka. Jak je to dál v turnaji, tak se moje hra zvedá."

Dřívější vstávání jí nevadí

Proti Beguové vypadala mnohem soustředěněji než v předešlých duelech. Skoro to připomínalo její zaujetí, které mívá ve finálových zápasech. "Nechci to přirovnávat k finále, ale byl to jeden z těch lepších zápasů. Nevím, jestli jsem byla v zóně, nebo nebyla, asi bych to tak neřekla, ale byla jsem hodně zkoncentrovaná a šla jsem do toho v každém úderu, protože jinak bych nevyhrála," řekla Kvitová.

V dalším utkání dvojnásobnou vítězku Wimbledonu čeká Timea Bacsinszká ze Švýcarska, s kterou prohrála na úvod roku v Šen-čenu. "Je to druhý týden grandslamu a stát se může cokoliv. Každý zápas ale už bude náročný, k tomu je oproti jiným turnajům volný den mezi zápasy, ale zkušenosti už s tím mám," řekla.

Ve všech zápasech na Roland Garros zatím Kvitová zahajovala program. Vždy tak věděla, že se začne hrát v 11 hodin. "To je dobrý, protože vím, kdy přesně hraju, a není žádné čekání. Je to trošku dřívější vstávání, ale já jsem docela ranní ptáče, takže mi to zas tak nevadí a je to v pohodě," řekla pětadvacetiletá hráčka z Fulneku.

Po výhře nad Beguovou měla Kvitová opět dobrou náladu. Hned se sama ptala, kolik má teď dohromady nevynucených chyb v turnaji. "110," rychle si se smíchem odpověděla, protože byla ráda, že tentokrát na kurtu zkazila jen devětkrát.

Pohodu má i ve svém týmu. A ráda si u vyplétače raket Richarda Šodka, který všem vaří, objednává něco dobrého k jídlu. "On je výborný kuchař. Měli jsme i steak a ten byl výbornej. Jestli byl z pravé svíčkové, to nevím, ale byl dobrej," pochválila.

Reklama

Související témata: