Hlavní obsah

Tsonga - Berdych 6:3, 6:2, 6:7, 6:3Berdych na French Open skončil! S Tsongou odvrátil výprask, ale na obrat neměl

Paříž
Aktualizováno

Ani na letošním French Open snaha Tomáše Berdycha o zisk premiérového grandslamového titulu v kariéře nevyjde. S domácím Jo-Wilfriedem Tsongou prohrál 3:6, 2:6, 7:6, 3:6 a v Paříži skončil už v osmifinále, což je pro něj letos vůbec nejhorší turnajový výsledek. Nedokázal ani obhájit loňské čtvrtfinále. Dnes měla nastoupit i Lucie Šafářová proti obhájkyni titulu Marii Šarapovové, ale jejich duel byl kvůli dešti přeložen na pondělí.

Foto: David Vincent, ČTK/AP

Český tenista Tomáš Berdych během osmifinále French Open.

Článek
Fotogalerie

Přitom Berdych byl coby světová čtyřka před utkáním pasován do role mírného favorita. S Tsongou měl aktivní bilanci 6:2 a nedávno proti němu vyhrál v Madridu i do té doby jediný vzájemný duel na antuce.

Kvůli deštěm narušenému nedělnímu programu se Berdych s Tsongou dostali na kurt až kolem 16 hodiny a už od samého úvodu bylo patrné, že na promáčený antukový dvorec Philippa Chatriera přišel v lepší formě francouzský hráč.

Berdych si už za stavu 2:1 prohrál servis, následně měl sice hned šanci si ho vzít zpět, ale jak se později ukázalo, byl to jeho na dlouhou dobu jediný brejkbol, který navíc stejně neproměnil. Tsonga, jehož nerozhodilo ani krátké přerušení kvůli dešti, tedy bez větších potíží doservíroval úvodní sadu do vítězného konce.

Zatímco v ní mu ještě Berdych zdatně sekundoval, ve druhé zcela vypadl z rytmu. Ve výměnách tahal za kratší konec, vůbec nedokázal dostat soupeře pod tlak, jeho servis nijak neohrozil a navíc si nedržel ani ten svůj. Sadu také prohrál během 37 minut.

Ve třetí sadě zadělal Berdych na drama

Ve třetím dějství šel výkon českého svěřence kouče Daniho Vallverdua přeci jen nahoru a s Tsongou sváděl vyrovnanou bitvu. Jenže za stavu 4:4 znovu ztratil podání a zdálo se, že Francouz českého soka definitivně zlomil.

Jenže do té doby suverénní Tsonga překvapivě Berdycha nedorazil a začal kupit chyby. Český tenista se naopak v kritickém stavu vypnul a poprvé prolomil soupeři podání. Sada nakonec dospěla do tie breaku. Francouz jej začal ziskem minibrejku, ale pak převzal iniciativu Berdych a nabytou sebedůvěru proměnil v zisk setu.

Hned na začátku čtvrtého otřesenému soupeři znovu prolomil servis a začal se nadechovat k obratu. Jenže o náskok kvůli vlastním chybám záhy přišel a opět vypadl z role. Tsonga znovu převzal aktivitu, získal náskok brejku, který už tentokrát nepustil. Může se tak těšit na čtvrtfinálový souboj s Japoncem Nišikorim, jenž Berdycha vystřídá na pozici světové čtyřky.

V deštivém nedělním programu český tenis ale přeci jen zažil vítěznou radost. Deblistky Lucie Hradecká s Andreou Hlaváčkovou porazily Medinaovou s Hao-Ching Chan 7:6, 6:2. Šampiónky z Paříže z roku 2011 tak postoupily do čtvrtfinále.

Tenisový grandslamový turnaj French Open v Paříži (antuka, dotace 26 928 600 eur):
Muži:
Dvouhra - 4. kolo:
Berdych (4-ČR) - Tsonga (14-Fr) 3:6, 2:6, 7:6 (7:5), 3:6
Ženy:
Čtyřhra - osmifinále:
Hlaváčková, Hradecká (9-ČR) - Hao-Ching Chan, Medinaová (Tchaj-wan/Šp.) 7:6 (7:5), 6:2
Smíšená čtyřhra - 2. kolo:
Hradecká, Matkowski (ČR/Pol.) - Krajiceková, Mergea (Niz./Rum.) 4:6, 7:6 (8:6), 10:6.
Juniorky:
Dvouhra - 1. kolo:
Kolodziejová (13-ČR) - Halizaová (Indon.) 6:0, 6:2
Robillardová-Milletteová (6-Kan.) - Kilnarová (ČR) 2:6, 6:2, 6:3
Ostatní výsledky French Open zde.

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 Macháč - Ruusuvuori 6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 konec
20240425T11 : 10:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori