Hlavní obsah

Jedničkou v juniorkách Češka je. A v ženách? Snad se to povede, věří tenisové mládě

Před rokem tenistka Markéta Vondroušová ve svých ani ne patnácti postoupila do semifinále juniorky na French Open. Po roce do Paříže přijela jako čerstvá juniorská jednička žebříčku ITF. A začala výhrou. V prvním kole zdolala Američanku Kingsleyovou 5:7, 6:3, 6:1.

Foto: Sport.cz

Markéta Vondroušová

Článek

Za měsíc šestnáctiletá Vondroušová se první hráčkou světa mezi juniorkami stala poprvé před týdnem po titulu na turnaji kategorie A v Miláně. "Je to neskutečný. Moc si to zatím neuvědomuju, ale je to hezký," řekla hráčka I. ČLTK Praha.

Informaci o svém posunu do čela žebříčku se dozvěděla od mámy v textové zprávě. "Hned mě napadlo, že tady budu první nasazená a bude to velký tlak," řekla. Jako jednička první zápas na Roland Garros zvládla. "Všichni očekávají, že budu vyhrávat. Ale já jsem soustředěná na hru a moc o tom nepřemýšlím," řekla.

Napodobí Azarenkovou?

Z juniorské jedničky je k té mezi dospělými hodně daleko. Ze současných hráček to zvládla naposledy Běloruska Victoria Azarenková, mezi juniorkami první v roce 2005 a mezi ženami premiérově v lednu 2012. "Doufám, že se mi to snad někdy povede," věří Vondroušová, která už začala hrát i menší ženské turnaje. "Všechny tam bojují do posledního míče, ale herně to až takový velký skok není. Jen potřebuji hodně zlepšit servis, rychlostí je to ale docela stejný," porovnávala.

Vondroušová je první českou juniorskou jedničkou světa po 13 letech. Podle statistiky mezinárodní federace ITF, která uvádí jen pořadí v žebříčku na konci roku, kralovala naposledy juniorkám Barbora Strýcová v roce 2002.

Od dubna trénuje Vondroušová na Štvanici pod vedením Jiřího Hřebce a Dušana Karola, který s ní jezdí na turnaje. "Začala jsem se víc rozcvičovat, protahování před a po tréninku a hodně dělám na servisu, ten není tak silný," řekla a byla ráda, že může od Hřebce slýchat, jaké míval na turnajích pocity a jak situace zvládat.

Reklama

Související témata: