Hlavní obsah

Musí to hrnout dál a zabíjet balóny, velí trenér Šafářové před čtvrtfinále French Open

Paříž

Trenérovi Robu Steckleymu stydlo na stole jídlo. Tentokrát mu to vůbec nevadilo. Po pondělní výhře Lucie Šafářové nad obhájkyní titulu Marií Šarapovovou na Roland Garros přijímal kanadský kouč české hráčky jednu gratulaci za druhou a mluvil o tom, jak si jeho svěřenkyně čím dál víc věří. A o tom, jak má hrát v úterním čtvrtfinále French Open proti Španělce Garbiňe Muguruzaové (on-line od 14 hodin na Sport.cz).

Foto: Christophe Ena, ČTK/AP

Vítězné gesto Lucie Šafářové. Zopakuje si ho i v dnešním utkání proti Španělce Muguruzaové?

Článek
Fotogalerie

Kolega Patrick Mouratoglou, francouzský trenér světové jedničky Sereny Williamsové z USA, vzal Steckleyho kolem ramen. Byl v tu chvíli středem pozornosti.

"Tak kdo je tady hvězdou?" zlobila se naoko v legraci samotná Šafářová, která Šarapovovou v osmifinále porazila 7:6 a 6:4 po výborném výkonu.

Celý zápas hrála velmi odvážně a držela míče blízko čar. "Jedině tak porazíte někoho jako je Maria, která možná nebyla v ideální pohodě, ale pořád má spoustu zkušeností," řekl Steckley. "Rozhodující bylo, že Lucy dokázala ten mač zavřít bez nějakých velkých obtíží. Nemusela se prát sama se sebou."

Ocenil i mentální sílu české tenistky. Hrála na centrálním dvorci, proti jedné z nejlepších hráček světa a zvládla skvěle důležité momenty - tie break první sady i koncovku druhé. "Svým způsobem to byl její nejlepší zápas," řekl Steckley. "Vyhrála díky tomu, že si vypracovala šanci na vítězství a pak ji proměnila bez zadrhnutí. Klidně mohla Maria srovnat na 5:5 a zápas by se protáhl do tie breaku, možná do třetího setu. Kdo ví? Už jsme to tu měli, ale ona to tentokrát nedopustila," řekl trenér.

"Vážně se to stalo," ptal se trenér

Kouč nedokázal popsat své pocity při vítězných forhendech, kterými Šafářová zápas rázně ukončila. "Byl jsem tak nervózní, že jsem měl okno. Vážně se to stalo?" ptal se a dodal: "Trochu jsem to očekával. Viděl jsem na ní, jak si věří."

Se Šarapovovou v minulosti prohrála několik těsných zápasů. V Paříži se dokázala držet stanovené taktiky. "Věděla a předpokládala, co a kam od Marie přiletí. Byla o krok napřed. Díky tomu se mohla uvolnit v klíčových chvílích," popsal Steckley. "Všechno běželo, jak mělo. Diktovala tempo. Bylo fajn, že to zvládla."

Steckley věří, že podobně jako loni ve Wimbledonu dokáže Šafářová hrát skvěle i ve čtvrtfinále. V tom dnes bude favoritkou proti Muguruzaové. "Je to nová tvář ve špičce, ale vím, co od ní očekávat, takže snad připravím dobrou strategii," řekl kouč. "Doufám, že Lucy zvedne výkon na další úroveň. Musí vystoupit o schod výš, hrnout to dál a zabíjet balóny. Už to dokázala a věřím, že to zopakuje. Že půjde vyhrát, nikoliv se jen nějak vyhnout porážce," uvedl Steckley.

V legraci doufal, že se nebude muset holit. Jeho rezavý plnovous nabírá na hustotě. "Je to plnovous French Open. Možná se vsadíme. Uvidíme," říkal Steckley a přicházející Šafářová se smála: "Už jsi dávno měl být oholený!"

Reklama