Hlavní obsah

Nadal v pětisetovém dramatu vybojoval titul v Madridu

MADRID

Španělský tenista Rafael Nadal získal v Madridu po strhujícím boji čtvrtý letošní titul na turnaji série Masters. Devatenáctiletý talent před domácím publikem prohrával ve finále s Ivanem Ljubičičem už 0:2 na sety, hnán bouřící zaplněnou halou však dokázal skóre otočit a ve zkrácené hře páté sady zvítězil 7:3.

Článek

Šampion Roland Garros v úvodních dvou setech nedokázal s chorvatským soupeřem, jenž po triumfech v Metách a Vídni útočil na třetí turnajový titul za sebou, držet krok. Ve třetí sadě ale začal více riskovat, bojoval o každý fiftýn a dobíhal neuvěřitelné míčky.

"Bylo to nesmírně těžké vítězství, letos nejdůležitější po Roland Garros," řekl nadšený Nadal na kurtu po utkání. "Fakt, že jsem to dokázal otočit, mohu vysvětlit jedině podporou madridských fanoušků. Na vítězství se podíleli minimálně z 80 procent," dodal s poděkováním takřka vyprodané aréně Rockodromo pro deset tisíc diváků.

Atmosféru ocenil i poražený Ljubičič. "Byl to nádherný pocit hrát tady a Rafovi to přeju. Je mladý a má před sebou skvělou budoucnosti," řekl Chorvat.

Čtvrtou trofej, za niž získal prémii 378 tisíc z celkové dotace 2,082.500 eur, přidal k titulům z Monte Carla, Říma a Montrealu a vyrovnal letošním maximum Rogera Federera. První hráč světového žebříčku má na kontě rovněž čtyři triumfy z podniků Masters.

Také v celkovém počtu turnajových prvenství jsou oba borci vyrovnaní, Nadal i Federer letos vyhráli jedenáct podniků ATP. Bilanci vítězných zápasů má lepší Španěl (79), Federer část sezony po triumfu ve Wimbledonu kvůli zranění vynechal.

V Curychu vyhrála Davenportová

Američanka Lindsay Davenportová získala na turnaji v Curychu počtvrté v kariéře titul. První nasazená hráčka, která se v pondělí vrátí na první místo světového žebříčku WTA, porazila v dnešním finále domácí Patty Schnyderovou 7:6, 6:3.

Davenportová hrála v Curychu ve finále při každém ze svých šesti startů a jen dvakrát odešla poražena. V roce 2002 podlehla v duelu o titul své dnešní soupeřce, dva roky předtím nestačila na Martinu Hingisovou. Z vítězství se Američanka radovala v letech 1997, 1998 a 2001.

Za letošní triumf získala Davenportová ve Švýcarsku prémii 189 tisíc dolarů z celkové dotace 1,3 milionu dolarů.

MADRID
Dvouhra - finále:
Nadal (1-Šp.) - Ljubičič (8-Chor.) 3:6, 2:6, 6:3, 6:4, 7:6 (7:3).
Čtyřhra - finále:
Knowles, Nestor (3-Bah./Kan.) - Paes, Zimonjič (Ind./SČH) 3:6, 6:3, 6:2.
CURYCH
Dvouhra - finále:
Davenportová (1-USA) - Schnyderová (6-Švýc.) 7:6 (7:5), 6:3.
Čtyřhra - finále:
Blacková, Stubbsová (2-Zim./Austr.) - Hantuchová, Sugijamaová (SR/Jap.) 6:7 (6:9), 7:6 (7:4), 6:3.

Reklama

Související témata: