Hlavní obsah

Skvělá Šafářová je v Paříži i v semifinále čtyřhry, Hradecká si zahraje o titul v mixu

Paříž
Aktualizováno

Vítězná série nekončí! Tenistka Lucie Šafářová si na grandslamovém French Open zahraje semifinále i ve čtyřhře. S Američankou Bethanií Mattekovou-Sandsovou, s kterou triumfovala na letošním Australian Open, dnes zdolaly nejvýše nasazené Švýcarku Martinu Hingisovu a Saniu Mirzaovou z Indie 7:5, 6:2. V semifinále se střetnou s českou dvojicí Lucie Hradecká, Andrea Hlaváčková, které zdolaly Italku Flavií Pennettaovou a Hsieh Su-wej z Tchaj-wanu 7:5, 3:6, 7:5. Hradecká si navíc zahraje po boku Poláka Marcina Matkovského o titul ve smíšené čtyřhře.

Foto: David Vincent, ČTK/AP

Radost Lucie Šafářové. Šňůra vítězství na French Open nekončí!

Článek

Šafářová prošla před čtyřhrou premiérově do semifinále i ve dvouhře a ve čtvrtek se střetne o finále se Srbkou Anou Ivanovičovou. Semifinále čtyřhry je na programu v pátek.

"Je úžasné, že se nám to povedlo i v deblu a dvě semifinále jsou krásné," řekla Šafářová po čtyřhře. "Od Austrálie je debl taky mojí určitou prioritou, singl je vždycky vyšší, ale s Bethanií si to užíváme. A porazit první tým světa je povzbuzující," řekla Šafářová. S Mattekovou-Sandsovou mají velkou šanci kvalifikovat se na konci roku na Turnaj mistryň do Singapuru. "To je náš cíl," řekla Šafářová.

Vzhledem k účasti v semifinále dvouhry měla Šafářová před dnešní čtyřhrou v hlavě jednu hlavní věc: "Říkala jsem si, hlavně se nezranit, to by bylo strašné. Ale když už člověk hraje, tak hraje," řekla. Byla ráda, že zápas trvající hodinu a dvaadvacet minut proběhl bez komplikací, stejně jako závěrečná oslava postupu po vzoru amerických dvojčat Bryanových.

Hradecká po odpoledním úspěchu s Hlaváčkovou zvládla i večerní semifinále mixu. S Matkowským zdolali čínsko-finský pár Čeng Ťie, Henri Kontinen 7:5, 7:6, poté co proměnili sedmý mečbol. Ve čtvrtečním finále se střetnou s druhými nasazenými Mattekovou-Sandsovou a Mikem Bryanem z USA.

Třicetiletá Hradecká může na Roland Garros získat svůj druhý titul ve smíšené čtyřhře. Předloni soutěž vyhrála s Františkem Čermákem.

Na vlně se daří údery

Euforie a dobré výkony ze dvouhry se projevují i ve čtyřhře. "Určitě to pomáhá. Když je člověk na vlně, daří se mu údery, na které by si třeba ani netroufl. Bethanie je energická, spoustu toho pozabíjí na síti, což je ideální kombinace," řekla Šafářová.

Na druhou stranu děkovala i triumfu v deblu na Australian Open za své vzepětí ve dvouhře. "V Melbourne jsem ve dvouhře prohrála v 1. kole a byla z toho hodně smutná. Titul z deblu mě namotivoval. I proto jsem pak tak dobře zvládla Antverpy, Dubaj a Dauhá," řekla Šafářová, která je stejně jako Matteková-Sandsová v deblovém semifinále v Paříži poprvé.

Veselý v Prostějově odvracel deset setbolů, ale postoupil

Jiří Veselý postoupil do čtvrtfinále tenisového challengeru v Prostějově, když po obrovské bitvě zdolal kvalifikanta Francouze Michona 7:6, 7:5.

Obhájce loňského vítězství musel stejně jako v prvním kole o postup tvrdě bojovat. V úvodním setu dlouho tahal za kratší konec. Do hry se vrátil až v desátém gamu, kdy si vzal, ač musel odvracet setbol, zpět ztracený servis a srovnal na 5:5. Rozhodnutí přinesl pak až tie break, v němž Veselý „utekl" z dalších tří setbolů a vyhrál ho 8:6.

Urputná bitva se rozpoutala i ve druhém dějství. Až v sedmé hře sebral Veselý Michonovi servis, ale vzápětí ho nepotvrdil, Francouz srovnal na 4:4 a „válka" pokračovala. Vzápětí získal další game, při Veselého servisu pak měl šest setbolů, ale všechny promarnil a na koni byl opět český hráč. Ten potom další dvě hry vyhrál a zápas tak dovedl do úspěšného konce.

„Bylo to trápení od začátku až do konce, ještě horší než včera. Deset setbolů jsem ještě nikdy v kariéře neodvracel. Naštěstí jsem byl trpělivý, čekal na jeho chyby a ty přišly," tvrdil Veselý s tím, že jeho problém byl především v hlavě

„Chci před domácím publikem tak strašně vyhrát, že mě to neskutečně svazuje. Ještě že to nešlo do třetího setu. Kdo ví, jak by to dopadlo. Psychicky jsem toho měl plné brejle. Zítra by takový výkon nestačil. Musím se uvolnit," řekl český tenista, jehož ve čtvrtfinále čeká Srb Krajinovič. „Mám to s ním 2:1 na zápasy. Je to solidní hráč, ale není tak rychlý a má slabší bekhend. Když mu to tam budu dostávat a předvedu, co umím, měl bych jít dál," míní Veselý.

Druhý český zástupce ve druhém kole Jan Hernych neuspěl, když ve dvou setech podlehl nasazené šestce Srbovi Dušanu Lajovičovi 6:4, 6:2. „Nehrál jsem špatně, ale Dušan byl lepší. Dlouze returnoval a tím mě vůbec nepustil k ofenzívě. Celkově jsem ale se svým vystoupením v Prostějově spokojený. Na antuce jsem toho moc nevyhrál, tady jsem však v prvním kole vyřadil Golubjeva a to je velmi dobrý hráč. Zítra vyrážím do Hertodenbosche, kde mi začíná sezóna na trávě a kde jsem získal největší úspěchy," uvedl Hernych.

Tenisový grandslamový turnaj French Open v Paříži (antuka, dotace 26 928 600 eur):
Ženy:
Čtyřhra - čtvrtfinále:
Matteková-Sandsová, Šafářová (7-USA/ČR) - Hingisová, Mirzaová (1-Švýc./Ind.) 7:5, 6:2
Hlaváčková, Hradecká (9-ČR) - Hsieh, Pennettaová (4 -Tchaj-wan/It.) 7:5, 3:6, 7:5.
Smíšená čtyřhra - semifinále:
Hradecká, Matkowski (ČR/Pol.) - Čeng Ťie, Kontinen (Čína/Fin.) 7:5, 7:6 (7:5).
Juniorky:
Dvouhra - osmifinále:
Vondroušová (1-ČR) - Arbuthnottová (Brit.) 6:2, 6:0.
Tenisový turnaj mužů kategorie challenger UniCredit Czech Open v Prostějově (antuka, dotace 106.500 eur):
Dvouhra - 2. kolo:
Veselý (2-ČR) - Michon (Fr.) 7:6 (8:6), 7:5
Lajovič (6-Srb.) - Hernych (ČR) 6:4, 6:2
Djere (Srb.) - Kližan (1-SR) 7:5, 2:6, 6:2
Granollers (3-Šp.) - Nědovjesov (Kaz.) 6:3, 6:1
Krajinovič (Srb.) - Giraldo (5-Kol.) 6:3, 6:3
Souza (7-Braz.) - Mathieu (Fr.) 7:6 (7:2), 6:3
Ghem (Braz.) - Bachinger (Něm.) 7:6 (8:6), 6:4
Ignatik (Běl.) - Cecchinato (It.) 2:6, 6:4, 7:5

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Bejlek - Blinkovová 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240424T19 : 45:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Macháč - Ruusuvuori dnes 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  Hanfmann - Menšík dnes 14 : 00
20240425T14 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík