Hlavní obsah

Trenér viděl v očích Šafářové obrovskou úlevu. Jako mašina hladová po trofejích, smál se

Paříž

Tenistce Lucii Šafářové tleskal po postupu do finále Roland Garros stadión a milióny diváků po světě. "A dojem udělala taky na svého kouče," usmíval se Kanaďan Rob Steckley, který za poslední dva roky udělal ze Šafářové finalistku grandslamu. Už 34 let uplynulo od chvíle, kdy Hana Mandlíková pozvedla nad hlavu trofej pro vítězku antukového grandslamu. V sobotu ji bude mít šanci napodobit rozjetá Šafářová, která se v komplexu na Roland Garros potkala s životní formou, která ji kromě finále vynesla i do Top 10.

Foto: Sport.cz

Rob Steckley a Lucie Šafářová po postupu do semifinále French Open.

Článek
Fotogalerie

Po proměněném mečbolu Steckley viděl v očích své svěřenkyně velkou úlevu. "Z ramen jí spadla taková tíha. Hrála na vysoké úrovni, zvládla obrat a nepustila vládu nad utkáním. I ten závěr se jí povedl," řekl Steckley. I proto na něj Šafářová udělala velký dojem. "A to není jednoduché, ale opravdu to zvládla skvěle."

Steckley už poněkolikáté v Paříži mohl opakovat, jak Šafářová zvládla zápas skvěle psychicky. "V celém turnaji zvládá nervozitu naprosto skvěle," řekl po její semifinálové výhře nad Srbkou Anou Ivanovičovou dvakrát 7:5.

Překážkou byl stres

Šafářová před zápasem se světovou sedmičkou cítila, že má šanci dostat se ve dvouhře poprvé do grandslamového finále. "Ocitla se poprvé v situaci, že mohla vkročit do finále. Uvědomovala si příležitost," uvedl kouč.

Možná proto se jí nepovedl začátek duelu se Srbkou a prohrávala 0:3 a 2:5. "Není snadné zbavit se toho stresu hned od první výměny. Třeba to Lucie v budoucnu dokáže, ale tentokrát se jí to to hned nepovedlo," řekl Steckley.

Zápas se podle něj pomalu začal otáčet za stavu 2:4. Všiml si, že Ivanovičová trošku povolila. "Začala přemýšlet o vedení a tak. Když to bylo 2:5, Lucie se zbavila tlaku a uviděla, že se situace obrací. Cítila, že Ana znejistěla, a využila toho," řekl Steckley. "Když Lucie snížila na 4:5, věřil jsem, se věci pro nás vyvíjejí dobře. Šlo jen o to, aby Lucie nepolevila a nepřestala diktovat a to dokázala."

Poznal, že to dobře dopadne

Napoprvé Šafářová za stavu 5:4 ve druhém setu zápas nedoservírovala. "Ono je to zrádné. Do hlavy se vám vloudí různé myšlenky," řekl trenér. Pořád věřil, že to dobře dopadne a poznal to podle chování tenistky. "Moc se na mě nedívala. Stačilo, že jsem zatleskal, ale řídila si to sama. To pro mě bylo velmi dobré znamení."

A měl pravdu. O dvě hry později už Šafářová napálila vítězný forhend a radostí z postupu do finále si lehla na antuku. "Jedinečné," řekl Steckley.

Osmadvacetiletá Šafářová je ve finále dvouhry a může si zahrát o titul i ve čtyřhře. "Přihlásila se a z boje nezdrháme," řekl Steckley. V Paříži už jeho svěřenkyně vyhrála šest zápasů v singlu a čtyři v deblu. S nadsázkou řečeno je jako stroj na vítězství. "Jako mašina hladová po trofejích," uvedl s úsměvem kouč.

Grandslamová finále Češek od roku 1990:
AUSTRALIAN OPEN
1991 Novotná - Selešová 7:5, 3:6, 1:6
WIMBLEDON
1993 Novotná - Grafová 6:7, 6:1, 4:6
1997 Novotná - Hingisová 6:2, 3:6, 3:6
1998 Novotná - Tauziatová 6:4, 7:5
2011 Kvitová - Šarapovová 6:3, 6:4
2014 Kvitová - Bouchardová 6:3, 6:0
US OPEN
1993 Suková - Grafová 3:6, 3:6

Reklama

Související témata: