Hlavní obsah

Šance ve finále je obrovská! věří Novotná Šafářové. Čtyřhra jí prý pomůže

Paříž

Spojení dvouhry se čtyřhrou může tenistce Lucii Šafářové před finále Roland Garros pomoci. Myslí si to vítězka Wimbledonu Jana Novotná, která v Paříži hraje soutěž legend a komentuje závěr turnaje pro rádio BBC.

Foto: Profimedia.cz

Česká tenisová legenda Jana Novotná.

Článek

Novotná dokázala ve své kariéře skvěle kombinovat dvouhru i čtyřhru. Titul z obou soutěží získala na Turnaji mistryň v roce 1997 i ve Wimbledonu 1998. Proto si myslí, že pro grandslamovou finalistku Šafářovou je toto spojení pozitivní.

"Pro Lucku je výborné, že i když má volný den, jde hrát debla," řekla Novotná. "Lucka díky čtyřhře přijde na jiné myšlenky. Nesedí v šatně a nemyslí na finále. Mně tohle vždycky hrozně pomáhalo. Jen jsem nedřepěla a nepřemýšlela, že jsem teď zrovna zkazila dva bekhendy a musím je natrénovat," řekla Novotná.

Šafářová prožívá v Paříži životní turnaj. Dostala se poprvé o grandslamového finále dvouhry a spolu s Američankou Bethanií Mattekovou-Sandsovou si zahrají o titul i ve čtyřhře. "Když je pozoruju s Bethanií v šatně, tak ona je hrozně legrační a uvolněná. Rozehrávají se spolu před zápasem, povídají si spolu a to Lucku uvolňuje," řekla Novotná.

Už nehraje bezhlavě

Na výkonech Šafářové se Novotné líbí, že hraje v klidu a soustředěně. "Dřív někdy hrála moc bezhlavě, teď předvádí systematický tenis, s nímž dovede míče vyhrát," všimla si semifinalistka dvouhry Roland Garros z let 1990 a 1996. "Psychicky je na tom hrozně dobře a fyzicky také. A myslím si, že její trenér s ní dělá dobrou práci," ocenila Novotná i kanadského trenéra Šafářové Roba Steckleyeho.

"Lucka byla vždycky vyrovnaná hráčka, ale chyběl jí takový velký výsledek, aby se zapsala do podvědomí lidí, českého tenisu a historie," řekla Novotná. "Vystoupila ze stínu Petry Kvitové, o které se pořád mluvilo díky úspěchům na Wimbledonu. Jsem moc ráda za Lucku, že se jí v pozdějším věku tak zadařilo," uvedla.

Novotná je stejně jako Šafářová brněnskou rodačkou. Na grandslamu sice hrála Novotná své první finále už v třiadvaceti letech, ale titul nakonec získala ve Wimbledonu až jako třicetiletá. Proto se nediví, že Šafářová prožívá nejlepší rok v osmadvaceti. "To je opravdu asi česká nátura," usmála se Novotná. "Pokud člověk zvládá tenis fyzicky a psychicky dozraje, tak je jedno, jestli se dostane na vrchol v pětadvaceti nebo později. Hlavní je, že se úspěch dostaví," dodala.

Píše se historie českého tenisu

V sobotním finále se Šafářová střetne s dominantní světovou jedničkou Serenou Williamsovou. Američanka se potýká v turnaji s nachlazením, přesto je jasnou favoritkou zápasu. Na antuce má ale Šafářová přesto šanci uspět. "Obrovskou. Vůbec to nevidím jako ztracený zápas," uvažovala bývalá světová dvojka Novotná.

Novotná je ráda, že může úspěch Šafářové v rádiu komentovat. "Vždyť se psala historie českého tenisu," řekla Novotná, která podle svých slov zápasy v kabině za mikrofonem prožívá. "Dávám do toho hodně emocí. Zatínám při tom pěstičky, ale neděsím lidi v Londýně, abych křičela: Jedééém!" řekla. Od producenta po semifinále slyšela, že to bylo její nejlepší komentování za posledních pět let.

Reklama