Hlavní obsah

Kodeš velké šance na titul z Paříže Berdychovi nedává

Paříž

Letos už je to 45 let, co Jan Kodeš získal první ze dvou titulů na Roland Garros. Do Paříže jezdí od svých dvaceti let a antukové galeje, jak turnaji říká, vynechal jen jednou.

Foto: David Vincent, ČTK/AP

Český tenista Tomáš Berdych během osmifinále French Open.

Článek

"Já už jsem tady inventář," uvedl devětašedesátiletý Kodeš s úsměvem v dobrém rozmaru. Od loňské transplantace srdce se cítí dobře. "Vynechal jsem to tady jen jednou, když jsem si v šedesátým osmým udělal výron v Davis Cupu," vzpomínal. V mobilu si osvěžil paměť: "První zápas jsem zde hrál v šestašedesátém s Chorvatem Franulovičem, kterého jsem pak zdolal ve finále v sedmdesátém."

Po skončení kariéry jezdí Kodeš do Paříže na Roland Garros vždy na druhý týden. Potkává se s bývalými soupeři a společně sledují současné hráče. Třeba jako při výhře Novaka Djokoviče nad Rafaelem Nadalem. "Když začal Djokovič krmit Nadala kraťasy, otočil jsem na Nicolu Pietrangeliho a povídám: Hele, nic nového. Před padesáti lety jsi tady krmil kraťasy Darmona," líčil Kodeš.

Nezdálo se mu, že by na dvorcích leželo více antuky, jak si hráči během turnaje stěžovali. Ani nářky na míče, které neletí. "To tady bylo vždycky. Hráči nadávali. Když zaprší, kurt je mokrý, balón se rozchlupatí. Je to daleko větší dřina," řekl.

Tomáš Berdych prohrál v osmifinále s Francouzem Jo-Wilfriedem Tsongou a Kodeš si myslí, že by česká jednička měla se svou hrou něco udělat, aby mohla porážet špičku a myslet na grandslamový titul. "Jeho hra je pořád stejná. Nehraje rozmanitě. A vytknul bych mu, že returnuje daleko hůř než ti nejlepší," uvedl Kodeš.

Kodeš: Berdych nesmí hrát tak stereotypně

Martina Navrátilová míní, že Berdych v dohledné době konečně turnaj velké čtyřky vyhraje. Jeho šance na úspěch v Paříži však Kodeš moc nadějně nevidí. "Spíš má šanci ve Flushing Meadows nebo ve Wimbledonu," uvedl. "Tenis hrát Berďa umí. Má dobrou sezónu, je pořád ve čtvrtfinále, na kurtu vypadá dobře i sebevědomě, ale nesmí hrát tak stereotypně. Všichni vědí, co přijde."

Kodeš si nenechal ujít ani zápas Petry Kvitové a její prohru v osmifinále se Švýcarkou Timeou Bacsinszkou nechápal. "Vyhrála první set 6:2 a myslel jsem, že druhý set bude stejný a půjdeme domů. Ale pak neudělala pár gameballů a bylo to. Nevím, neznám ji tak dobře, abych věděl, jak se cítí, nebo co se děje. Ona mi připadá, že je jako ve snách. Hraje a připadá mi, že není tady," řekl s tím, že podobné stavy míval Miloslav Mečíř.

Kodeš sice vidí ve hře Kvitové i Berdycha chyby, ale jejich úspěchy oceňuje. Nechápe, proč je lidi na internetu často očerňují. "Tohle je zbytečné. Petra je v podstatě génius. Má navíc fantastický servis," řekl.

Od loňské říjnové transplantace srdce se Kodeš cítí dobře. Mluvil o zákroku otevřeně, nechyběl černý humor a především byl rád, že nemá dřívější obtíže. "Třikrát jsem omdlel. Na kurtě, v autě. Měl jsem kardiostimulátor, ten naskočil a srdce nahodil," vzpomínal. "Teď arytmie úplně zmizely, ale s dechem mám ještě potíž. Musím trénovat. Od ledna jsem hrál tenis, ale teď ne, protože mě začala bolet ruka."

Ví, že má nově mladé srdce a zákrok bral pragmaticky. "Prostě se to stalo, operace byla nutná. Kdybych se neprobudil, tak bych se neprobudil. Já s tím ale počítal a věřil jsem tomu. K doktorům musíte mít důvěru," prohlásil.

Reklama

  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 Macháč - Ruusuvuori 6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 konec
20240425T11 : 10:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori