Hlavní obsah

Trenér věří, že Šafářová má na světovou pětku

Paříž

Trenér Lucie Šafářové po prohře ve finále Roland Garros doufá, že velký výsledek přijde. Pro Kanaďana Roba Steckleyho je sobotní porážka české tenistky se Serenou Williamsovou motivací do další práce a věří, že Šafářová je hráčkou světové pětky.

Foto: Pascal Rossignol, Reuters

Lucie Šafářová

Článek

„Hlavně se ukazuje, že míříme k našim cílům. Nechceme nějak předbíhat. Jedeme dál. Jestliže v blízké budoucnosti uděláme další skvělý výsledek, bude to pecka. Pokud ne, budeme makat, dokud se to nestane," řekl Steckley po finále. „Odvedla tady neuvěřitelnou práci. Jsme na ni pyšní. Je to skvělý úspěch," radoval se.

Šafářová je se Steckleym přes dva roky. V novém vydání žebříčku se poprvé v kariéře dostane do světové desítky, ze třináctého místa se posune na sedmé. „Desítka byla náš cíl, ale věřím, že je hráčka pro elitní pětku. S větší vyrovnaností a několika velkými výsledky na grandslamech by to šlo," hleděl trenér do budoucna. „Lucie nám dokázala, že to v sobě má. Je to fajn, ale budeme makat dál," dodal.

V Paříži ho osmadvacetiletá Šafářová překvapila, jak zvládala koncovky zápasů. Nejviditelnější to bylo při výhře nad světovou dvojkou Ruskou Marií Šarapovovou v osmifinále. „Pak to zopakovala. A pak to zase zopakovala. V minulosti jí ty situace tolik nešly. Dostala se přes ten kopec, posunula své hranice," řekl Steckley.

Steckley: Jsme na dobré cestě

Přínosem letošního Roland Garros je pro kouče především fakt, že jejich práce funguje. Poprvé Šafářová prorazila loni postupem do semifinále Wimbledonu, nyní byla v Paříži krok od grandslamového titulu ve dvouhře. „Je to důkaz, že jsme na dobré cestě. Nechceme nic uspěchat. Bylo by pěkné získat pohár tady nebo na příštím turnaji. Ale neuvažujeme tak, že příště už musíme dobýt pohár a nenakládáme si na sebe tlak. Bude nás to motivovat, abychom ještě přidali," řekl Steckley.

Samotná hráčka měla dojem, že finále zvládla mentálně dobře. Trenér si ale všiml, že na začátku to nebylo ideální. „Necítila se pohodlně. Byla trochu ztracená ve vřavě bitvy," řekl, ale nervozity se podle něj postupně zbavila. „Zbavila se strachu ze zklamání, který měla v hlavě na začátku, a když se objevila šance ve druhém setu, chytila se jí a uklidnila se. Ve třetím setu rozhodla zkušenost," řekl.

Šafářová má díky finále French Open velkou šanci poprvé se kvalifikovat na Turnaj mistryň. Na listopadový vrchol sezóny se dostane osm singlistek. „Vždycky jsme se tam chtěli dostat. Můžeme o něm přemýšlet, ale sezóna je ještě dlouhá, takže se na něj nemá smysl soustředit. Může se stát cokoliv. My se teď potřebujeme zlepšovat. Máme prostor. Odpočineme si a pak se vrátíme do práce," uvedl Steckley.

Reklama