Hlavní obsah

Berdych ladil formu ve Wimbledonu. Vallverdu změnil můj pohled na tenis, přiznal

Praha

V pařížském Roland Garros vrcholilo velké finále mezi Stanem Wawrinkou a Novakem Djokovičem, ale česká tenisová jednička Tomáš Berdych už tou dobou informovala své fanoušky na sociálních sítích o příletu do Londýna, kde začal přípravu na travnatou sezónu. Aktuální světová šestka ji tento týden odstartuje na turnaji v Halle, vrcholem ale samozřejmě bude Wimbledon, kde zatím dosáhla na svůj nejlepší grandslamový výsledek.

Foto: Pascal Rossignol, Reuters

Český tenista Tomáš Berdych.

Článek

Se snoubenkou Ester Sátorovou si v Londýně pronajal domek, odkud mohl klidně chodit pěšky do slavného All England Clubu. V areálu wimbledonského grandslamu a také v klubech v Queensu a Hurlinghamu mu jeho trenérský tým naordinoval týdenní trénink, který si sám Berdych velmi pochvaloval.

„Byl to skvělý týden. Doufám, že mi pomůže, abych na trávě dosáhl na dobré výsledky," rozpovídal se v rozhovoru pro oficiální stránky ATP. Piloval především pohyb, který se od hry na jiných površích dost liší. Fanoušci si také jistě pamatují problémy českého tenisty s podkluzováním při předchozích účastech ve Wimbledonu.

„Od pohybu se všechno odvíjí, obzvlášť pro vysokého a těžkého chlapa jako jsem já. Když se dokážu dobře pohybovat, je to pro mě polovina úspěchu. Hodně tvrdě jsme na tom v přípravě zamakali. To, jak se na trávě stavíte k úderům, se od antuky a tvrdých povrchů dost liší," vysvětloval devětadvacetiletý hráč.

O detailech nechce mluvit

Není žádným tajemstvím, že stále touží po premiérovém grandslamovém titulu, jemuž byl nejblíže před pěti roky právě na trávě ve Wimbledonu, kde podlehl ve finále Rafaelu Nadalovi. Na nedávném French Open sice zůstal jeho výkon za očekáváním, když se poroučel už v osmifinále po porážce od Jo-Wilfrieda Tsongy, ale stále platí, že zažívá zřejmě nejvyrovnanější sezónu ve své kariéře.

Sice letos ještě na žádný titul nedosáhl, ale v devíti z deseti turnajů se dostal minimálně do čtvrtfinále, třikrát se probojoval do finále a za posledních osm měsíců neprohrál s žádným hráčem mimo elitní patnáctku světa.

Zásluhu na stabilizaci jeho formy má bezpochyby venezuelský kouč Daniel Vallverdu. Jeho přínos sice rodák z Valašského Meziříčí velmi oceňuje, nicméně o konkrétní změny v tréninkových metodách se moc veřejně dělit nechce.

„Hodně lidí by chtělo znát detaily. Ale nechci o tom mluvit, je lepší, když za mě budou mluvit hlavně výsledky. Dani především změnil můj pohled na tenis, děláme hodně na herní strategii, kterou probíráme před každým zápasem. On je schopen připravit trénink tak, aby co nejvíce odpovídal utkání," komentoval změnu rodák z Valašského Meziříčí.

„Dani přispěl spoustou informací. Otevřel mi oči k věcem, které byly pro mě nové a umožnily mi jiný pohled. Každopádně mám stále co zlepšovat, což je dobře. Těším se na to," dodal.

Probojuje se Tomáš Berdych na letošním Wimbledonu do finále?
Ano
28,9 %
Ne
71,1 %
Celkem hlasovalo 6390 čtenářů.

Reklama

  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 Macháč - Ruusuvuori 6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 konec
20240425T11 : 10:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori