Hlavní obsah

Federer nechápe Beckerův útok: Že se přetvařuji a nemám rád Djokoviče?

Halle

Nechápavý údiv vzbudily u Rogera Federera výpady trojnásobného wimbledonského vítěze Borise Beckera, jenž se ve své nové knize opírá do nekonfliktní gentlemanské image fenomenálního švýcarského tenisty. Podle bývalé německé tenisové hvězdy se Federer a ostatní přední tenisté chtějí zalíbit reklamnímu průmyslu a v konečném důsledku fanoušky ochuzují o třaskavou rivalitu.

Foto: Arnd Wiegmann, Reuters

Tenista Roger Federer je podle časopisu Forbes pátým nejlépe vydějávajícím sportovcem světa.

Článek

„Opravdu nevím, co se tím snaží říct. Docela dobře se s ním znám a vycházeli jsme spolu v pohodě. Býval to můj hrdina. Je divné si pak přečíst tohle. Rozhodně se nesnažím všem zalíbit. Jen se snažím být sám sebou," vysvětloval Federer americkému deníku USA Today během probíhajícího turnaje v Halle.

Becker ve své nové knize Wimbledon: My Life and Career at the All England Club (Wimbledon: Můj život a kariéra v All England Clubu) mimo jiné napsal, že Federer se nemá rád se současnou světovou jedničkou a Beckerovým svěřencem Novakem Djokovičem.

Nemůžou vás všichni milovat

„Opravdu se nijak zvlášť nemusí," prozradil Becker. „Důvod, proč patří Roger k nejlépe placeným sportovcům na světě je ten, že ho všichni mají rádi. Ale zamyslete se nad tím, ve skutečnosti nemůžete být všemi milován. Ze své image vydělává hodně dobré peníze, ale vydělával by méně, kdyby ukázal trochu více ze svých opravdových pocitů?" ptá se dále bývalý tenista.

Pravdou je, že přestože už Federer nějaký čas není neporazitelným suverénem, jakým býval, co do výdělku dává všem tenisovým konkurentům na frak. Podle časopisu Forbes je aktuálně pátým nejlépe vydělávajícím sportovcem na světě, za minulý rok podle časopisu vyinkasoval 67,6 miliónů dolarů (zhruba 1,7 miliardy korun). Před něj se v žebříčku dostaly pouze boxerské a fotbalové hvězdy Floyd Mayweather, Manny Pacquiao, Cristiano Ronaldo a Lionel Messi.

Federer si Beckerovy útoky vysvětluje komerční vypočítavostí a snahou o publicitu pro novou knihu. „Knihy tu jsou, aby se prodávaly. Tak těmto výrokům také rozumím. Možná jde o nedorozumění, možná si on tyhle věci opravdu myslí. Já k tomu mohu jen říct, že jsem byl vychováván ke slušnosti a respektu k ostatním. Podle mě je důležité být dobrým vzorem pro děti. Pokud je to pro někoho problém, tak je mi líto," vzkázal Federer.

Beckerovi muselo být jasné, že svými výroky vzbudí značný rozruch, nicméně úryvky ze své knihy následně sám zpochybnil. „Po tom, co jsem si v médiích přečetl několik lží/dezinterpretací mých názorů na Rogera, musím říct následující: Mám k němu absolutní respekt jako k hráči/člověku/legendě našeho sportu. Jsem rád, že se můžeme nazývat přátelé," reagoval Becker na twitterovém účtu.

Reklama

Související témata: