Hlavní obsah

Paříž oficiálně podala kandidaturu na pořádání OH 2024

Paříž/Budapešť

Paříž se dnes oficiálně zařadila mezi města, která se budou ucházet o právo uspořádat v roce 2024 olympijské hry. Úmysl kandidovat už dříve oznámily Hamburk, Řím a Boston. Do boje může brzy přibýt i Budapešť, jejíž městská rada dnes záměr usilovat o organizaci letních her 2024 schválila. Záměr ale ještě musí odsouhlasit maďarská vláda a parlament.

Foto: Dmitry Lovetsky, ČTK/AP

Ilustrační foto.

Článek

Ve francouzské metropoli se letní olympijské hry uskutečnily už v letech 1900 a 1924, největší sportovní akce se tak do Paříže může vrátit přesně po sto letech. V nedávné minulosti se Paříž neúspěšně ucházela o OH v letech 1992, 2008 a 2012, podle šéfa přípravného výboru Bernarda Lapasseta se z minulých chyb poučila.

"Věříme, že tahle kandidatura a náš cíl strhne, spojí a nadchne Pařížany, celý národ a milovníky olympismu a paralympismu po celém světě," uvedl Lapasset během slavnostního ceremoniálu v sídle Francouzského olympijského výboru.

Druhá slavnost v souvislosti s kandidaturou se má odehrát v den státního svátku 14. července za účasti prezidenta republiky Francoise Hollandea a dalších politických špiček. "Stát udělá vše pro to, aby podpořil tuto kandidaturu, jež bude vzorem v oblasti životního prostředí, ekonomiky a společnosti," uvedl Hollande v tiskovém prohlášení.

Za největšího favorita byl považován Boston

Rozpočet na infrastrukturu pařížské kandidatury se odhaduje na tři miliardy eur (81,6 miliardy korun), operační rozpočet je v podobné výši 3,2 miliardy eur. Sama kandidatura přišla na 60 miliónů eur (1,6 miliardy korun).

Podle Lapasseta 60 až 80 procent sportovišť využitelných pro olympijské hry už stojí. O medaile by se tak mělo bojovat na fotbalovém stadiónu Stade de France, novém velodromu na kraji Paříže či v tenisovém areálu Rolanda Garrose. Vystavět bude nutno především centrum vodních sportů, olympijskou vesnici a tiskové centrum.

Za největšího favorita byl dosud považován Boston, jelikož v Severní Americe byly letní hry naposledy v roce 1996 v Atlantě. Do boje ještě mohou přibýt další konkurenti. O kandidatuře stále uvažuje Baku, které momentálně hostí Evropské hry, a Dauhá. Uzávěrka přihlášek je 15. září. O pořadateli bude MOV rozhodovat na zasedání v létě 2017.

Reklama

Související témata: