Hlavní obsah

Vyhrál ve Wimbledonu, ale hrozí mu půlmiliónová pokuta za nedostatek snahy

Na pěkný malér si zadělal britský tenista Dan Evans, jemuž hrozí pokuta až ve výši 20 tisíc dolarů, tedy zhruba půl miliónu korun. Přestože ve druhém kole kvalifikace Wimbledonu zvítězil, rozhodčí jej potrestal za nedostatečnou snahu. Evans vyřadil v kvalifikaci osmého nasazeného Němce Matthiase Bachingera po setech 6:4, 0:6, 7:5. Kontroverzi způsobil „zlý hoch“ britského tenisu ve druhém setu, který prohrál za pouhých 19 minut.

Foto: Profimedia.cz

Britský tenista Dan Evans.

Článek

Za stavu 0:5 odflákl stopvolej tak, že míček dopadl na jeho stranu kurtu, ještě než spadl do sítě. Francouzský sudí Emmanuel Joseph mu za tento počin udělil varování za nedostatečnou snahu.

Podobný prohřešek automaticky neznamená pokutu, ale vedení turnaje o jejím udělení uvažuje. Prohřešek spadá pod odstavec 6 v pravidlech ITF pro grandslamové turnaje.

„Hráč by měl využít veškerou snahu, aby v utkání na grandslamovém turnaji zvítězil. Za porušení tohoto pravidla může být potrestán pokutou až ve výši 20 000 dolarů," stojí v pravidlech.

Na pokutu už si vydělal

Evans byl po utkání z verdiktů hlavního sudího hodně roztrpčen. „Nešlo o nedostatek snahy. S tím nesouhlasím. Prostě jsem jenom zahrál kraťas, který spadl na moji polovinu. To je celé," bránil se.

Pětadvacetiletý rodák z Birminghamu už si v kvalifikaci Wimbledonu pojistil minimálně 14 500 liber, přes 550 000 korun. Pokud vyhraje ještě jeden zápas, čímž by si zajistil účast v hlavní soutěži, přišel by si už na 29 000 liber, více než 1,1 miliónu korun.

Evans, jenž během posledních 16 měsíců klesl ze 123. příčky žebříčku ATP na 752. místo, zdaleka nevzbudil podobný humbuk poprvé. Třeba před třemi měsíci dostal pokutu 350 liber za to, že se vůbec nedostavil k utkání na turnaji kategorie Futures.

Před sedmi lety zase třeba přišel o finanční podporu z anglického svazu (LTA) poté, co se jeho flám protáhl do ranních hodin v den, kdy jej čekal zápas na wimbledonské juniorce.

Reklama

  4 : 6, 2 : 6 Macháč - Sinner 4 : 6, 2 : 6 konec
20240327T20 : 00:00+0100
Macháč vs. Sinner
Macháč vs. Sinner
Macháč
Sinner