Hlavní obsah

Jankovičová - Kvitová 3:6, 7:5, 6:4Špatná zpráva z Wimbledonu, Kvitová končí! Berdych si zahraje o čtvrtfinále

Aktualizováno

Petra Kvitová titul v All England Clubu neobhájí! Skvěle rozehraný zápas se Srbkou Jelenou Jankovičovou nedokázala světová dvojka dotáhnout do vítězného konce a po porážce 6:3, 5:7 a 4:6 se s třetím grandslamem sezóny loučí už ve třetím kole. Prestižní londýnský turnaj skončil také pro Kristýnu Plíškovou. Česká tenistka vypadla s Rumunkou Monicou Niculescuovou 3:6 a 5:7. Postup do osmifinále si naopak zajistil Tomáš Berdych. Rodák z Valašského Meziříčí zvítězil nad Pablem Andújarem ze Španělska 4:6, 6:0, 6:3 a 7:6. Jeho příštím soupeřem bude v pondělí Francouz Gilles Simon.

Foto: Henry Browne, Reuters

Zklamaná Petra Kvitová. Třetí titul ve Wimbledonu letos nevybojuje.

Článek
Fotogalerie

Pro Kvitovou je prohra ve 3. kole nejhorším výsledkem ve Wimbledonu od roku 2009, kdy stejně jako při premiéře o rok dřív vypadla v úvodním kole. "Abych řekla pravdu, tak nevím, jak se to seběhlo. Od začátku jsem hrála dobře a ve druhém setu jsem byla nahoře, ale ona začala hrát lépe, více agresivně a já na to nedokázala reagovat. Nepomohla jsem si servisem a trošku bojovala s každým úderem," řekla Kvitová. "Prohrát ve třetím kole na mém nejoblíbenějším turnaji je smutné a zklamání a bude mi nějakou dobu trvat, než to překousnu."

Kvitová, která v prvních dvou zápasech v turnaji ztratila dohromady jen tři hry, tentokrát čelila nebezpečnější soupeřce. Před zraky přítele Radka Meidla, jenž dorazil do Londýna, odvrátila už v první hře brejkbol Srbky. První sadu získala 6:3 po brejku ve čtvrtém gamu a i ve druhé prolomila bývalé světové jedničce servis. Od stavu 0:1 uhrála dvanáct výměn v řadě, trefila třeba tři esa po sobě a měla nakročeno k výhře.

Navíc měla za stavu 3:1 dva brejkboly, ale Jankovičová zabojovala a výrazně se zlepšila. Dokázala Kvitovou rozběhat a donutit ji k chybám. Od stavu 4:2 Češka prohrála tři hry a po ztrátě podání ve dvanáctém gamu i druhý set. "Měla jsem pořád jeden brejk k dobru, což v ženském tenise není nic hotového, ale zatím jsem tu servírovala docela dobře, tak jsem to mohla dát. Bohužel jsem to nedala, trochu mi vypadl servis a byla jsem z toho trochu rozhozenější. Navíc jsem nedala return, to byla špatná kombinace," řekla Kvitová.

Kvitová se chtěla v šatně uklidnit

Před třetím setem si Češka na poměrně dlouhou dobu odskočila na toaletu. "Převlékla jsem se a snažila se trochu zklidnit. Pořád byl před námi nepředvídatelný třetí set," řekla svěřenkyně trenéra Davida Kotyzy.

Kvitová pak odvrátila hrozbu ztráty podání za stavu 1:2, sama se ale dlouho nemohla chytit na returnu při dobrém podání Jankovičové. Kvitová se alespoň přiblížila k brejkbolu za stavu 4:4 a 15:30, kdy přerušila výměnu a hlásila aut, ale jestřábí oko potvrdilo míč na čáře. Srbka si podání podržela a vzápětí po chybách Kvitové slavila výhru.

"Nejvíc mě zradilo v druhé části určitě podání, nedala jsem moc prvních servisů. Z každého druhého podání se potom hrála nějaká výměna, to mě vždycky trochu dostávalo dolů a dolů, chyběl mi nějaký timing a být trochu včas a lépe postavená u těch úderů, které jsem potom zbytečně zkazila," řekla.

O účast ve čtvrtfinále se střetne s Polkou Agnieszkou Radwaňskou. Jedinou českou zástupkyní v ženské dvouhře tak zůstává Lucie Šafářová, která se v pondělí utká v osmifinále s Američankou Coco Vandewegheovou.

Kristýna Plíšková dohrála

Kristýna Plíšková i Niculescuová si v prvním setu držely servis až do osmého gamu. V něm česká hráčka, která hrála třetí kolo v All England Clubu vůbec poprvé v kariéře, nabídla Niculescuové dva brejkboly, přičemž ten druhý Rumunka využila. V následující hře odvrátila tři setboly soupeřky a vypracovala si dokonce brejkbol, ten ale neproměnila a Niculescuová už při dalším setbolu nezaváhala.

Velkou šanci pak rodačka z Loun promarnila v druhé sadě. Za stavu 5:4 měla při podání Rumunky dohromady pět setbolů, Niculescuová ale ztrátu podání a celého setu dokázala zažehnat. "Hlavně těch 5:4 a 40:15 mrzí hodně," řekla Plíšková. Niculescuová ji vzápětí uzmula servis a za hodinu a 43 minut slavila postup.

Přes porážku Plíšková zaznamenala svůj nejlepší výsledek na grandslamu. "Mohlo to být horší, už jsem dávno mohla být doma. Jsem spokojená, ale je fakt škoda, že když už jsem ten druhý set otočila, mohla jsem to dotáhnout," uvedla česká hráčka.

Šafářová uspěla v deblu

Ve čtyřhře dál na grandslamech vítězí Lucie Šafářová s Američankou Bethanií Mattekovou-Sandsovou. Letošní deblové královny Australian i French Open porazily ve druhém kole domácí dvojici Jocelyn Raeová, Anna Smithová 6:3, 6:0. Vypadly naopak Andrea Hlaváčková s Lucií Hradeckou.

Tenisový grandslamový turnaj Wimbledon v Londýně (tráva, dotace 26,5 miliónu liber):
Muži:
Dvouhra - 3. kolo:
Berdych (6-ČR) - Andújar (Šp.) 4:6, 6:0, 6:3, 7:6 (7:3)
Ženy:
Dvouhra - 3. kolo:
Jankovičová (28-Srb.) - Kvitová (2-ČR) 3:6, 7:5, 6:4
Niculescuová (Rum.) - Kristýna Plíšková (ČR) 6:3, 7:5
Čtyřhra - 2. kolo:
Matteková-Sandsová, Šafářová (3-USA/ČR) - Raeová, Smithová (Brit.) 6:3, 6:0
Knappová, Vinciová (It.) - Hlaváčková, Hradecká (8-ČR) 6:3, 3:6, 6:4
Kudrjavcevová, Pavljučenkovová (11-Rus.) - Bencicová, Siniaková (Švýc./ČR) 6:1, 6:2
Juniorky:
Dvouhra - 1. kolo:
Arconadaová (6-USA) - Kilnarová (ČR) 7:6 (9:7), 6:7 (5:7), 6:3
Další sobotní výsledky Wimbledonu najdete zde.

Reklama