Hlavní obsah

Nebyl to můj ideální den. O to je vítězství cennější, řekl Berdych

Londýn

Možná víc práce, než se čekalo, měl tenista Tomáš Berdych ve 3. kole Wimbledonu. Šestý nasazený hráč zdolal Španěla Pabla Andújara ve čtyřech setech, ale nechybělo mnoho a hrál by se pátý.

Foto: Toby Melville, Reuters

Tomáš Berdych slaví postup do osmifinále Wimbledonu.

Článek

"Byl to jeden z takových dnů, kdy to nebylo úplně ideální, ale o to jsem radši, že se mi to podařilo zvládnout," řekl Berdych po výhře nad Andújarem 4:6, 6:0, 6:3 a 7:6. "Není to jenom o tom, že v těch dvou týdnech bude člověk hrát utkání, které budou jednoduché a půjdou podle jeho not. I takovéhle utkání se cení."

Po prohrané první sadě uštědřil soupeři ve druhé "kanára". "Víc jsem se sžil s podmínkami, které pro mě byly trošku víc nepříjemné," připomněl silnější vítr. "Jak jsem se s tím vypořádal, chytl jsem rytmus a pak už to bylo docela fajn."

I třetí set měl pod kontrolou, ale o čtvrtou sadu musel opět bojovat. A od pátého dějství Berdycha mnoho nedělilo. Španěl podával za stavu 5:4 na zisk čtvrté sady, ale český tenista game zvládl a zápas ukončil v tie breaku.

Berdych ocenil výkon Andújara

"To bylo velké plus a jedna z věcí, za kterou jsem rád, že se mi nepříznivý stav povedlo otočit. O to je lepší, že jsem to zvládl ve čtyřech setech a nemusel jsem tam ještě trávit víc času," řekl.

Berdych ocenil výkon Španěla, který před letošním rokem prohrál ve Wimbledonu pětkrát v 1. kole. "Na své poměry odehrál hodně dobré utkání. Jak je vidět, i takový soupeř dokáže na trávě odehrát dobré utkání," řekl český hráč.

V osmifinále se Berdych střetne opět na grandslamu s Francouzem. Na Roland Garros potkal dva a nyní ve Wimbledonu to bude už třetí. "Soupeř jako soupeř, to nehraje žádnou roli," řekl Berdych, jehož protivník vzejde ze zápasu Gaëla Monfilse s Gillesem Simonem. "Těžko vybírat, nemám preferenci," řekl Berdych.

Se Simonem má nepříznivou bilanci 4:6, ale letos v Rotterdamu jasně vyhrál, nad Monfilsem naopak vede 6:1 na zápasy. "Kdybych to vzal podle statistik, tak bych asi radši hrál s Monfilsem, ale takovéhle možnosti nikdo nemáme," řekl.

Na 4. července má Berdych ve Wimbledonu hezké vzpomínky. "Čtvrtého července před pěti lety, jo," vytanulo mu v paměti finále na trávě v All England Clubu, jeho zatím jediné grandslamové. "Sám bych si na to nevzpomněl. Ještě tam ale nejsem. Je to hezká vzpomínka, ale bylo by hezčí to oživit," usmál se Berdych.

Reklama