Hlavní obsah

Lucka mohla jít dál, ale nebyla dost hladová, hodnotil trenér Šafářové

Londýn

Úspěch z Roland Garros dolehl při Wimbledonu na tenistku Lucii Šafářovou. Finalistka pařížského grandslamu byla podle svého kanadského kouče Roba Steckleyho v Londýně psychicky unavená.

Foto: Tim Ireland, ČTK/AP

Lucie Šafářová nebyla podle kouče Roba Steckleyho ve Wimbledonu v psychické pohodě.

Článek

"Nemyslím, že tady byla zcela nabuzená. Už jsem to na ní viděl od začátku turnaje, bojovala sice, ale byla malinko mimo," řekl Steckley po prohře Šafářové v osmifinále s Američankou Coco Vandewegheovou dvakrát 6:7.

Šafářová si na Roland Garros poprvé zahrála grandslamové finále dvouhry a k tomu ovládla s Bethanií Mattekovou-Sandsovou čtyřhru. "Paříž jí vzala hodně psychické energie. Hrála tam obě finále. Snažila se po krátké době dostat znovu na vlnu a zpět do boje, ale není to jednoduché a byla trochu mdlá," uvedl Steckley.

Proti Vandewegheové měla Šafářová šance, ale za stavu 5:4 nedopodávala první set, obě sady nakonec ztratila v tie breacích. "Nedokázala zcela naplnit taktiku. Vypadala tam trochu ztraceně. Coco hrála výborně a nedala jí čas. Na trávě je třeba hrát rychle, ale když přemýšlíte o něco pomaleji, tak se to pak projeví," řekl trenér.

Vandewegheovou porazit mohla

Jak Steckley hodnotil osmifinále Wimbledonu? "Mým cílem je chtít vždy o něco víc, ale nejsem zklamaný, jen se z ní snažím dostat co nejvíce. A když si vezmeme, že mohla vypadnout v 1. kole, tak je to bonus," připomněl, že v prvním utkání dělily Šafářovou tři míče od prohry. "Mohla dojít o něco dál? Stoprocentně. Mohla vyhrát nad Vandewegheovou? Stoprocentně. Zanícení jí ale trošku chybělo," dodal Steckley.

Pro Šafářovou jsou uplynulé týdny velkou zkušeností. "Která pomůže, ale pokud chce zůstat v desítce žebříčku, v pětce, tak se musí umět připravit hrát stejně týden co týden. Je to výzva, ale pořád odvádí skvělou práci. Je na správné cestě. Je v dobré pozici, ale opět musí být hladová a tady to tam úplně nebylo," řekl Steckley.

Matteková-Sandsová Lucce pomůže

Ve Wimbledonu ještě Šafářová hraje čtyřhru a i spolupráce s energickou partnerkou Mattekovou-Sandsovou jí může pomoct. "Bethanie Lucii zvedne a povzbudí. Ony se vzájemně naplňují energií a to Lucce v singlu chybělo. Není snadné stát na kurtu osamoceně, když jste vnitřně psychicky unaven," řekl Steckley.

Před startem americké série dostane Šafářová od trenéra o týden víc volna. Na zbytek sezóny potřebuje znovu nabrat energii. "Může být pozitivní a postupně vstřebat, že teď odehrála hodně dobrého tenisu. Opět musí být hladová. Odpočine si, aby se znovu cítila plně zaujatá."

Na kurty se tenistka vrátí týden před turnajem v Torontu, který startuje 10. srpna. "Má poprvé šanci usilovat o Turnaj mistryň. Je pořád o co hrát," řekl Steckley.

Reklama

  4 : 6, 6 : 6 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 6 probíhá Živě
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 Macháč - Ruusuvuori 6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 konec
20240425T11 : 10:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori