Hlavní obsah

Program Wimbledonu: Britové se těší na velkou bitvu. Murray vyzve Federera

Zlatým hřebem pátečního programu grandslamového Wimbledonu bude semifinálový souboj dvouhry mezi domácím Andym Murraym a Rogerem Federerm. Před nimi nastoupí na centrální dvorec v All England Clubu druhá semifinálová dvojice Novak Djokovič a Richard Gasquet. Páteční dvouhry začínají od 14 hodin, obě budete moci sledovat v podrobných on-line reportážích na Sport.cz.

Foto: Toby Melville, Reuters

Vítězné gesto švýcarského tenisty Rogera Federera.

Článek

Federer útočí na své oblíbené wimbledonské trávě už na osmý titul, který zatím ještě žádný tenista v historii slavného turnaje nevybojoval. Švýcarský veterán si během svých úspěchů v Londýně získal sympatie tamního publika, které však tentokrát bude nejspíš držet palce domácímu Andymu Murraymu, jenž v All England Clubu triumfoval předloni.

Mírným papírovým favoritem by měl být coby světová dvojka Federer, jenž má proti aktuální trojce žebříčku i mírně aktivní vzájemnou bilanci 12:11. Obzvláště poslední vzájmené měření sil ale dopadlo jednoznačně v jeho prospěch. Murrayho zničil na loňském Turnaji mistrů v Londýně 6:0, 6:1.

„To skóre bylo trapné. Tenhle zápas hlavně lidi z mého týmu hodně znepokojil. Ale já jsem zůstal vlastně docela klidný," vracel se Murray k potupné lekci. Přestože oba hráči se na okruhu střetávali celkem často, ve Wimbledonu se utkali jen dvakrát a v obou případech v roce 2012.

Na centrálním dvorci nejprve Federer porazil Skota ve finále Wimbledonu, tehdejší svěřenec Ivana Lendla mu vše oplatil v následném duelu o olympijské zlato.

Ze semifinalistů jsem nejhorší, přiznal Francouz

Druhý semifinálový duel má naopak jednoznačného favorita v osobě světové jedničky Novaka Djokoviče. S turnajovou jedenadvacítkou Richardem Gasquetem vyhrál srbský tenista dvanáct ze třinácti dosavadních střetnutí.

Varováním pro osminásobného grandslamového šampióna ale může být fakt, že Gasquet vyřadil ve čtvrtfinále nedávného vítěze French Open Stana Wawrinku. „Bude to pro mě hodně těžké, ale proti nejlepšímu hráči světa budu chtít odevzdat maximum. Ze semifinálových účastníků jsem ale nejhorší, o čemž není pochyb. Stačí se podívat na Federera, Djokoviče, Murraye a proti nim stojím já," smál se před pátečním soubojem Francouz.

Páteční program tenisového grandslamového turnaje Wimbledonu v Londýně (začátek 14:00 SELČ):
Centrální dvorec:
Semifinále mužské dvouhry:
Djokovič (1-Srb.) - Gasquet (21-Fr.)
Murray (3-Brit.) - Federer (2-Švýc.)

Reklama

Související témata: