Hlavní obsah

Djokovič a Federer jsou po roce zase ve finále Wimbledonu. Oběma stačily tři sety

Londýn
Aktualizováno

Žádné překvapení! Srb Novak Djokovič je potřetí za sebou ve finále tenisového Wimbledonu. A zahraje si ho se Švýcarem Rogerem Federerem, kterého před rokem porazil v pěti setech. Oběma favoritům v semifinále stačily tři sety.

Foto: Suzanne Plunkett, Reuters

Roger Federer ze Švýcarska po výhře nad Britem Andym Murrayem v semifinále Wimbledonu.

Článek
Fotogalerie

Francouz Richard Gasquet nepřipravil žádný další šok. Po vítězství nad Švýcarem Stanem Wawrinkou se snažil vyzrát i na Djokoviče, favorita trápil, ale zůstalo jen u toho, Srb vyhrál 7:6, 6:4, 6:4. Federer může ve svém desátém finále v All England Clubu usilovat o rekordní osmý titul. Murraymu nepomáhal ani snubní prsten, kterým si vyzdobil botu... Ale rval se jako lev. Po velké bitvě získal desátý game vyrovnané druhé sady, ale Švýcar nakonec vyhrál 7:5, 7:5, 6:4.

Srba nevykolejil ani problém s ramenem

Úvodní semifinále mělo jednoznačného favorita v osobě světové jedničky. S turnajovou jedenadvacítkou Gasquetem vyhrál Srb dvanáct ze třinácti dosavadních střetnutí. A za dvě hodiny a 20 minut uspěl i tentokrát.

Djokovič byl od začátku o krok vpředu. V každém setu získal na začátku soupeřovo podání a převážně výměnám dominoval. Jen v prvním setu dokázal Francouz ztracený servis získat zpět a za pomoci skvělého jednoručného bekhendu favorita zatlačit. V tie breaku ale Srb dominoval a v dalších sadách už se do problémů nedostal. Ze skvělého krytí dvorce ho nevykolejilo ani několik pádů, či ošetření ramene.

"Hrál jsem výborně a první set byl rozhodujícím momentem zápasu," řekl Djokovič. Soupeře pro finále si vybírat nechtěl. "Hrát finále Wimbledonu je jeden z nekrásnějších zápasů v tenisu. V sázce bude hodně a já si to půjdu užít," dodal.

Ve finále Wimbledonu je Djokovič počtvrté v kariéře, vedle loňského triumfu uspěl také v roce 2011. Pokud by titul obhájil, dokázal by to jako první hráč po Federerovi, který vyhrál v letech 2003 až 2007 pětkrát v řadě.

Podpora publika nepomohla

Federer útočí na své oblíbené wimbledonské trávě dokonce už na osmý titul, který zatím ještě žádný tenista v historii slavného turnaje nevybojoval. Švýcarský veterán si během svých úspěchů v Londýně získal sympatie tamního publika, které však tentokrát drželo palce domácímu Murraymu, jenž v All England Clubu triumfoval předloni.

Ale britské hvězdě ani podpora diváků nepomohla. "Zůstal jsem naštěstí klidný," pochvaloval si klíčové okamžiky parádní bitvy Federer.

"Jsem neskutečně šťastný. Na kurtu jsem emoce asi moc neukázal, protože obecenstvo ztichlo," pravil dál třiatřicetiletý Federer. A co říkal jménu svého dalšího soupeře?

Loni ho Srb zdolal po velké bitvě. "Můžu ho porazit? Nejsem si jistý. Vím, jak na něj, ale on je jeden z nejlepších na světě," uvedl Švýcar.

"Nejlepší game, který se kdy hrál"

Federer předvedl proti Murraymu famózní výkon. Nastřílel dvacet es, brejkbol Britovi povolil jen jeden v první hře a soupeře zničil za dvě hodiny a sedm minut. "To bylo to nejlepší, co jsem od Rogera kdy viděl," konstatoval bývalý britský tenista Tim Henman.

Tenis zvedal diváky ze sedadel, nejlepším příkladem byla desátá hra druhé sady. Murray odvrátil v patnáctiminutovém gamu pět brejkbolů. "Uvnitř jsem řval. Já hrál skvěle, ale Andy se zvedl a bylo to tak těsné," řekl Federer. "To byl asi nejlepší game, který se kdy hrál," hodnotil bývalý tenista Švéd Robin Söderling.

Federer se dokázal uklidnit, svůj servis získal jistě a pak prorazil Britovi podání. "Byl jsem schopen se ještě se zlepšit. Podávám parádně celý turnaj a vytvářím tak na soupeře tlak," prohlásil Švýcar, který v šesti zápasech přišel o podání jen jednou.

Po sedmnácti letech ve finále

Martina Hingisová je po 17 letech znovu ve finále wimbledonské čtyřhry a může navázat na titul, který v roce 1998 získala s Janou Novotnou.

Čtyřiatřicetiletá Švýcarka bude po boku Indky Sanii Mirzaové, s níž tvoří nejvýše nasazený pár, usilovat o sedmnáctý grandslamový triumf v kariéře. Jejich finálovými soupeřkami budou Rusky Jekatěrina Makarovová a Jelena Vesninová. Hingisová navíc může získat titul i v mixu, v němž je ve finále s Indem Leandrem Paesem.

Tenisový grandslamový turnaj Wimbledon v Londýně (tráva, dotace 26,5 miliónu liber):
Muži:
Dvouhra - semifinále:
Djokovič (1-Srb.) - Gasquet (21-Fra.) 7:6 (7:2), 6:4, 6:4
Murray (3-Brit.) - Federer (2-Švýc.) 5:7, 5:7, 4:6
Ženy:
Čtyřhra - semifinále:
Hingisová, Mirzaová (1-Švýc./Indie) - Kopsová-Jonesová, Spearsová (5-USA) 6:1, 6:2
Makarovová, Vesninová (2-Rus.) - Babosová, Mladenovicová (4-Maď./Fr.) 6:3, 4:6, 6:4
Smíšená čtyřhra:
Semifinále:
Paes, Hingisová (7-Indie/Švýc.) - M. Bryan, Matteková-Sandsová (1-USA) 6:3, 6:4
Peya, Babosová (5-Rak./Maď.) - Lindstedt, Medinaová (Švéd./Šp.) 4:6, 6:3, 11:9

Reklama

Související témata:

Pavouk - Wimbledon 2015 - dvouhra mužů

  • Čtvrtfinále

  • Srbsko Novak Djokovič Chorvatsko Marin Čilič
    6 : 4; 6 : 4; 6 : 4
  • Švýcarsko Stan Wawrinka Francie Richard Gasquet
    4 : 6; 6 : 4; 6 : 3; 4 : 6; 9 : 11
  • Kanada Vasek Pospisil Velká Británie Andy Murray
    4 : 6; 5 : 7; 4 : 6
  • Francie Gilles Simon Švýcarsko Roger Federer
    3 : 6; 5 : 7; 2 : 6
  • Semifinále

  • 10.07.15      14 : 10 Londýn
    Srbsko Novak Djokovič Francie Richard Gasquet
    7 : 6; 6 : 4; 6 : 4
  • 10.07.15      17 : 00 Londýn
    Velká Británie Andy Murray Švýcarsko Roger Federer
    5 : 7; 5 : 7; 4 : 6
  • Finále

  • 12.07.15      15 : 00 Londýn
    Srbsko Novak Djokovič Švýcarsko Roger Federer
    7 : 6; 6 : 7; 6 : 4; 6 : 3