Hlavní obsah

S. Williamsová - Muguruzaová 6:4, 6:4Serena Williamsová pošesté vítězí ve Wimbledonu. Po 17 letech slaví i Hingisová

Aktualizováno

Světová jednička Serena Williamsová to dokázala. Pošesté ovládla tenisový Wimbledon. Po necelé hodině a půl přehrála svoji soupeřku Španělku Garbiňe Muguruzaovou dvakrát 6:4 a připsala si druhý "Serena Slam", což znamená, že Williamsová dokázala vyhrát všechny čtyři grandslamy v řadě za sebou mimo kalendářní rok. Po 17 letech se vítězství v All England Clubu dočkala také Švýcarka Martina Hingisová, která získala svůj třetí wimbledonský titul ve čtyřhře.

Foto: Toby Melville, Reuters

Americká tenistka Serena Williamsová slaví svůj šestý triumf v All England Clubu.

Článek
Fotogalerie

Byl to zápas plný zvratů. Nejprve hned v úvodním gamu dokázala jednadvacetiletá Muguruzaová vzít Williamsové servis. Výhodu jednoho brejku držela až do osmé hry. V ní světová jednička prokázala zkušenosti a srovnala stav na 4:4. Od té doby byla Serena na kurtu dominantní. Podržela si svoje podání, a pak využila velkou chybu, kterou jí Španělka nabídla. Muguruzaová za stavu 4:5 a 40:40 udělala svoji první dvojchybu. Následný setbol Serena proměnila a první set vyhrála 6:4.

V tom druhém si tenistky držely podání až do čtvrtého gamu. Mladší ze sester Williamsových využila dva brejkboly a ujala se vedení 3:1. Podobná situace nastala i o dvě hry později. Muguruzaová opět nezvládla servis a Williamsová se utrhla do vedení 5:1.

Poslední krok byl pro Američanku těžší, než se čekalo. Dvakrát nedokázala doservírovat zápas a Španělka se dotáhla na 4:5. Nicméně rodačku z Venezuely opět zklamal servis a Williamsová mohla začít slavit šestý titul z All England Clubu.

"Je to nádherné. Ani nemůžu uvěřit, že tady znovu stojím s trofejí v rukou a mám další Serena Slam. Je to senzační," radovala se Williamsová při vyhlášení.

Třiatřicetiletá Williamsová tak podruhé v kariéře ovládla všechny čtyři grandslamy v řadě za sebou mimo kalendářní rok. Navázala tak na rok 2003, kdy se jí to povedlo poprvé. Společně s ní se tento kousek povedl Martině Navrátilové a Steffi Grafové. "Tehdy jsem byla mladá (bylo jí 21), teď si užívám každou chvilku na kurtu a vychutnávám si to," prohlásila.

Celkově Serena ovládla svůj jednadvacátý grandslam, čímž se přiblížila Grafové (22) a Margaret Smithové-Courtové z Austrálie, která získala čtyřiadvacet grandslamových vítězství.

V září může Williamsová na US Open získat jako čtvrtá v historii i Grand Slam. Jako poslední to dokázala Němka Steffi Grafová v roce 1988 a před ní Australanka Margaret Smithová Courtová v roce 1970 a Maureen Connollyová z USA v roce 1953. "Vím o tom, ale nemluvme o tom. V New Yorku si to chci užít," uvedla Williamsová.

Hingisová vyhrála po sedmnácti letech čtyřhru

Martina Hingisová po sedmnácti letech získala svůj třetí wimbledonský titul ve čtyřhře. S Indkou Saniou Mirzaovou zdolala ruský pár Jekatěrina Makarovová a Jelena Vesninová 5:7, 7:6 a 7:5 a celkově posedmnácté vyhrála grandslamový turnaj. Mužský deblový titul získali Nizozemec Jean-Julien Rojer a Rumun Horia Tecau.

Hingisová ovládla travnatý grandslam v roce 1996 s Helenou Sukovou a o dva roky později s Janou Novotnou. V sobotním finále spolu s Mirzaovou díky úspěšnému tie breaku dotáhly zápas do třetí sady, v níž se jim podařilo stáhnout náskok soupeřek z 2:5 na 5:5.

Následně byl duel kvůli šeru přerušen a pokračovalo se přibližně po dvaceti minutách pod zataženou střechou. V dohrávce již Hingisová s Mirzaovou dominovaly a po zisku servisu soupeřek zakončily utkání čistou hrou. Titul může letos Hingisová získat ještě v mixu, v němž je ve finále s Indem Leandrem Paesem.

Čtvrtá nasazená dvojice Rojer, Tecau zdolala 7:6 a dvakrát 6:4 britského tenistu Jamieho Murrayho a Australana Johna Peerse. S turnajovými třináctkami sehráli vyrovnaný duel, který rozhodovaly maličkosti. V první sadě všichni hráči drželi svůj servis a rozhodl až těsný tie break 7:5, v dalších dvou setech pak vždy vítězům stačilo jediné zaváhání soupeřů při podání.

Murray nespravil chuť domácím fanouškům po pátečním vyřazení mladšího bratra Andyho v semifinále dvouhry se Švýcarem Rogerem Federerem. Satisfakce se naopak dočkal Tecau, který se na čtvrtý pokus konečně ve wimbledonském finále mohl radovat. V předchozích třech případech v letech 2010, 2011 a 2012 se Švédem Robertem Lindstedtem neuspěli.

České juniorky další triumf nepřidají

Juniorské tenistky Miriam Kolodziejová a Markéta Vondroušová po triumfech v Melbourne a Paříži letos třetí grandslam nevyhrají. Česká dvojice, která byla ve Wimbledonu opět nejvýše nasazená, vypadla v semifinále.

Na úkor šampionek Australian Open i Roland Garros prošly do nedělního boje o titul turnajové trojky Maďarky Dalma Galfiová, Fanni Stollarová po výhře 7:6 a 6:4. Vítězná série českých juniorek se dnes zastavila na čísle 36.

Vondroušová byla mezi juniorkami ve Wimbledonu nasazena jako jednička i ve dvouhře, ale prohrála už v 1. kole s domácí Annou Broganovou.

Přehled nejúspěšnějších tenistek podle počtu titulů ve dvouhře na grandslamových turnajích:
JménoZeměAustralian OpenFrench OpenWimbledonUS OpenCelkem
Margaret Smithová-CourtováAustrálie1153524
Steffi GrafováNěmecko467522
Serena WilliamsováUSA636621
Helen Willsová-MoodyováUSA-48719
Chris EvertováUSA273618
Martina NavrátilováUSA329418
Billie Jean KingováUSA116412
Přehled tenistek, které vyhrály všechny čtyři grandslamové turnaje v řadě za sebou mimo kalendářní rok (tzv. nekalendářní Grand Slam):
JménoZeměPrvní titulPoslední titul
Martina NavrátilováUSAWimbledon 1983French Open 1984
Steffi GrafováNěmeckoFrench Open 1993Australian Open 1994
Serena WilliamsováUSAFrench Open 2002Australian Open 2003
Serena WilliamsováUSAUS Open 2014Wimbledon 2015
Tenisový grandslamový turnaj Wimbledon v Londýně (tráva, dotace 26,75 miliónu liber):
Ženy:
Dvouhra - finále:
S. Williamsová (1-USA) - Muguruzaová (20-Šp.) 6:4, 6:4
Čtyřhra - finále:
Hingisová, Mirzaová (1-Švýc./Indie) - Makarovová, Vesninová (2-Rus.) 5:7, 7:6 (7:4), 7:5
Juniorky:
Dvouhra - finále:
Žuková (Rus.) - Blinkovová (12-Rus.) 7:5, 6:4
Čtyřhra - semifinále:
Galfiová, Stollarová (3-Maď.) - Kolodziejová, Vondroušová (1-ČR) 7:6 (7:2), 6:4
Muži:
Čtyřhra - finále:
Rojer, Tecau (4-Niz./Rum.) - J. Murray, Peers (13-Brit./Austr.) 7:6 (7:5), 6:4, 6:4.

Reklama

Související témata: