Hlavní obsah

Berdych získal premiérový titul v sérii Masters

PAŘÍŽ

Český tenista Tomáš Berdych si v neděli zajistil první letošní turnajový titul. Úspěch je o to větší, že si do statistik připsal první vítězství na turnaji série Masters. V pařížském finále porazil Chorvata Ivana Ljubičiče 6:3, 6:4, 3:6, 4:6 a 6:4.

Článek

Berdych vstoupil do zápasu sebevědomě a získal první dva sety. Favorizovanému Ljubičičovi, jenž se za týden zúčastní Turnaje mistrů v Šanghaji, vzal podání ve čtvrté hře a vítězství v setu 6:3 zakončil esem. Ve druhém setu se podařilo Berdychovi opět prolomit Chorvatovo podání a se čtvrtým využitým setbolem na 6:4 se dostal do vedení 2:0 na sety.

Chorvat však měl v živé paměti vyřazení Rafaelem Nadalem ve finále turnaje série Masters v Madridu. V utkání s Berdychem se proto nechtěl vzdát jen tak lehce. V druhé a páté hře následujících setů vzal Berdychovi servis, brejk pokaždé udržel a vyrovnal na 2:2 na sety.

Před rozhodující sadou si nechal Berdych ošetřit levé stehno a poté dokázal, že se v pětisetových duelech vyžívá. I když se zdálo, že ho bolavá noha limituje stále víc, dokázal zápas s maximální délkou dovést do vítězného konce. Soupeře drtil přesnými a tvrdými údery od základní čáry.

Berdych se s Ljubičičem potkal na kurtu potřetí v kariéře, z toho dvakrát letos. Loni podlehl dvakrát 4:6 v Madridu. Letos pak na Ljubičiče nestačil ve třetím kole turnaje série Masters v Indian Wells, kde prohrál 4:6 a 1:6.

Dvacetiletý český tenista si vítězstvím v Paříži zajistil prémii ve výši 378 tisíc eur (cca 11,3 mil. Kč).

Reklama