Hlavní obsah

Francouzi předpovídají Berdychovi slibnou budoucnost

Tenista Tomáš Berdych sklízí po nedělním vítězství na pařížském turnaji Masters chválu francouzského tisku, který mu vesměs předpovídá slibnou budoucnost. Sportovní list L'Équipe označuje jeho triumf za odrazový můstek ke slávě a píše, že jeho postup na přední příčky světového žebříčku by na sebe neměl nechat dlouho čekat.

Článek

"Zdá se, že Berdych má na to, aby šel ve stopách (loňského vítěze) Marata Safina," soudí list, podle něhož byla výhra českého tenisty nad Chorvatem Ivanem Ljubičičem ve finále zasloužená. "Berdych se tímto vítězstvím posunul k 25. místu světového žebříčku a v příštích měsících by se měl vyšvihnout ještě výš," píše L'Équipe.

Rovněž Libération očekává, že o Berdychovi by mělo být v příštích měsících znovu slyšet. Podle Le Parisien je třeba si toto jméno zapamatovat. France Soir označuje jeho vítězství za senzační a poznamenává, že je to žebříčkově nejníže postavený hráč, který pařížský turnaj vyhrál.

Le Figaro píše, že se svým tvrdým servisem, dobrým forhendem a bekhendem obouruč patří Berdych k hráčům, kteří zakládají svůj styl na hře zezadu a kterých je na okruhu hodně. "Nevyniká jemností, přednost má účinnost," uvádí list v rozsáhlém portrétu, ve kterém také cituje slova ředitele turnaje Cédrika Piolina, podle něhož je Berdych "budoucí velký hráč".

Francouzský tisk si zároveň všímá toho, že pařížského turnaje se nezúčastnila většina příslušníků světové špičky s výjimkou Andyho Roddicka. Projevilo se to poklesem návštěvnosti proti loňsku o osm procent. Poprvé za pět let nepřekročil počet diváků 100.000. Le Parisien se dokonce ptá, zda není pařížský turnaj do budoucna ohrožen.

Reklama