Hlavní obsah

Nejhorší los baráže? Nizozemsko venku. S Berdychem se ale nebojím nikoho, říká kapitán Navrátil

Praha

Hrozí exotika. Cesta do Indie, Kolumbie nebo Dominikánské republiky. V úterý dopoledne bude v Londýně rozlosována daviscupová baráž, která se týká i českých tenistů. S Tomášem Berdychem v sestavě ale bude tým Jaroslava Navrátila favoritem kdekoli. Hraje se od 18. do 20. září.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český tenista Tomáš Berdych (vlevo) v objetí s kapitánem Jaroslavem Navrátilem.

Článek

Čechům zavařila ostravská porážka prvního kola s Austrálií, v baráži se objeví po čtyřech letech od duelu v Bukurešti. V rankingu národů ovšem vzhledem k triumfům z let 2012 a 2013 stále patří Česku první příčka a bude mu tedy nalosován nenasazený soupeř.

„Bylo by dobré hrát doma," přál si kapitán Navrátil. Na domácím kurtu by se Češi určitě představili s Ruskem a Uzbekistánem. Los by určil pořadatelství, pokud by narazili na Kolumbii a Dominikánskou republiku.

„V Kolumbii by mohlo být problémem prostředí, pokud by se hrálo ve vysoké nadmořské výšce. Dominikánská republika je sice daleko, ale zase je to příjemný soupeř. Já se nejvíc bál Nového Zélandu, který byl ve hře. Kluci mají nabitý program a to by bylo strašidelné tam cestovat," otřepal se Navrátil.

Z jeho pohledu by nejtěžším možným sokem bylo Nizozemsko. Před rokem si s ním Češi zahráli první kolo v Ostravě a nebýt Berdycha, kdo ví, jak by to dopadlo. „Haase je v Davis Cupu velice dobrý, navíc by mohli volit povrch, pomohli by jim diváci," tvrdil Navrátil.

V baráži s Berdychem

Pro úspěch v baráži bude znovu klíčová účast nejlepšího českého tenisty. Už v květnu avizoval Miroslav Černošek, majitel společnosti Česká sportovní, která o daviscupové reprezentanty pečuje, že je s Berdychem na startu v baráži domluvený. „Ano, taková je dohoda a pořád platí," ujistil kapitán.

Poslední výsledky českých borců sice Navrátila moc neuchvátily, ale důležitá bude jejich forma až za dva měsíce. „Někdy jste nahoře, někdy dole. Klukům nevyšel Wimbledon podle předpokladů, ale jsou tu další turnaje. Bylo by dobré, aby se našim hráčům dařilo hlavně na betonu v Americe."

Od roku 2007 nesli daviscupovou zátěž společně Berdych s Radkem Štěpánkem. Šestému tenistovi planety ale bude zanedlouho třicet, o šest let starší veterán se zase kvůli zranění a herní pauze propadl až do čtvrté stovky žebříčku.

„Je to problém. Radek byl vždycky velkou oporou, je to lídr. Když ale v jeho letech nehrajete tolik měsíců, tak je těžké vrátit se zpátky. Myslel si, že to půjde jednodušeji, ale potřebuje hlavně zápasy, aby nabral sebevědomí," řekl Navrátil.

O větší díl odpovědnosti za české výsledky by se už měl přihlásit dvaadvacetiletý Jiří Veselý, momentální česká dvojka. V Davis Cupu má za sebou pouze dva ostré starty za nerozhodnutého stavu... „Ve Wimbledonu byl zklamaný, ale pořád je 44. na světě a teď se může posunout výš. A nabrat zase pohodu," myslí si český kapitán.

Možní soupeři Česka v daviscupové baráži:
Doma
Rusko
Uzbekistán
Venku
Brazílie
Indie
Nizozemsko
Polsko
Rozhodne los
Dominikánská republika
Kolumbie
Který z týmů by byl pro český daviscupový tým v baráži podle vás nejpřijatelnější?
Rusko
4,3 %
Uzbekistán
11,3 %
Brazílie
3,5 %
Indie
4,5 %
Nizozemsko
3,8 %
Polsko
10,2 %
Dominikánská republika
58,8 %
Kolumbie
3,6 %
Celkem hlasovalo 4385 čtenářů.

Reklama