Hlavní obsah

Federer zapomíná na Wimbledon charitou, v Malawi otevřel školku

Johannesburg

Tenisový velikán Roger Federer vyhání z hlavy zklamání z nedávné finálové porážky ve Wimbledonu od rivala Novaka Djokoviče charitativní činností. V Malawi, jedné z nejchudších zemí světa, otevřel školku a na vlastní oči byl dohlédnout na investici finančních prostředků ze své nadace Roger Federer Foundation.

Roger Federer v MalawiVideo: Reuters

 
Článek

Třiatřicetiletý Švýcar je dlouhodobě známý filantropickou činností. Jak sám nyní připustil, těší ho zcela jiným způsobem, než když se v něm rozlije vlna radosti z grandslamového titulu. "Je to něco jako setkání s přítelem, jehož jste neviděli dvacet let," řekl Federer v rozhovoru s agenturou AP.

Nadace se právě na oblast jižní Afriky, odkud také pochází Federerova matka, zaměřila s investicemi do vzdělávacích programů. V celkem šesti zemích touží Federer do roku 2018 naplnit ambiciózní cíl, jímž je nově umožnit vzdělávání alespoň milionu dětí.

Tady jste snadno sentimentální

"V extrémní chudobě na místech, jako je Malawi, jste velmi snadno sentimentální a smutní," připustil Federer s připomínkou nelehkých podmínek, v nichž tamní děti vyrůstají. Zároveň však ocenil pozitivní postoj těch, s nimiž se na cestě potkal. "Mimo hrací dny se chci věnovat charitativní činnosti i v příštích letech," ujistil.

Federer se s více než týdenním odstupem ohlédl rovněž za finálovou prohrou v All England Clubu, kde byla nad jeho síly světová jednička Djokovič. "Po takovém turnaji si odnášíte ty dobré věci, ale také ty, které jste mohli udělat lépe, protože vždycky toužíte hrát ještě lépe," prohlásil sedminásobný wimbledonský vítěz a držitel celkem 17 grandslamových titulů.

Zklamání z porážky už z velké části vstřebal. "Myslím, že občas je třeba, aby lidé mysleli i trošku jinak. Protože ve skutečnosti je skvělý výsledek, když se dostanete do finále nebo semifinále. V tenise máme naštěstí více vrcholů během sezony, což také dělá podobnou porážku o něco stravitelnější," uvedl Federer.

Reklama

Související témata: