Hlavní obsah

Clijstersová na Turnaji mistryň i podruhé prohrála

Snaha Kim Clijstersové o sesazení Lindsay Davenportové z místa světové jedničky dostala na Turnaji mistryň další trhlinu. Belgická tenistka prohrála v Los Angeles i svůj druhý zápas v Černé skupině, když ve středu nestačila na Amélii Mauresmovou, a výrazně si zkomplikovala šance na postup do semifinále.

Článek

Druhá vítězství si naopak připsaly Davenportová a Mary Pierceová. Američanka v Zelené skupině porazila Patty Schnyderovou ze Švýcarska 6:3, 7:5 a posílila své naděje, že na rozdíl od loňského ročníku postoupí v Los Angeles do vyřazovacích bojů. Pierceová, jež v úterý překvapivě získala skalp Clijstersové, oslavila v Černé skupině 500. výhru na okruhu WTA v kariéře. Jelenu Dementěvovou přehrála hladce 6:2, 6:3, přestože si v závěru několikrát s bolestivou grimasou protahovala pravé rameno.

Třicetiletá Francouzka, která na Turnaji mistryň startuje poprvé od roku 1999, se stala třetí ženou mezi aktivními tenistkami, která této hranice dosáhla. Před ní to dokázaly Conchita Martinezová ze Španělska a Davenportová.

"Je to skvělé. Jsem na sebe pyšná," řekla finalistka letošního US Open a pochvalovala si, že v Los Angeles hrála jako první s Clijstersovou. "Po ní se mi s každým hraje lépe, protože Kim je ze všech nejrychlejší," řekla.

Davenportová si stěžovala na únavu

Šampionka newyorského grandslamu Clijstersová potřebuje v Los Angeles dojít dál než Davenportová, aby ji vystřídala v čele světového žebříčku. Nyní musí doufat, že Dementěvová v dnešním nočním zápase porazí Mauresmovou. Tím by Belgičanku udržela ve hře o semifinále.

"Samozřejmě, že jsem zklamaná. Taky bych raději hrála líp a vítězila, ale je tu spousta dalších dobrých tenistek a možná teď přišel čas, aby vyhrávaly," řekla majitelka devíti titulů z letošního roku. Po náročné sezoně je unavená a navíc si stěžuje na špatnou adaptaci na časový posun. "Moje tělo už toho má dost. Pamatuji se, že na US Open jsem se druhý den po těžkém zápase s Venus (Williamsovou) cítila fyzicky i psychicky zase fit. To už teď neplatí," prohlásila.

Síly ale docházejí i ostatním hráčkám, na únavu si stěžovala také Davenportová. "Cítila jsem se hodně vyčerpaná a věděla jsem, že musím vyhrát ve dvou setech," řekla po duelu se Schnyderovou.

Turnaj je dotován částkou tři milióny dolarů.

Tenisový turnaj mistryň:
Černá skupina:
Pierceová (5-Fr.) - Dementěvová (8-Rus.) 6:2, 6:3, Mauresmová (4-Fr.) - Clijstersová (2-Bel.) 6:3, 7:6 (7:4).
Tabulka skupiny:
1. Pierceová2204:14
2. Mauresmová1102:02
3. Dementěvová1010:20
4. Clijstersová2021:40
Zelená skupina:
Davenportová (1-USA) - Schnyderová (6-Švýc.) 6:3, 7:5.
Tabulka skupiny:
1. Davenportová2204:04
2. Šarapovová1102:12
3. Petrovová1010:20
4. Schnyderová2021:40

Reklama