Hlavní obsah

Nadal - Fognini 7:5, 7:5Nadal má 47. titul z antuky a opět se přiblížil Vilasovu rekordu

Hamburk/Atlanta/Baku
Aktualizováno

Španělský tenista Rafael Nadal získal na turnaji v Hamburku 47. antukový titul v kariéře. Ve finále zvítězil nad Italem Fabiem Fogninim dvakrát 7:5. Nejvýše nasazený Nadal si zopakoval triumf z roku 2008 a ztrácí už jen dva tituly ze svého oblíbeného povrchu na rekord někdejší argentinské hvězdy Guillerma Vilase. Fogninimu oplatil devítinásobný šampión Roland Garros letošní dvě porážky z antuky, které s Italem utrpěl v Barceloně a Riu de Janeiro.

Foto: Daniel Reinhardt, ČTK/AP

Rafael Nadal ve finále turnaje v Hamburku.

Článek

Finálová bitva v Hamburku trvala dvě hodiny a 34 minut. Začala dvanáctiminutovým gamem, v němž Nadal přišel o podání. Servis si hráči vzali i v dalších třech gamech. Potom si podání drželi až do dvanácté hry, v níž bývalá světová jednička využila čtvrtý brejkbol a získala úvodní sadu.

Ve druhém setu sice Nadal přišel třikrát o podání, ale soupeři ho vzal čtyřikrát. Naposledy opět ve dvanáctém gamu, v němž proměnil hned první mečbol. V této sezóně vyhrál Nadal třetí turnaj a celkově má na kontě 67 titulů.

Isner potřetí za sebou vyhrál tenisový turnaj v Atlantě

Americký tenista John Isner vyhrál potřetí za sebou turnaj v Atlantě. Ve finále porazil Kypřana Marcose Baghdatise 6:3, 6:3 a získal desátý titul v kariéře a první letošní.

Nejvýše nasazený Isner byl v atlantském finále už popáté. Z dosavadních šesti ročníků od přestěhování turnaje z Indianapolisu nehrál o titul jen v roce 2012. A zatímco v letech 2010 a 2011 prohrál finálový duel s krajanem Mardym Fishem, od roku 2013 dvouhře vládne a napodobil dřívější trojnásobné vítěze a krajany Peta Samprase a Andyho Roddicka. Jako první ale získal všechny tituly v sérii a s pěti finálovými účastmi je osamoceným rekordmanem.

Baghdatise, který se probojoval do finále téměř po čtyřech letech, porazil i v šestém vzájemném zápase. I za pomoci 13 es Isner za celé utkání nepustil soupeře k jedinému brejkbolu. Sám v prvním setu jedinou šanci na zisk Baghdatisova podání využil, ve druhé sadě mu vzal servis dvakrát a za hodinu a minutu zápas ukončil.

Finále debutantek v Baku vyhrála Gasparjanová

Souboj o titul mezi dvěma finálovými debutantkami na WTA Tour vyhrála v Baku ruská tenistka Margarita Gasparjanová. Na tvrdém povrchu v ázerbájdžánské metropoli porazila 112. hráčka světa rumunskou soupeřku Patricii Marii Tigovou 6:3, 5:7 a 6:0.

Pro obě tenistky byla v Baku životním úspěchem už účast ve čtvrtfinále, kterou ještě vylepšily postupem do zápasu o titul. Dvacetiletá Gasparjanová až do tohoto týdne nevyhrála v hlavní soutěži turnaje WTA jediný zápas, o rok starší Tigová měla na kontě jedno vítězství.

Moskevská rodačka Gasparjanová dokázala v dnešním finále vzít jako první na turnaji Tigové set a mohla zápas ukončit rychleji. Za stavu 5:4 v druhém setu podávala na vítězství, ale servis a poté i celou sadu ztratila. V třetí sadě už ale dominovala a soupeřce, které patří 154. místo v žebříčku, nadělila "kanára". Později spolu s krajankou Panovovou dokázaly ovládnout i finále čtyřhry.

Isnerovi schází poslední krok

Amerického tenistu Johna Isnera dělí už jen jedna výhra od třetího triumfu na turnaji v Atlantě za sebou. V sobotním semifinále zdolal krajana Denise Kudlu, který do hlavní soutěže prošel z kvalifikace, po setech 4:6, 6:2, 7:5. Finálovým soupeřem Isnera bude Kypřan Marcos Baghdatis, který rovněž ve třech setech porazil Lucemburčana Gillese Müllera.

Isner se tradičně opíral o výborný servis. Kudlovi nasázel 25 es a ve druhé sadě neztratil při svém podání ani jeden fiftýn. "V prvním setu jsem se necítil nic moc, ale postupem času jsem se pořád zlepšoval," uvedl nejvýše nasazený Američan, který může získat jubilejní desátý titul na okruhu ATP.

Müller si až do semifinále ani jednou neprohrál podání, ale Baghdatis si s jeho servisem poradil. Někdejší osmý hráč světa a finalista Australian Open 2006 prolomil sérii sedmi semifinálových nezdarů, ve finále je po téměř čtyřech letech a bude hrát o pátý turnajový triumf. S Isnerem má nepříznivou bilanci 0:5.

Thiem vyhrál v Gstaadu a získal druhý titul za sebou

Tenisový turnaj v Gstaadu vyhrál Rakušan Dominic Thiem a získal druhý titul během dvou týdnů. Ve finále dnes zdolal nasazenou jedničku Belgičana Davida Goffina 7:5, 6:2.

Ve své životní sezoně triumfoval jednadvacetiletý Thiem nejprve v květnu v Nice, před týdnem zvítězil v Umagu a nyní rovněž na antuce v Gstaadu. Tři turnaje během jedné sezony dokázal ovládnout jako teprve druhý Rakušan po někdejší světové jedničce Thomasi Musterovi.

Svou úspěšnou sérii může Thiem protáhnout příští týden v Kitzbühelu, kde byl loni ve finále, v němž podlehl Goffinovi. Dnes Belgičanovi porážku oplatil a upravil vzájemnou bilanci na 2:3.

Tenisový turnaj mužů v Hamburku (antuka, dotace 1 407 960 eur):
Dvouhra - finále:
Nadal (1-Šp.) - Fognini (8-It.) 7:5, 7:5.
Čtyřhra - finále:
J. Murray, Peers (3-Brit./Austr.) - Cabal, Farah (Kol.) 2:6, 6:3, 10:8.
Tenisový turnaj mužů v Atlantě (tvrdý povrch)
Dvouhra - semifinále:
Isner (1-USA) - Kudla (USA) 4:6, 6:2, 7:5
Baghdatis (5-Kypr) - Müller (7-Luc.) 6:7 (4:7), 6:3, 7:6 (7:4)
Dvouhra - finále:
Isner (1-USA) - Baghdatis (5-Kypr) 6:3, 6:3
Čtyřhra - finále:
B. Bryan, M. Bryan (1-USA) - Fleming, Müller (Brit./Luc.) 4:6, 7:6 (7:2), 10:4.
Tenisový turnaj žen v Baku (tvrdý povrch)
Dvouhra - finále:
Gasparjanová (Rus.) - Tigová (Rum.) 6:3, 5:7, 6:0.
Čtyřhra - finále:
Gasparjanová, Panovová (1-Rus.) - Ďjačenková, Savčuková (2-Rus./Ukr.) 6:3, 7:5.
Tenisový turnaj mužů v Gstaadu (antuka)
Dvouhra - finále:
Thiem (3-Rak.) - Goffin (1-Belg.) 7:5, 6:2.
Čtyřhra - finále:
Bury, Istomin (Běl./Uzb.) - Marach, Kúreší (3-Rak./Pák.) 3:6, 6:2, 10:5.
Tenisový turnaj ITF žen v polské Rokietnici (antuka, dotace 75 000 dolarů):
Dvouhra - finále:
Cetkovská (ČR) - Ostapenková (4-Lot.) 3:6, 7:5, 6:2.

Reklama

Související témata: