Hlavní obsah

Turnaj mistrů má uzavřít skvělý Federerův rok

ŠANGHAJ

Potvrzením pozice krále tenisové scény se má stát pro Rogera Federera nadcházející Turnaj mistrů, který začne v neděli v Šanghaji. Švýcar je jistou světovou jedničkou, v sezóně prohrál jen třikrát a i přes problémy s kotníkem je největším favoritem soutěže. Federerův úspěch na turnaji s dotací 4,45 miliónu dolarů může pravděpodobně ovlivnit jen zraněný kotník.

Článek

"Před pár týdny jsem si nebyl jistý, ale jsem tady a schopen hrát," řekl novinářům Švýcar, který přijel do Šanghaje s týdenním předstihem.

Pokud Federer zvítězí ve všech zápasech, vyrovná rekord Johna McEnroea, který v roce 1984 vyhrál 82 zápasů a prohrál jen třikrát. Navíc by získal prémii 1,5 miliónu dolarů, v sezóně by vydělal přes 6,8 miliónu a překonal by maximum Peta Samprase z roku 1997.

Vyhraje Roger Federer opět Turnaj mistrů?
Hlasujte v anketě Sportu.cz!

Vítěz Wimbledonu a US Open zatím letos prohrál pouhé tři zápasy z osmdesáti odehraných. "A ve dvou jsem měl mečbol, takže soupeři měli trochu štěstí," řekl Federer. Vyhrál jedenáct turnajů a prvenství v žebříčku ATP mu už dlouho nikdo nemůže vzít.

Federer překonává rekordy jako na běžícím pásu. Další může vyrovnat, vyhraje-li Turnaj mistrů potřetí za sebou. To v pětatřicetileté historii dokázali jen Rumun Ilie Nastase v letech 1971-73 a v polovině osmdesátých let Ivan Lendl, pětinásobný vítěz turnaje. "Je super, že se mi daří pokořit nějaké rekordy. Nehraji tak jen proti soupeřům, ale i proti historii," řekl čtyřiadvacetiletý rodák z Basileje.

Trojice bude chybět

Turnaj bude poznamenán neúčastí trojice hráčů, kteří do Číny nepřijedou. Vítěz Australian Open Marat Safin z Ruska se startu vzdal před měsícem kvůli problémům s kolenem. Američan Andy Roddick má křeče v bederní části zad a dvojnásobný vítěz Turnaje mistrů Australan Lleyton Hewitt zůstal doma, protože jeho žena herečka Bec Cartwrightová by měla každým dnem rodit.

K Federerovým sokům se počítá především nezničitelný Andre Agassi. Pětatřicetiletý Američan vyhrál Turnaj mistrů již před patnácti lety, ale jeho forma je ve hvězdách, protože se na kurtu objeví poprvé od prohraného finále US Open v New Yorku.

Světová dvojka Rafael Nadal se opírá o svůj fyzický fond, ale kvůli zánětu v koleně se neví, jak na tom mladý Španěl bude. Lékařům vděčí za účast i Argentinec Guillermo Coria, Rusa Nikolaje Davyděnka trápí rameno a Chorvat Ivan Ljubičič dohrával finále v Paříži s bolavým kolenem. Jedině Argentinci David Nalbandian a Gaston Gaudio, náhradníci za Hewitta a Roddicka, nemají zdravotní komplikace.

Osmičku bude hostit honosný stadión

Turnaj začne v neděli zápasy ve dvou čtyřčlenných skupinách, z každé postoupí nejlepší dva tenisté do semifinále. Zároveň s dvouhrou se uskuteční také soutěž osmi párů ve čtyřhře.

Akce se po dvou letech v americkém Houstonu vrací do Šanghaje, kde si před třemi lety zahrál i Jiří Novák. Tenkrát se hrálo na výstavišti, letos bude osmičku hráčů hostit honosný stadión Čchi Čung pro 15.000 diváků, jehož zatahovací střecha připomíná květ magnólie, oficiální městskou květinu.

Rozlosování:
Dvouhra:
Červená skupina: Federer (Švýc.), Coria (Arg.), Ljubičič (Chorv.), Nalbandian (Arg.).
Zlatá skupina: Nadal (Šp.), Agassi (USA), Davyděnko (Rus.), Gaudio (Arg.).
Čtyřhra:
Červená skupina: B. Bryan, M. Bryan (USA), Knowles, Nestor (Bah./Kan.), Paes, Zimonjič (Ind./SČH.), Arthurs, Hanley (Austr.).
Zlatá skupina: Björkman, Mirnyj (Švéd./Běl.), Black, Ullyett (Zimb.), Llodra, Santoro (Fr.), Huss, Moodie (Austr./JAR).

Reklama