Hlavní obsah

Mauresmová poprvé vyhrála Turnaj mistryň

LOS ANGELES

Tenistka Améliie Mauresmová triumfovala poprvé v kariéře na Turnaji mistryň. Šestadvacetiletá hráčka porazila v nedělním finále v Los Angeles krajanku Mary Pierceovou 5:7, 7:6 a 6:4 a stala se první Francouzkou, která vyhrála závěrečný turnaj sezóny.

Článek

Mauresmová oplatila Pierceové porážku ze skupiny, za titul inkasovala milión dolarů z třímiliónové dotace a sezónu ukončí na třetím místě světového žebříčku. Poražená Pierceová, letošní finalistka Roland Garros a US Open, si vydělala půl miliónu dolarů a v pořadí WTA je pátá.

"Je to pro mne obrovský krok. Ještě sice nevím, kam mě to zavede, ale je to opravdu důležitý okamžik," řekla na tiskové konferenci po zápase ve Staples Centru Mauresmová. Až dosud ji provázela pověst hráčky, která nedokáže zvládnout rozhodující chvíle důležitých zápasů. "Tolik lidí říkalo, že nedokážu vyhrát. Jsem ráda, že jsem to zvládla a doufám, že zažiju ještě hodně vítězství," dodala.

Pro bývalou světovou jedničku to byl celkově devatenáctý titul v kariéře, ale bezpochyby nejcennější. Grandslamový turnaj se zatím snaží vyhrát marně, nejblíže k němu měla v roce 1999, kdy prohrála ve finále Australian Open.

Doběhla, co mohla

V duelu plném výměn od základní čáry se tenistky přetahovaly o fiftýny přes tři hodiny. Hráčky se po dvorci honily ze strany na stranu. Mauresmová měnila rytmus i rychlost úderů, Pierceové se zase dařily brilantní 'kraťasy', soupeřka ale její zdánlivě nechytatelné údery dokázala dobíhat. "Doufám, že z toho nebudu mít noční můry," řekla po utkání Pierceová, jež až do finále prošla bez porážky.

Ve třetím setu podávala Mauresmová za stavu 5:4 na vítězství v utkání, ale po dvojchybě prohrávala již 0:40. Pierceová pak ovšem udělala pět nevynucených chyb. Mauresmová po využitém mečbolu klesla na kolena, chytla se radostí za hlavu a vychutnávala si ovace zaplněné haly.

"Je to obrovské zadostiučinění, že můžu držet tuhle trofej. Je to moje nejcennější vítězství, takže ho musím zařadit mezi své největší zážitky," řekla šťastná vítězka po slavnostním ceremoniálu. "Jsem na sebe pyšná, nepřestávala jsem bojovat," dodala.

Její zarputilost ocenila po zápase i Pierceová. "Měla obrovskou motivaci. Jasně jsem viděla, jak chce vyhrát," řekla třicetiletá Francouzka. "Věděla, že pokud mě chce porazit, musí hrát opravdu dobře a být agresivní. A právě to se jí podařilo," uvedla.

Obě Francouzky už atmosféru finále Turnaje mistryň znaly. Pierceová skončila těsně pod vrcholem v roce 1997 na raketě Jany Novotné, Mauresmová předloni podlehla Kim Clijstersové.

Turnaj mistryň
Dvouhra - finále:
Mauresmová (4-Fr.) - Pierceová (5-Fr.) 5:7, 7:6 (7:3), 6:4.
Čtyřhra - finále:
Raymondová, Stosurová (2-USA/Austr.) - Blacková, Stubbsová (1-Zim./Austr.) 6:7 (5:7), 7:5, 6:4.

Reklama