Hlavní obsah

Vaidišová předčila své očekávání, je patnáctá na světě

Překypuje sebevědomím, sklízí úspěchy a je považována za budoucí světové eso. V šestnácti letech je tenistka Nicole Vaidišová patnáctou hráčkou světa a nejvýše postavenou Češkou v žebříčku od dob Jany Novotné. O pět míst překonala své odhady ze začátku roku a ve svých představách míří do desítky.

Článek

Vaidišová má za sebou první kompletní rok na okruhu WTA a odborníci skloňují její jméno jako největší světový talent. "Jsem spokojená, ale nemůžu si jít sednout na pláž a říkat si, jak úžasnou sezónu mám za sebou," řekla hráčka v pondělním rozhovoru s českými novináři z Bradentonu na Floridě, kde trénuje. Čtrnáct dnů teď nevezme raketu do ruky, pak se už zase vrhne do přípravy. "A doufám, že příští sezóna bude ještě o něco lepší," dodala.

Vaidišová ukončila sezonu ve velkém stylu. Před deseti dny prohrála v semifinále ve Filadelfii s Amélií Mauresmovou, čerstvou vítězkou Turnaje mistryň. Byla to její první porážka po šňůře osmnácti vítězných zápasů a třech titulech po sobě.

Patnácté místo je skvělé

Na patnáctém místě světa se Vaidišová objevila dnes poprvé v kariéře. "To ani nevím, to je super," řekla. Na dvacítku si myslela, ale bála se, že to nevyjde. Před turnajem ve Filadelfii klesla ze 17. na 19. místo. "Na konci jsem se modlila, aby mě nikdo nepřeskočil. Patnácté místo je skvělé," uvedla hráčka.

Z patnáctého místa má na dohled první desítku a atak absolutní špičky vede v patrnosti. "Nebudu říkat, že cílem je být dvanáctá, bude strašně těžké jenom pozici udržet. Líp se drží sedmdesátka než patnáctka, kde jde o každý bod," řekla. Jejím přáním je být jednou světovou jedničkou, to "ale až později".

Vaidišová ukončila sezónu s brilantní bilancí 48 výher a 15 porážek. Jen pět tenistek se letos dostalo přes padesát vítězných zápasů. Soupeřky přehrávala hlavně díky tvrdému servisu a razantnímu servisu. "A věřím si, že vyhraji. Nejezdím na turnaj s tím, že bych byla ráda ještě za třetí kolo. Není to vychloubání, člověk si musí věřit," řekla tenistka s tím, že jí k tomu pomáhá americká nátura. "V Čechách tohle moc není," doplnila.

Výkonnostní výpadky nebyly

V Asii vyhrála v říjnu po sobě v Soulu, Bangkoku a Tokiu. "To je asi nezapomenutelné," řekla Vaidišová. Potěšilo ji, že neměla v sezóně výkonnostní výpadky. Jen grandslamový Roland Garros a turnaje na trávě v Eastbourne a Birminghamu jí neudělaly radost. "Tam jsem nehrála moc dobře," řekla hráčka, která jen jednou ze 17 startů na turnajích prohrála hned v prvním kole.

Cenné trofeje si dříve dávala do prosklené vitríny, kterou má od sedmi let. "Jsou tam všechny ceny od mladších žáků a je totálně narvaná. Teď všechno míří do komory," smála se tenistka. Poháry z Asie má vystavené v kanceláři její manažer. "Od příště budu dávat na obdiv jen ty nejcennější věci," rozhodla se Vaidišová.

Na konec sezóny se už těšila, přeci jen se cítila unavená. Nepřetržité cestování z jednoho turnaje na druhý zažívala poprvé skoro v plném rozsahu. "Člověk to cítil hlavně na tréninku před zápasem. Ke konci už se chodíte jen rozehrávat," řekla. Jen tak "odpinkat" zápas ale pro ni nepřicházelo v úvahu. "Takhle nehraji, všude do toho jdu na sto procent," řekla.

V tomto roce si vyzkoušela i proměnu z tenistky na modelku. "Byla to sranda. Zbožňuji módu, a když jsem viděla výsledek, byla jsem spokojená. Párkrát jsem fotila, ale déle bych to dělat nemohla, jenom pár dnů a konec. Mě to nenaplňuje," uvedla Vaidišová. Momentálně má ale hlavu plnou učení. Bifluje účetnictví, češtinu, ekonomiku a matematiku, protože příští týden dělá v Praze vyrovnávací zkoušky. "Mám toho dost. Baví mě ekonomika, to je zajímavé, zatímco matika vůbec. Logika mi moc nejde," řekla.

S vrstevníky se nemá o čem bavit

Předtím se ještě chystá do Tampy na hokejovou NHL. V Čechách se objeví na vyhlášení ankety Zlatý kanár a pak zamíří na Bahamy. "Pět dnů budu odpočívat, pak si zahraji exhibice na charitativní akci Marka Knowlese," prozradila svůj program.

Minulý týden se na tři dny objevila v New Yorku a rozdávala rozhovory jak na běžícím pásu. "Pro všechny možné časopisy. Tak pět rozhovorů denně a k tomu tři focení," řekla Vaidišová. I díky tomu je na šestnáct let vyspělejší než její vrstevnice. "Znám šestnáctileté děti a nemáme se moc o čem bavit," řekla. Prý ví, proč tomu tak je: "Pokud nechci jen sedět v koutě, tak se nesmím s třicetiletými hráčkami bavit jak šestnáctiletá holka."

Skončený Turnaj mistryň sledovala minulý týden jen občas. Za rok už by ale mohla být jeho účastnicí. "Určitě se tam chci dostat, co víc si člověk může přát," řekla. Cestu do Madridu, kde se turnaj za rok uskuteční, zahájí v lednu na exhibici v Hongkongu a pak na turnajích v Sydney, na Australian Open a v Tokiu.

Reklama