Hlavní obsah

Bencicová - S. Williamsová 3:6, 7:5, 6:4Mladá Švýcarka si zahraje finále v Torontu. V Montrealu se proti sobě postaví Murray s Djokovičem

Toronto
Aktualizováno

O pořádný šok se postarala teprve osmnáctiletá švýcarská tenistka Belinda Bencicová. V kanadském Torontu porazila v semifinále místního turnaje světovou jedničku Američanku Serenu Williamsovou ve třech setech a postoupila do finále. Pro Williamsovou to byla teprve druhá letošní porážka. Švýcarka tak navázala na výsledky z posledních dnů, kdy postupně vyřadila Eugenii Bouchardovou, Caroline Wozniackou a Anu Ivanovičovou. Na mužském turnaji v Montrealu inkasoval nepříjemný "kanár" Japonec Kei Nišikori od Brita Andyho Murrayho, který si tak zahraje finále proti Srbovi Novaku Djokovičovi. Ten udolal Francouze Jérémyho Chardyho ve dvou setech.

Foto: Jean-yves Ahern, Reuters

Britský tenista Andy Murray v zápase proti Japonci Keii Nišikorimu na turnaji v kanadském Montrealu.

Článek

Williamsová, jež vyhrála torontský Rogers Cup třikrát, v semifinále začala lépe, ale Bencicová dokázala zápas otočit a zvítězila 3:6, 7:5, 6:4. Jedinou předchozí porážku v sezoně uštědřila vítězce všech tří dosavadních letošních grandslamů Petra Kvitová v květnovém semifinále v Madridu.

"Pořád tomu nevěřím," prohlásila světová dvacítka Bencicová. "První set byl na mě příliš rychlý, ale pak jsem se dokázala přizpůsobit a bojovat," dodala hráčka, která dosud na okruhu WTA vyhrála jeden turnaj, letos v Eastbourne. Ve finále se utká s druhou nasazenou Rumunkou Simonou Halepovou.

Williamsová vyhrála na esa 16:1, jenže udělala i dvanáct dvojchyb. "Hrála jsem mizerně," konstatovala. "Profesionální tenistka by měla zahrát aspoň průměrně, ale já nedokázala ani to. Snad se z toho do US Open dostanu," řekla.

Náplast za dvouhru

Deblový souboj českých tenistek vyhrála v Torontu Lucie Šafářová a spolu s Američankou Bethanií Mattekovou-Sandsovou postoupila do finále. Třetí nasazený pár, letošní šampionky Australian Open a Roland Garros, zvítězily v semifinále nad Karolínou Plíškovou a Kristinou Mladenovicovou z Francie 6:4, 7:6.

Pro Šafářovou je postup do deblového finále náplastí na vyřazení v druhém kole dvouhry. V tom v Torontu skončila i Plíšková, další česká zástupkyně v elitní desítce singlového žebříčku.

Ve finále jsou i Caroline Garciaová a Katarina Srebotniková, které porazily nejvýše nasazený pár turnaje Martina Hingisová, Sania Mirzaová 6:3 a 6:2.

Rychlá záležitost za 65 minut

Soupeřem světové jedničky Novaka Djokoviče ve finále tenisového turnaje v Montrealu bude Andy Murray. Druhý nasazený Brit v semifinále deklasoval Keie Nišikoriho z Japonska 6:3, 6:0 a v novém vydání žebříčku ATP se v pondělí posune na druhou pozici před Rogera Federera.

"Je hezké být zase na druhém místě," prohlásil Murray, jenž v minulosti vyhrál Rogers Cup dvakrát, zatímco jeho finálový protivník Djokovič má o jeden titul víc. "Všechno mě bolí, ve druhém setu jsem se už nemohl ani pořádně pohybovat," postěžoval si Nišikori po utkání, které trvalo jen 65 minut.

Djokovič může získat pátý letošní titul z turnajů Masters. Celkově už v této prestižní kategorii triumfoval čtyřiadvacetkrát, lepší je jen Rafael Nadal (27). Murrayho dosud srbský tenista porazil devatenáctkrát, osm vzájemných zápasů vyhrál osmadvacetiletý Skot.

Tenisový turnaj žen v Torontu (tvrdý povrch, dotace 2 513 000 dolarů):
Dvouhra - semifinále:
Bencicová (Švýc.) - S. Williamsová (1-USA) 3:6, 7:5, 6:4.
Halepová (2-Rum.) - Erraniová (15-It.) 6:4, 6:4.
Čtyřhra - semifinále:
Šafářová, Matteková-Sandsová (3-ČR/USA) - Karolína Plíšková, Mladenovicová (ČR/Fr.) 6:4, 7:6 (7:5).
Garciaová-Srebotniková (Fr./Slo.) - Hingisová, Mirzaová (1-Šv./Ind.) 6:3, 6:2
Tenisový turnaj mužů v Montrealu (tvrdý povrch, dotace 4 178 500 dolarů):
Dvouhra - semifinále:
Murray (2-Brit.) - Nišikori (4-Jap.) 6:3, 6:0.
Djokovič (1-Srb.) - Chardy (Fr.) 6:4, 6:4.

Reklama

Související témata:
  Kosťuková - Vondroušová dnes 16 : 00
20240420T16 : 00:00+0200
Kosťuková vs. Vondroušová
Kosťuková vs. Vondroušová
Kosťuková
Vondroušová