Hlavní obsah

Její děda hrál s Dzurillou a Golonkou. Bencicová ale čerpá inspiraci od Hingisové

Marek BurkertSport.czPrávo

Když si v roce 1997 začala šestnáctiletá Martina Hingisová podmaňovat tenisový svět, zrovna se ve Švýcarsku narodila dívenka, která se po takřka dvou dekádách k pětinásobné grandslamové vítězce ve dvouhře hrdě hlásí. Osmnáctiletá Belinda Bencicová má se svým sportovním vzorem společného víc než dost.

Foto: Frank Gunn, ČTK/AP

Belinda Bencicová s trofejí pro vítězku turnaje v Torontu.

Článek
Fotogalerie

Také čerstvá vítězka turnaje v Torontu je potomkem Slováků žijících ve Švýcarsku, trénovala v akademii Martininy matky Melanie Molitorové, k jejím koníčkům patří rovněž jízda na koni a navíc má i podobný styl hry jako Hingisová.

Na vzestupu Bencicové měla čtyřiatřicetiletá hrající legenda velký podíl. Nebyla mladé tenistce pouze inspirací, ale i příležitostnou trenérkou. „Říkala mi, že čím víc budu mít zkušeností, tím lépe budu zvládat vypjaté momenty s větším klidem. To mi opravdu pomohlo," vykládala švýcarská teenagerka po torontské semifinálové výhře nad světovou jedničkou Serenou Williamsovou.

V neděli přidala i finálové vítězství nad zraněnou Rumunkou Halepovou a ještě předtím vyřadila další čtyři grandslamové finalistky: Lisickou, Ivanovičovou, Wozniackou a Bouchardovou.

Kluk by dostal hokejku, ale co s dívkou?

Bencicová je ze sportovně založené rodiny, její tatínek Ivan se věnoval hokeji, stejně jako dědeček, jenž byl v bratislavském Slovanu spoluhráčem Jozefa Golonky nebo Vlada Dzurilly. „Syn by dostal hokejku, což se taky po narození mladšího Briana stalo. Ale dcera? Martina Hingisová v té době vyhrávala své první grandslamy, což rozhodlo," vysvětloval Benčič magazínu Tennis Arena.

Brzy mu bylo jasné, jak ohromný talent mu roste pod rukama. „Technicky byla Belinda ve dvanácti letech lepší než Martina," netajila se Molitorová. Ve čtrnácti debutovala ve švýcarském fedcupovém týmu, před dvěma lety vyhrála juniorku na French Open i ve Wimbledonu.

Rok 2015 se dá ale brát jako průlomový se vším všudy. Bencicová ovládla turnaj na trávě v Eastbourne. Z posledních 25 utkání vyhrála 21 a ve světovém žebříčku se po úspěchu v Kanadě posunula z 20. na 12. místo. Pozice v první desítce se zdá být jen otázkou času a před US Open se rázem zvětšil okruh favoritek.

A kdyby to třeba nevyšlo, má Bencicová po ruce radu své mentorky. „Martina mi říká, abych se nestresovala, vždyť je to jen jeden zápas. Příští týden bude zase nová šance něco uhrát," směje se nová švýcarská hvězda se slovenskými kořeny.

Reklama

Související témata: