Hlavní obsah

Berdych chce v úvodu sezóny zaútočit na světovou dvacítku

PROSTĚJOV

Odpočinek v Dominikánské republice si hned po triumfu na turnaji série Masters v Paříži dopřál tenista Tomáš Berdych. Domů se vrátil odpočatý a v dobré náladě. Ještě aby ne: letošní rok ukončil na 25. místě světového žebříčku a hned v úvodu příští sezóny chce tvrdě zaútočit na elitní dvacítku.

Článek

Začátek letošního roku Berdychovi příliš nevyšel, což mu skýtá na začátku příští sezóny naději na útok na elitní dvacítku žebříčku ATP pro nasazování do turnajů. "Je výhodou, že budu moci z pozice nasazeného hráče získávat další body. Na turnajích je vždy lepší nepotkat nejvýše nasazené hned v prvních kolech. V podobné roli byl letos Radek Štěpánek," řekl Berdych.

Zatímco první polovina sezóny za moc nestála, ta druhá mu vyšla skvěle. Hrál semifinále ve Washingtonu, finále v Bastadu a vše korunoval triumfem v hale Bercy. "Byla to až neskutečně dobrá sezóna. Byla sice dlouhá a namáhavá, ale hlavně závěr v podobě vítězství v Paříži ji celou podtrhl," uvedl Berdych, který měl letos bilanci 34 výher a 29 porážek. "Škoda jen, že nám výsledkově nevyšel Davisův pohár," komentoval prohru s Německem a premiérový sestup českého týmu ze Světové skupiny.

Berdych by v příští sezóně uvítal opět v daviscupovém týmu Radka Štěpánka, který letošní ročník vynechal. "Radek se rozhodl takto a je zbytečné to dále komentovat. Bez něj bychom ale byli v nadcházející sezóně v obtížné situaci. Jeho návrat bude pochopitelně záležet také na lidech okolo týmu," řekl Berdych. Budoucnost českých tenistů v Davisově poháru optimisticky. "Za příklad si můžeme vzít Slováky. Loni hráli baráž a nyní jsou až ve finále," upozornil Berdych.

V Karibiku s tenisem nepřestal

V prvním kole Evropsko-africké zóny I pocestují tenisté do Maroka. "Los není špatný. Mohli bychom narazit na horšího soupeře," mínil hráč z Valašského Meziříčí. "Ale hlavně bude záležet na losu barážového utkání. Musíme udělat všechno pro to, aby rozhodující zápas dobře dopadl," tvrdil Berdych.

V Dominikánské republice byl dvacetiletý hráč se svou přítelkyní, tenistkou Lucií Šafářovou. "Relaxovali jsme v teple, koupali se, jednou denně jsem hrával s Lucií i tenis. Kdybych nemusel, tak jsem ale na raketu nesáhl," řekl tenista. Jiné sportovní radovánky, jakými jsou například vodní skútry, nebo vodní lyžování, si nedopřával. "Nechtěl jsem riskovat případné zranění," uvedl Berdych.

Koncem listopadu vyrazí se Šafářovou za přípravou na Floridu. Hlavním cílem pobytu bude vyladit v teplém prostředí formu na lednový začátek sezóny v Austrálii. Na Floridě bude Berdych bez svého trenéra Jaroslava Navrátila, který mu pouze nachystá individuální plán. K dispozici ale bude mít Jaroslava Bulanta, jenž je osobním trenérem Šafářové, a také kvalitní tréninkové partnery. Mezi nimi bude i Němec Tommy Haas, kterého Berdych porazil v prvním zápase zářijového Davisova poháru v Liberci.

Reklama