Hlavní obsah

Vydrží Federer do čtyřiceti? Tenisová špička stárne. Náctiletý šampión teď nehrozí

Marek BurkertSport.czPrávo

Za tři týdny se k nim přiřadí i Tomáš Berdych. Čas se zastavit nedá, nejlepší český tenista vpluje těsně po US Open mezi třicátníky, a nechtěně tak podpoří ty, kteří tvrdí, že absolutní světová špička stárne.

Foto: David Kohl, ČTK/AP

Roger Federer (vpravo) i Feliciano Lopezem jsou i stále mezi nejlepšími dvaceti hráči světa.

Článek

Třicetiletí a starší borci nyní tvoří stylově 30 procent z první světové stovky, v elitní padesátce je jich 16 a ve dvacítce mají sedmičlenné zastoupení. Jediným tenistou pod pětadvacet let mezi desítkou je aktuálně jen Kanaďan Raonic (24).

Časy, kdy grandslamové turnaje vyhrávali sedmnáctiletí jinoši, jako Boris Becker ve Wimbledonu 1985 nebo Michael Chang v Paříži 1989, jsou nenávratně pryč. V roce 1992 byl podle USA Today průměrný věk hráčů první desítky něco přes 23 let, letos už je to přes 28. Ve stovce jsou také pouze čtyři teenageři.

Dřív byl tenista ve třiceti letech opotřebovaný a křivka jeho výkonů proti mladším, rychlejším a dynamičtějším soupeřům prudce klesala. Jestli však Jaromír Jágr posunul hranici pro odchod do hokejového důchodu, platí v tenise to samé o Rogeru Federerovi. Představa, že by se fenomenální Švýcar s úspěchem pohyboval po kurtech i ve čtyřiceti, zase není tak úplně šílená.

„Potřebuju mít prostě důvod, abych pokračoval. Trénuju tvrdě, ale nakonec mám z tenisu vždycky radost a to je nejdůležitější," vyhlásil Federer, který před pár dny ve finále v Cincinnati zacvičil se světovou jedničkou Novakem Djokovičem.

Mladíci, kteří se chystají na velký průlom, se budou objevovat neustále (Kyrgios, Thiem, Čorič, Kokkinakis), ostřílení borci je ale nejspíš budou držet na distanc do doby, než ti dnes čerství a nevybouření také trochu zestárnou.

Třicátníci v top 20:
2. Roger Federer (Švýc.) – 34 let
5. Stanislas Wawrinka (Švýc.) – 30
7. David Ferrer (Šp.) – 33
11. Gilles Simon (Fr.) – 30
13. John Isner (USA) – 30
18. Feliciano Lopez (Šp.) – 33
19. Jo-Wilfried Tsonga (Fr.) – 30

Reklama

Související témata: