Hlavní obsah

Nalbandian utahal ve finále Turnaje mistrů Federera

ŠANGHAJ

Největšího úspěchu v dosavadní kariéře dosáhl v neděli argentinský tenista David Nalbandian. Ve finále Turnaje mistrů v Šanghají dokázal porazit úřadující světovou jedničku Rogera Federera a triumfem v pětisetové bitvě zastavil šňůru pětatřiceti vítězství švýcarského tenisty. Současně zabránil Federerovi získat třetí vítězství na Turnaji mistrů v řadě.

Článek

Zápas v Šanghaji hned v úvodu naznačil, že bude mít velice vyrovnaný průběh. Za delší konec nicméně tahal Federer, jemuž se podařilo vyhrát úvodní dva sety ve zkrácených hrách. Hned na začátku třetí sady ale Švýcar předvedl neuvěřitelnou ztrátu koncentrace, když ztratil podání vinou dvou dvojchyb za sebou. Nalbandian poté využil situace, začal diktovat tempo podle svého a ziskem třetího a čtvrtého setu v poměru 6:2, resp. 6:1 potvrdil dokonalou obrátku utkání.

Na řadu tak přišla rozhodující pátá sada, tedy situace, kterou suverénní Federer zažil naposled v březnu letošního roku v utkání se Španělem Rafaelem Nadalem. I úvod posledního setu patřil argentinskému hráči a za stavu 3:0 se zdálo, že zápas bude mít rychlý konec. Švýcarský tenista se ale nevzdal a před zraky nadšeně skandujících diváků srovnal krok a za stavu 4:4 se začínalo nanovo.

V jedenácté hře za stavu 5:5 se Federerovi povedl brejk, který však vzápětí nedokázal vinou několika zkažených míčů potvrdit a na řadu tak podle pravidel turnaje opět přišla zkrácená hra. Ani v té se světový hráč číslo jedna nevyvaroval chyb a získal jen tři body.

Nalbandian tak potvrdil aktivní bilanci, kterou s Federerem má. Z předešlých jedenácti vzájemných střetnutí vyhrál Argentinec šest zápasů, naposled ovšem v roce 2003. V Červené skupině Turnaje mistrů vyhrál Švýcar ve třech setech.

Turnaj mistrů
Dvouhra - finále
Nalbandian (8-Arg.) - Federer (1-Švýc.) 6:7, 6:7, 6:2, 6:1 a 7:6.
Čtyřhra - finále
Llodra, Santoro (6-Fr.) - Paes, Zimonjič (5-Ind./SČH) 6:7 (6:8), 6:3, 7:6 (7:4).

Reklama