Hlavní obsah

Navrátil vyrazí na US Open. Před Davis Cupem si ověří formu Berdycha a spol.

Praha

V sobotu vyrazí do New Yorku, aby se na vlastní oči přesvědčil, čeho se může nadít o pár dnů později v Indii. Daviscupový kapitán Jaroslav Navrátil bude na grandslamovém US Open sondovat aktuální výkonnost českých tenistů před zářijovou baráží v Dillí.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český tenista Tomáš Berdych (vlevo) a kapitán Jaroslav Navrátil.

Článek

Tomáš Berdych, Jiří Veselý, Lukáš Rosol, Radek Štěpánek. Jinou sestavu teď Navrátil v hlavě nemá. „V úvahu pak přichází už jedině Adam Pavlásek. Za nejlepší hráče náhradu nemáme. Není to jako u holek, kde je osm hráček v první stovce," povzdechl si kapitán. Bez Berdycha je už ošemetná i současnost, což ukázala porážka v prvním kole s Austrálií. „Výsledky v Davis Cupu nevyhnutelně budou horší," tvrdil Navrátil, za jehož éry Česko dvakrát týmovou soutěž vyhrálo a přidalo ještě účast ve finále.

Dosavadní výsledky českých borců na americkém betonu mu zatím moc jásotu nepřinesly. Berdych ztroskotal hned na úvod v Montrealu, Rosolovi se nepovedlo obhájit loňský titul z Winston-Salemu a propadl se do deváté desítky ratingu ATP. Chytit se pořádně nemůže Veselý a samostatnou kapitolou je veterán Štěpánek, který po dlouhodobém zranění musí ke startu ve Flushing Meadows využít chráněného žebříčku.

U ostatních záleží na losu

„Snad kluky US Open zastihne v lepší formě," řekl Navrátil a doufal, že hlavně Berdych zaboduje. „Na grandslamy se umí připravit. Po Wimbledonu dlouho nehrál, ale dokáže svoje výkony vyladit," věřil kapitán, že pro českou jedničku je obhajoba čtvrtfinále minimem. „U ostatních kluků hodně záleží na losu..."

Berdych byl v New Yorku nejblíže k finále před třemi lety, kdy se ale nedokázal srovnat s větrnými podmínkami a podlehl Murraymu. Z USA pak hned mířil do Argentiny, kde českým barvám vyválčil postup do daviscupového finále. „Indie by ale měla být o dost příjemnějším soupeřem," vyhlásil Navrátil před cestou do New Yorku.

Čeští tenisté před US Open
Tomáš Berdych (6.)
Po měsíční herní pauze vypadl v Montrealu s Američanem Johnsonem, v Cincinnati ale uhrál čtvrtfinále. V prvním kole jde v New Yorku na domácího Fratangela, s Federem by se mohl utkat ve čtvrtfinále.
Jiří Veselý (47.)
Ve dvouhře má letos zápornou bilanci. Na amerických betonech ho dvakrát zastavil Brazilec Bellucci. Ve Flushing Meadows ale hraje s Italem Lorenzim, kterého porazil ve Wimbledonu. Ve druhém kole by narazil na veterána Karloviče.
Lukáš Rosol (86.)
Neobhájil loňské body za vítězství ve Winston-Salemu a propadl se ve světovém žebříčku o 29. míst. Na betonu ale odehrál dobré zápasy s těžkými soupeři, což by měl využít v úvodním kole proti Američanu Donaldsonovi. Pak by hrál nejspíš s Němcem Kohlschreiberem (bilance 1:3).
Radek Štěpánek (281.)
Aktuálně až desátý hráč českého žebříčku těsně prohrál s Karlovičem a Isnerem. Zápasovou rutinu pak získával i na challengerech. Když v New Yorku porazí Turka Ilhana, mohl by trápit čtvrtého hráče planety Nišikoriho.

Reklama