Hlavní obsah

Kvitové energie US Open nesedí, má radši vesnici. Po titulu ale chce zlomit prokletí New Yorku

New York

Hodně turbulentní období prožila před posledním grandslamovým turnajem sezóny česká tenisová jednička Petra Kvitová. Od triumfu na turnaji v Madridu nabrala křivka jejích výkonů a výsledků silně sestupnou tendenci. V létě se pak dozvěděla, že prodělala mononukleózu, a když už se zdálo, že sezóna je pryč, dokázala těsně před startem US Open obhájit titul v New Havenu a získat hned několik cenných skalpů. Není divu, že si znovu věří a touží po dalších úspěších.

Foto: Fred Beckham, ČTK/AP

Radost Petry Kvitové po proměněném mečbolu nad Lucií Šafářovou ve finále turnaje v New Havenu.

Článek

„Je to vůbec poprvé v kariéře, co se mi povedlo obhájit titul a jsem za to hodně šťastná. Určitě to před US Open pomůže mému sebevědomí. Už se těším na další zápas," radovala se bezprostředně po triumfu ve finále v New Havenu nad Lucií Šafářovou.

Pak už ji ale čekal rychlý přesun do New Yorku na jeden z vrcholů sezóny. „Měli jsme už všechny věci sbalené v dějišti turnaje. Řidič na nás čekal, ale nakonec jsme měli stejně zpoždění. V New Havenu jsme se ještě zastavili na večeři, do New Yorku jsme pak dorazili v půl jedenácté večer. Nebylo snadné usnout, protože jsem měla pochopitelně v sobě spousty emocí a únavy. Teď se ale cítím skvěle, zisk titulu byl nejlepší přípravou na US Open," pochvalovala si na stránkách britské BBC.

Zatímco v New Havenu se jí daří, následný US Open zůstává její nejméně úspěšným grandslamovým turnajem. „V New Havenu je hodně rychlý kurt a také je to hodně klidné místo, což je pro mě perfektní. To už se samozřejmě nedá říct o New Yorku, byť za vraty areálu je nádherný Central Park a já sama mám velmi klidné místo na bydlení," srovnávala dvojnásobná wimbledonská šampiónka.

Vlhkost, pomalé kurty...

„Těžko říct, proč se mi na US Open nedaří tak jako na ostatních grandslamech. Kurty nejsou tak rychlé, jak bych si přála. Také vlhkost a horké počasí mi nesedí. Celkově energie toho místa moc neladí s mojí osobností. Mám ráda klidnější místa, jako třeba vesnici ve Wimbledonu," pokračovala.

Každopádně i letos by si chtěla svoji bilanci ve Flushing Meadows vylepšit. „Opravdu věřím, že jednou tady dám zapomenout na všechny špatné výsledky a výrazně se mi tu zadaří. Udělám maximum, aby se mi to povedlo už letos," ujišťovala tenistka z Fulneku, která v New Yorku začne duelem s německou kvalifikantkou Laurou Siegemundovou.

Následky mononukleózy nejspíš ještě úplně nepřekonala. Od lékařů má sice povoleno hrát, ale pečlivě si musí hlídat trénink a nesmí se v něm přetěžovat. Teď doufá, že nejhorší chvilky už má snad za sebou.

„Byla to opravdu zvláštní zkušenost (mononukleóza). Už v březnu jsme na ni měli podezření, protože jsem neměla vůbec energii, ale krevní testy tehdy nic neodhalily. Až na začátku srpna po nachlazení jsem podstoupila více testů, které ji potvrdily. Byl to šok, ale alespoň jsem věděla, proč jsem tak unavená. Nejhůř jsem se cítila v Torontu po porážce s Azarenkovou, dva dny potom mi bylo opravdu zle," přibližovala své trable.

Teď už se chce dívat ale spíše dopředu a ze zbytku sezóny vytěžit co nejvíc. „Nechci se už moc dívat do minulosti. Teď je mým cílem US Open a pořád mám motivaci dostat se na Turnaj mistryň v Singapuru," dodala. V průběžném žebříčku rozhodujícím o účasti na posledním turnaji v roce nyní poskočila na šesté místo a figuruje tak v elitní osmičce pro Singapur spolu s krajankami Karolínou Plíškovou a Lucií Šafářovou.

Překoná letos Petra Kvitová své maximum na US Open, kterým je osmifinále?
Ano
60 %
Ne
40 %
Celkem hlasovalo 5034 čtenářů.

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 Macháč - Ruusuvuori 6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 konec
20240425T11 : 10:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori