Hlavní obsah

Tatishviliová - Kar. Plíšková 6:2, 6:1Plíšková vypadla s kvalifikantkou, Štěpánek vzdal. Allertová překvapila, dál jde i Smitková

Aktualizováno

Už v prvním kole US Open se s turnajem rozloučila osmá nasazená Karolína Plíšková. Česká tenistka nestačila na kvalifikantku Annu Tatishviliovou ze Spojených států, které podlehla překvapivě snadno 2:6 a 1:6. Denisa Allertová zdolala desátou nasazenou Španělku Carlu Suárezovou-Navarrovou po setech 6:1 a 7:6. Tereza Smitková uspěla proti Rumunce Andree Mituové (7:6, 6:2). Kateřina Siniaková nestačila na Polku Agnieszku Radwaňskou (2:6, 3:6), Klára Koukalová na Američanku Madison Keysovou (2:6, 4:6) a Radek Štěpánek vzdal ve čtvrtém setu v utkání s Turkem Marselem Ilhanem.

Foto: David Kohl, ČTK/AP

Tenistka Karolína Plíšková

Článek
Fotogalerie

Turnajová osmička Plíšková dokázala v duelu s Tatishviliovou, 121. hráčkou žebříčku WTA, udržet jen dvakrát za celý zápas servis, ani na US Open se tak nedočká grandslamového průlomu. Na prestižních turnajích se české trojce nedaří, nejdále došla do třetího kola vloni v New Yorku a letos na Australian Open. V Roland Garros a ve Wimbledonu se v této sezóně rozloučila ve druhém kole.

Poprvé zdolala hráčku z desítky

Allertová dokázala poprvé v kariéře porazit hráčku světové desítky. "Jsem strašně ráda, že to dopadlo takhle skvěle. Mám ještě euforii po zápase a myslím, že mi to dojde až později. Jsem ráda, že jsem porazila tak skvělou hráčku," zářila.

V letošním roce se Allertová představila poprvé v hlavních soutěžích všech grandslamových turnajů a na každém 1. kolo zvládla. "Musím říct, že se to povedlo hodně dobře, to jsem nečekala," řekla. Projít poprvé do 3. kola se pokusí buď proti Američance Vanii Kingové nebo Italce Robertě Vinciové. "Budu věřit, doufat a bojovat, aby se i to druhé kolo podařilo zlomit," řekla Allertová.

Šestatřicetiletý Štěpánek, jehož maximem ve Flushing Meadows ve dvouhře bylo osmifinále z roku 2009, nepřešel přes první kolo počtvrté v řadě.

Je přihlášen do čtyřhry

Celkově třináctý start na US Open pro něj skončil skrečí ve čtvrtém setu úvodního zápasu, kdy se mu začala točit hlava a zablokovaly se mu svaly na krční páteří.

Zatím není jasné, zda deblový šampión z roku 2013 nastoupí do čtyřhry, do turnaje je přihlášen v páru s dalším veteránem, sedmatřicetiletým Tommym Haasem z Německa.

Siniaková se letos představila na všech čtyřech grandslamových turnajích, pouze na Australian Open ale dokázala přejít přes úvodní kolo.

V prvním vzájemném utkání s Radwaňskou prohrála za hodinu a pět minut. "Jsou to nové zkušenosti, ale šla jsem na kurt s tím, že ji můžu i porazit," řekla 69. hráčka světa Siniaková. S Polkou dokázala držet ve výměnách krok, ale udělala více chyb. "Hrála jsem zápas po dlouhé době, protože jsem měla pauzu kvůli zraněnému kotníku. Chtěla jsem se ukázat, chyby tam byly, ale nebylo to zas tak špatný. Budu pracovat na stabilnosti, aby to příště bylo lepší," doplnila.

Smitková si v utkání s Mituovou pomohla osmi esy a čtyřikrát vzala soupeřce servis. Do 2. kola na US Open se dostala poprvé při své druhé účasti v turnaji.

Na US Open ukončila Smitková nelichotivou sérii šesti proher od French Open v prvním kole na turnajích WTA. "Jsem ráda, jestli se mi z toho povedlo vzpamatovat zrovna tady. Cením si toho. Člověk se necítí úplně na kurtu v pohodě, když má tolik porážek za sebou, tak jsem za to ráda," řekla stá hráčka světa.

Prokletí nezlomila

Naopak Koukalová prokletí US Open nezlomila. Prohra s devatenáctou nasazenou Keysovou byla její dvanáctou v New Yorku v 1. kole v řadě. "Letos jsem byla úplně v pohodě, ani jsem nebyla nervózní. Nepřemýšlela jsem nad tím, byla jsem paradoxně asi nejuvolněnější, ale bohužel byl proti docela těžký los," řekla.

Třiatřicetiletá Koukalová se po prohrané první sadě zlepšila. Vedla nad Keysovou 4:1 a měla dva brejkboly, ale ani při jednom neuspěla. "Byla to strašná škoda. Třeba by ve třetím byla víc nervózní," posteskla si Koukalová. Se svěřenkyní bývalé světové jedničky Lindsay Davenportové prohrála za hodinu a tři minuty.

Tenisový grandslamový turnaj US Open v New Yorku (tvrdý povrch, dotace 42 253 400 dolarů):
Muži:
Dvouhra - 1. kolo:
Ilhan (Tur.) - Štěpánek (ČR) 6:0, 2:6, 6:4, 3:2 skreč
Ženy:
Dvouhra - 1. kolo:
Allertová (ČR) - Suárezová-Navarová (10-Špa.) 6:1, 7:6 (7:5)
Smitková (ČR) - Mituová (Rum.) 7:6 (7:4), 6:2
Tatishiliová (USA) - Kar. Plíšková (8-ČR) 6:2, 6:1
A. Radwaňská (15-Pol.) - Siniaková (ČR) 6:2, 6:3
Keysová (USA) - Koukalová (ČR) 6:2, 6:4
Ostatní výsledky US Open zde.

Reklama