Hlavní obsah

Štěpánek doufá, že zranění na US Open je jen svalové

Předloni podstoupil tenista Radek Štěpánek operaci krční páteře. Proto dnes všem zatrnulo, když se mu na US Open zamotala hlava a nemohl otočit krkem. Duel 1. kola s Turkem Marselem Ilhanem vzdal, po první návštěvě u lékaře ale věří, že tentokrát půjde jen o svalové zranění, které odezní.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Zklamaný tenista Radek Štěpánek.

Článek

"Doufám, že to není nic vážného a za den dva budu v pořádku a nastoupím do debla," klepal šestatřicetiletý Štěpánek na stůl v útrobách centrkurtu v New Yorku hodinu a půl po zápase. Zrovna přišel od doktorů, kteří mu krk uvolnili a řekli mu, že jde o problém svalů. "Sekly se mi, a proto se mi zatočila hlava," řekl.

Kvůli podobnému zranění odstoupil z 1. kola loni na Australian Open, ale tehdy měl úplně jiný pocit. "Tam jsem měl píchavou bolest," řekl a uklidňoval se, že nyní snad nejde o nic vážného. Žádný velký malér. "V té hrůze je to úleva," přikývl.

Problém nastal při jeho servisu na začátku čtvrté sady. "Během chvíle mi bylo na omdlení," popsal své pocity. Nedokázal ale odhadnout, jestli si zranění způsobil nějakým pohybem. "To se mohlo stát v průběhu zápasu, ale normálně jsme si nadhodil na servis a takhle se mi to motalo," zatočil prstem ve vzduchu a dodal: "Říkal jsem si, co se děje a za další dva tři balony, jsem měl problém udržet hlavu nahoře."

Živého mě nedostanou, trvá si na svém Štěpánek

Zranění přišlo tak rychle, že si ani nestihl v duchu zanadávat. "Protože mi bylo na omdlení. Teďka už mě začínají napadat," řekl. Zápas s Ilhanem vzdal za stavu 0:6, 6:2, 4:6 a 2:3. "I když jsem prohrával 1:2 na sety, tak zápas šel dál. Snažil jsem se hrát agresivně, ale konec se bohužel nedozvíme... ," řekl.

US Open mělo být pro Štěpánka vrcholem po jeho dubnovém návratu na kurty po zranění zad z loňského září na Davisově poháru. Po Wimbledonu se mu povedl tréninkový blok a cítil se dobře. "A tohle se stane," posteskl si, ale věděl od tenisu ho nic neotráví. "Jednou jsem řekl, že živého mě nedostanou a to platí dál."

Před pár týdny dokonce vyměnil rám rakety, aby mohl hrát útočnější tenis, který jako jeden z mála hráčů současnosti umí. "Ta, co jsem měl, byla víc na kontrolu, měla víc strun. Takhle je živější a rychleji s ní reaguju," vysvětlil tenista.

Kvůli loňskému zranění je Štěpánek aktuálně až na 285. místě světa. Do konce roku ještě využije tzv. chráněný žebříček na akcích v Kuala Lumpuru, v Tokiu, možná Šanghaji a na dalších třech až čtyřech turnajích. "Až odehraju poslední turnaj sezony, budu počítat, ale rád bych se dostal na dostřel, abych mohl hrát v Austrálii v hlavní (soutěži)," chce k první stovce, aby si zahrál v Melbourne úvodní grandslam roku 2016.

Reklama