Hlavní obsah

Rekordní skreče kazí US Open. I za pár míčků outsider vydělá milión

New York

Na grandslamových turnajích jde už trochu o otřepané téma, ale na probíhajícím US Open dostalo další dimenzi. První kolo totiž přineslo rekordní počet dvanácti skrečovaných zápasů na turnajích velké čtyřky, čímž bylo překonáno dosavadní maximum ze stejného turnaje zpřed čtyř let. Znovu tak přichází na přetřes otázka příliš štědrých odměn za samotnou účast na turnaji, která se pořadatelům ve formě nedohraných zápasů mstí.

Foto: Robert Deutsch, Reuters

Zraněná Ruska Vitalia Djačenková během prvního kola US Open proti Sereně Williamsové

Článek

Grandlsamové turnaje generují obrovské zisky a na část z nich pochopitelně dosáhnou i hráči a hráčky. Na štědré sumy si nepřijdou jen hvězdy, vždyť za prostou účast v prvním kole v New Yorku tenisté inkasují 39 500 dolarů, tedy necelý milión korun. A v tom je právě kámen úrazu.

Zatímco třeba nejlépe vydělávající sportovkyně světa Maria Šarapovová si kvůli zranění mohla v klidu dovolit US Open vypustit, pro tenisty z druhého sledu bývá odměna za účast neodolatelné lákadlo i navzdory zranění.

Jaké to má následky v praxi, viděli fanoušci na US Open hned první hrací den, kdy proti světové jedničce Sereně Williamsové, usilující o sezónní grandslam, vzdala Ruska Vitalia Ďjačenková za stavu 6:0, 2:0.

Mají se změnit pravidla?

Na Rusce, jíž patří 86. místo na světě, už při prvním podání bylo evidentní, že má problémy s levou nohou, do servisu zapojovala prakticky jen horní část těla a i další údery hrála jakoby na půl plynu.

Natěšení fanoušci, kteří chtěli být u toho, až domácí hvězda zahájí své tažení za dalším milníkem, museli mít z podívané velmi rozpačité pocity. Ze 37 bodů, které se odehrály, vyhrála Ruska jen pět, přitom čtyři z nich byly nevynucené chyby Sereny.

Zkrátka Rusce pochopitelně stálo za velmi slušnou odměnu i nedůstojné představení před zraky celého tenisového světa. Djačenková dosud za sezónu vydělala na turnajích 182 565 dolarů. Další přivýdělek v hodnotě 39 500 dolarů bude činit poměrně důležitou část jejího ročního příjmu.

Vítězce úvodního kola a největší favoritce celého turnaje se po zápase do komentování ožehavého tématu příliš nechtělo. „Nevím, moc jsem o tom nepřemýšlela. Hrajete, abyste dostal zaplaceno. To je stejné, jako když jdete do práce. Myslím, že když onemocníte v práci, taky dostanete kompenzaci," hájila přístup své soupeřky Williamsová.

Šest míčků a dost

Otázka odměn pro hráče, kteří viditelně nejsou schopni podat kvůli zranění konkurenceschopný výkon, se výrazněji řešila také na loňském Australian Open po kuriózním případu Slovinky Polony Hercogové, která v úvodním kole odehrála jen šest míčků a skrečovala.

„V takové situaci by bylo možná na místě vyplatit zraněného hráče a jeho místo by měl zaujmout lucky looser (neúspěšný hráč z kvalifikace). Zraněný by pak třeba dostal 75 procent prize money nebo klidně i sto, protože lucky looser by byl jistě rád za samotnou možnost hrát hlavní soutěž. Asi by se měla pravidla změnit, protože i přes zranění, ten hráč má zkrátka právo hrát v hlavní soutěži," komentoval tehdy situaci Američan John Isner, jenž šel na kurt po Hercogové.

Na US Open pochopitelně ale neskrečují jen hráči a hráčky, kteří se zdravotními problémy nastupují. Tenisté už mají za sebou dlouhou sezónu, několik přesunů mezi kontinenty a zranění tak může přijít kdykoliv i během zápasu. Tentokrát na něj doplatil mimo jiné český veterán Radek Štěpánek, jenž musel kvůli zranění krku vzdát zápas s Turkem Ilhanem za stavu 0:6, 6:2, 4:6 a 2:3.

Odměny na US Open 2015 v amerických dolarech
Vítěz/ka3 300 000
Finále1 600 000
Semifinále805 000
Čtvrtfinále410 975
Osmifinále213 575
3. kolo120 200
2. kolo68 600
1. kolo39 500
Měli by zranění tenisté na pretižních turnajích dostat prize money, ale místo přepustit lucky loserovi?
Ano
83,4 %
Ne
16,6 %
Celkem hlasovalo 7125 čtenářů.

Reklama

Související témata:
  4 : 5 Bejlek - Blinkovová 4 : 5 probíhá Živě
20240424T19 : 45:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Macháč - Ruusuvuori zítra 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  Hanfmann - Menšík zítra 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík