Hlavní obsah

Mladé holky to smaží a nemají plán B. Cetkovská vymýšlí i plán D, chválí ji trenér

New York

Seděl v lóži a prstem mířil na kurt. Kouč Martin Fassati ukazoval své svěřenkyni Petře Cetkovské, že ona je hrdinkou. Krátce po půlnoci porazila na tenisovém US Open bývalou světovou jedničku Caroline Wozniackou z Dánska a završila tak svůj bolestný návrat na kurty po loňské operaci kyčle.

Foto: Geoff Burke, Reuters

Radost Petry Cetkovské po posledním míčku v zápase s Dánkou Caroline Wozniackou na US Open.

Článek

"Málokdo by tohle asi zvládnul tak jako ona. Pro tenis po zranění dělá tolik, že si tohle zasloužila," říkal Fassati uprostřed newyorské noci. "Ukázala, že je hráčka a jak tenis miluje. A můžu vám potvrdit, že si prošla těžkou cestu."

Cetkovská loni koncem září podstoupila operaci levého kyčelního kloubu a rehabilitace se vlekla. Když konečně vzala raketu do ruky, oslovila na jaře Fassatiho, jestli by jí nepomohl. "Vždycky jsem si přála, aby mě vedl," řekla.

"Známe se strašně dlouho. Sledoval jsem ji už od juniorských turnajů, kdy jí bylo patnáct," řekl Fassati. Jako trenér fedcupového týmu s ní pracoval v roce 2002, kdy byla coby šestnáctiletá v sestavě proti Kanadě. "Když mě oslovila, jestli bych jí nepomohl po operaci, řekl jsem, že nám to nevyšlo dřív, tak do toho půjdeme teď. Se vší vážností a úctou, že mě oslovila taková hráčka," řekl Fassati.

Ve své údery už začíná věřit

Pomáhal Cetkovské pomalu opravovat její tenisový um. Dlouho ale bojovala s bolestí. Až do New Yorku přijela s tím, že může zase tvořit hru. A výsledek: ve večerním utkání na dvorci Arthura Ashe pokořila loňskou finalistku Wozniackou.

"Ona má krásně elegantní švihovou techniku. Když je v pohodě, tak lehce sbírá body, což v dnešním tenisu je obrovská výhoda," řekl Fassati. "Pořád se do toho musí ve hře nutit, protože tomu nechce věřit. Ale začíná tomu věřit."

Třicetiletá Cetkovská má kariéru protkanou zraněními a návraty. Otázkou je, zda může dohnat roky, které zmeškala. "Tohle je hodně těžká otázka. Když bude zdravá a bude mít impulzy jako tenhle, neskutečně jí to pomůže," řekl Fassati.

V utkání s Wozniackou ukázala Cetkovská velkou variabilitu. Hrála agresivně od základní čáry, ale výměnu tu a tam proložila čopem, kraťasem i náběhem k síti. "To je v dnešním tenisu strašné plus, protože mladé holky to smaží a nemají plán B," ocenil Fassati. "Petra má plán B, někdy C a někdy D, což je taky někdy nebezpečný, ale když ví, kdy to použít, tak je to strašná výhoda," doplnil trenér.

Reklama

Související témata: