Hlavní obsah

Bravo! Kvitová hladce prosvištěla do osmifinále, kam se probil také Berdych

New York
Aktualizováno

Paráda. Na tenisovém US Open v sobotu uspěly obě české jedničky. Tomáš Berdych nastoupil ve 3. kole proti Španělovi Guillermu García-Lópezovi a zápas byl dlouho velmi vyrovnaný. První set získal Španěl v poměru 7:6, druhý stejným skóre zase Berdych. Čech pak obrat dokonal a po sadách 6:3 a 6:3 slaví postup do osmifinále. Petra Kvitová tam hladce prosvištěla! Slovenku Annu Karolínu Schmiedlovou porazila 6:2, 6:1. Jiří Veselý skrečoval kvůli bolavému ramenu utkání s domácím Johnem Isnerem po dvou prohraných setech 3:6 a 4:6. Skončily i Petra Cetkovská a Barbora Strýcová.

Foto: Adrees Latif, Reuters

Petra Kvitová září spokojeností...

Článek
Fotogalerie

Petra Kvitová jako nasazená hráčka číslo 5 nastoupila na centrálním dvorci pojmenovaném po bývalém americkém tenistovi černé pleti Arthuru Asheovi. Proti dvaatřicítce turnaje Schmiedlové dosud nikdy nehrála.

První set se hned od začátku vyvíjel v režii české favoritky. Hned v první hře vzala talentované soupeřce podání, přidala ještě jeden brejk a přímým bodem z podání získala sadu za 29 minut v poměru 6:2. Druhý set byl ještě jednoznačnější, Češka ho vyhrála 6:1.

Kvitová si zahraje osmifinále grandslamového US Open potřetí v kariéře a poprvé po třech letech. „Jsem nadšená, že si tady konečně zase zahraju i druhý týden. Minulý týden jsem v New Havenu získala sebevědomí a to jsem ukázala. Cítím se uvolněně, tenis si užívám a jsem moc ráda, jak jsem hrála," řekla Kvitová.

Její příští soupeřkou bude překvapivě Britka Johanna Kontaová (97. WTA). Kvalifikantka vyřadila osmnáctou nasazenou Andreu Petkovicovou z Německa 7:6, 6:3.

Berdych měl soupeři co vracet

Svému soupeři měl Berdych co vracet. Při poslední konfrontaci na turnaji v Monte Carlu v loňském roce prohrál ve třech setech. Celkově Berdych prohrává ve vzájemných střetnutích s Garcíou-Lópezem 2:3. Nicméně na tvrdém povrchu, na kterém se US Open hraje, je bilance vyrovnaná 1:1.

Vyrovnaný také byl první set. Oba hráči si drželi své podání, až první Berdychův brejkbol byl zároveň setbolem na 7:5. Český tenista ho však nedokázal proměnit a hořce toho litoval, protože tiebreak vyhrál García-López hladce 7:2.

Rovněž druhá sada byla velkou bitvou. Berdych vůbec jako první vzal soupeři podání a vedl 3:2, brejk ovšem ihned ztratil a také druhý set tak dospěl do tiebreaku. V něm měl tentokrát lepší nervy Berdych a vydřel ho 9:7.

Hned první podání ve třetím setu česká jednička ztratila, ale to byl jediný zádrhel. Tomáš se konečně začal více prosazovat a vyhrál 6:3. To byl rozhodující zlom, neboť i čtvrtou sadu získal poměrem 6:3 a mohl slavit.

Berdych loni ve Flushing Meadows došel do čtvrtfinále, v roce 2012 ještě o kolo dál. "Je to jeden z mých nejoblíbenějších turnajů. Byl to výborný zápas, velký boj. Po prvním setu jsem začal hrát lépe a lépe, líp jsem se cítil a byl silnější, což jsem vydržel do konce," líčil Berdych, jehož dalším soupeřem bude Francouz Richard Gasquet.

Veselý vzdal šanci bojovat o životní osmifinále na grandslamech předčasně. V zápase s Isnerem si nechal rovnat krk a k třetí sadě už nenastoupil.

Cetkovská bojovala ve třech setech s 26. nasazenou Italkou Flavií Pennettaovou. První set získala jasně 6:1, ale pak začala víc chybovat a prohrála 1:6 a 4:6. Z New Yorku však odjede se skalpem loňské finalistky Caroline Wozniacké.

Strýcová nestačila na Lisickou

Barboru Strýcovou dělila na US Open jedna hra od premiérového postupu do osmifinále. Češka vedla ve 3. kole nad Sabine Lisickou už 5:1 ve třetím setu, ale nakonec s Němkou prohrála 4:6, 6:4 a 5:7.

Strýcová v utkání ztratila první set a ve druhém prohrávala 0:2. Pak začala hrát pestřeji, chodila si pro vítězné míče i k síti a soupeřku znejistěla. Získala druhý set a ve třetím mířila za výhrou. Hrála chytře a čekala na chyby Lisické.

Za stavu 5:1 začala Lisická, která si za stavu 1:4 nechala možná takticky ošetřit levé koleno, hrát na maximální riziko a hra vabank jí vycházela. Strýcová nedokázala její agresivní hře čelit, ani se nepřiblížila k mečbolu a o set i zápas přišla.

"Ve třetím setu jsem hrála do stavu 5:1 celkem dobře, ale pak ona do toho začala jít a začalo jí to tam padat. Neudělala skoro žádnou chybu," řekla Strýcová. "Já jsem možná mohla začít hrát riskantněji. Nevím, prostě si to uhrála sama."

Lisická po úporné bitvě trvající bezmála tři hodiny dlouho nemohla uvěřit, jaký obrat se jí povedl. "Nechala jsem na kurtu srdce a šla na 120 procent do každého míčku," řekla vyčerpaná finalistka Wimbledonu z roku 2013.

Tenisový grandslamový turnaj US Open v New Yorku (tvrdý povrch, dotace 42 253 400 dolarů):
Muži:
Dvouhra - 3. kolo:
Berdych (6-ČR) - García-López (31-Šp.) 6:7 (2:7), 7:6 (9:7), 6:3, 6:3
Isner (13-USA) - Veselý (ČR) 6:3, 6:4, skreč
Ženy:
Dvouhra - 3. kolo:
Kvitová (5-ČR) - A.K. Schmiedlová (32-SR) 6:2, 6:1
Pennettaová (26-It.) - Cetkovská (ČR) 1:6, 6:1, 6:4.
Lisická (24-Něm.) - Strýcová (ČR) 6:4, 4:6, 7:5
Ostatní dnešní výsledky US Open zde.

Reklama

Související témata: