Hlavní obsah

S. Williamsová - V. Williamsová 6:2, 1:6, 6:3Serena Williamsová měla plné ruce práce, na US Open však zdolala i svou sestru Venus

New York
Aktualizováno

Světová jednička Serena Williamsová porazila ve čtvrtfinále US Open svoji starší sestru Venus 6:2, 1:6 a 6:3. Třiatřicetiletou Američanku a obhájkyni titulu tak v New Yorku dělí už jen dvě výhry od kalendářního Grand Slamu. Do semifinále ve Flushing Meadows postoupili i loňští vítězové dvouhry mužů - Chorvat Marin Čilič zdolal Francouze Jo-Wilfrieda Tsongu v pěti setech 6:4, 6:4, 3:6, 6:7 a 6:4, Novak Djokovič porazil Španěla Feliciana Lópeze 6:1, 3:6, 6:3, 7:6.

Foto: Shannon Stapleton, Reuters

Serena Williamsová na US Open zdolala také svou starší sestru Venus.

Článek
Fotogalerie

Serena Willliamsová porazila o dva roky starší Venus po šestnácté ze sedmadvaceti zápasů. "Venus je moje nejtěžší soupeřka ze všech a bylo to opravdu velmi složité. Byla výborná a bylo ctí s ní hrát," řekla Serena.

Ostře sledovaný zápas začala lépe Serena. V prvním setu udělala jen dvě nevynucené chyby. Od stavu 1:2 získala pět her v řadě a přes vyrovnané výměny získala první set hladce. Ve druhé sadě ale Serena vypadla z rytmu, přidala pár dvojchyb a zlobila se. Fanoušci více tleskali Venus a Serena se tím možná nechala trochu vyvést z míry. I proto bojující Venus srovnala poměr setů.

Třetí set rozhodla Serena v úvodu. Vybojovala brejk na 2:0 a sama už o podání nepřišla. Pomáhala si občas i servisem blížícím se dvousetkilometrové rychlosti. Zápas ukončila po hodině a 38 minutách svým dvanáctým esem v utkání. Sestry se u sítě objaly, Venus si pak rychle zabalila věci a zmizela v útrobách stadiónu.

Duel sester Wiilliamsových přilákal do hlediště americké celebrity. Přišla třeba moderátorka Oprah Winfreyová, či obchodní magnát Donald Trump. Další soupeřkou Sereny Williamsové v cestě za titulem bude Italka Roberta Vinciová, které ve čtyřech vzájemných zápasech nepovolila ani set.

Djokovič hraje s obhájcem titulu

Novak Djokovič zdolal v nočním zápase na dvorci Arthura Ashe Španěla Feliciana Lópeze 6:1, 3:6, 6:3, 7:6 a udržel si šanci na třetí titul z letošních grandslamů. Zápas s levorukým soupeřem zakončil hodinu po půlnoci. "Situace při jeho servisu pro mě občas byly frustrující," přiznal letošní vítěz Australian Open i Wimbledonu.

V semifinále Djokovič narazí na obhájce titulu Chorvata Marina Čiliče, jenž přehrál Francouze Jo-Wilfrieda Tsongu v pěti setech 6:4, 6:4, 3:6, 6:7 a 6:4. S Čiličem srbský šampión US Open z roku 2011 ještě neprohrál a má s ním bilanci 13:0.

Čilič potřeboval čtyři hodiny, aby zlomil odpor bojovaníka Tsongy. Francouz už prohrával 0:2 na sety, ale poté, co ve čtvrtém setu odvrátil tři mečboly, si vynutil páté dějství. V tom ale získal jediný brejk Čilič a proměnil pátý mečbol. "Po prohraném čtvrtém setu to byla vyčerpávající psychická bitva," řekl Chorvat.

Vinciová je v 32 letech poprvé v semifinále

Až ve svých 32 letech se zkušená italská tenistka Roberta Vinciová dočkala prvního grandslamového semifinále ve dvouhře. Třiačtyřicátá hráčka žebříčku WTA je mezi nejlepšími čtyřmi na US Open po výhře 6:3, 5:7, 6:4 nad jinou nenasazenou hráčkou Kristinou Mladenovicovou z Francie.

"Je to nepopsatelný pocit. Odehrály jsme neuvěřitelný a hrozně vyrovnaný zápas," řekla dojatá Vinciová na hlavním kurtu ve Flushing Meadows. Ze čtyřhry už má z grandslamů pět titulů včetně trofeje z US Open z roku 2012.

V semifinále Vinciová narazí na vítězku sesterského souboje Sereny a Venus Williamsových. Petra Kvitová své čtvrtfinále odehraje ve středu od 17 hodin SELČ.

Tenisový grandslamový turnaj US Open v New Yorku (tvrdý povrch, dotace 42 253 400 dolarů):
Ženy:
Dvouhra - čtvrtfinále:
Vinciová (It.) - Mladenovicová (Fr.) 6:3, 5:7, 6:4
S. Williamsová (1-USA) - V. Williamsová (23-USA) 6:2, 1:6, 6:3
Muži:
Dvouhra - čtvrtfinále:
Čilič (9-Chorv.) - Tsonga (19-Fr.) 6:4, 6:4, 3:6, 6:7 (3:7), 6:4
Djokovič (1-Srb.) - F. López (18-Šp.) 6:1, 3:6, 6:3, 7:6 (7:2)
Hlaváčková je v semifinále mixu.

Reklama