Hlavní obsah

Federer - Wawrinka 6:4, 6:3, 6:1Federer vyhrál švýcarský souboj a ve finále US Open se utká s Djokovičem

V nedělním finále tenisového US Open se střetnou Srb Novak Djokovič a Švýcar Roger Federer, tedy dva nejvýše nasazení tenisté. Rozhodla o tom páteční semifinálová klání, která byla v obou případech velmi jednoznačná. Federer přemohl svého krajana Stanislase Wawrinku 6:4, 6:3 a 6:1. Djokovič s ještě menšími potížemi přešel přes Chorvata Marina Čiliče a postoupil po setech 6:0, 6:1 a 6:2.

Foto: David Goldman, ČTK/AP

Roger Federer po vítězství nad krajanem Wawrinkou.

Článek

Federer, pětinásobný vítěz US Open, je ve Flushing Meadow ve finále poprvé od roku 2009, kdy prohrál s Argentincem Del Potrem. "Šest let jsem tady nebyl ve finále? To je vtip, ne? Nezdá se mi, že by to bylo tak dlouho," žertoval po vítězství.

V neděli bude usilovat o svůj osmnáctý grandslamový titul a první od triumfu ve Wimbledonu v roce 2012. Loni ho v semifinále překvapivě zastavil pozdější vítěz Čilič.

Letos prochází turnajem bez nejmenšího zakolísání. Soupeřům ještě nepovolil ani set a při vlastním podání ztratil jen dva gamy. Na úvahy, jestli právě teď hraje svůj vůbec nejlepší tenis, odpověděl opatrně. "Možná, nejsem si jist... Ale jsem rád, že to ještě jednou funguje," řekl čtyřiatřicetiletý Švýcar.

S Wawrinkou, s nímž v roce 2008 získal olympijské zlato ve čtyřhře a loni vyhrál Davis Cup, sice na jaře prohrál ve čtvrtfinále na antuce v Paříži, ale teď mu to oplatil. Pětkrát mu sebral podání, své neztratil ani jednou.

Djokovič nedal obhájci loňského vítězství Čiličovi ani nejmenší šanci. Dosud ho porazil ve všech třinácti zápasech, ale tentokrát to bylo až neuvěřitelně rychlé. Chorvat, jehož výkon poznamenalo zranění kotníku, uhrál jen tři gamy.

Zdramatizovat zápas se pokusil až ve třetím setu, kdy prorazil Djokovičovo podání na 2:2, ale to bylo z jeho strany všechno. Výsledkem bylo nejjednoznačnější semifinále na US Open od začátku otevřené éry v roce 1968.

Nedělní finále bude 42. vzájemným zápasem dvou nejlepších tenistů současnosti. Federer po srpnové finálové výhře v Cincinnati vede 21:20. Letos se oba hráči utkají pošesté, Djokovič má na kontě tři vítězství včetně wimbledonského finále.

Tenisový grandslamový turnaj US Open v New Yorku (tvrdý povrch)
Muži:
Dvouhra - semifinále:
Federer (2-Švýc.) - Wawrinka (5-Švýc.) 6:4, 6:3, 6:1
Djokovič (1-Srb.) - Čilič (9-Chorv.) 6:0, 6:1, 6:2

Reklama

Související témata: