Hlavní obsah

Zatčení bývalého tenisty Blakea? Policista se nemýlil poprvé!

oc, mmSport.cz

Největší americké město New York bylo poslední dva týdny Mekkou tenisu. V dějišti US Open se ale odehrála ještě jedna zajímavá událost - někdejší americký tenista James Blake byl přímo na ulici zatčen. Policie si desetinásobného vítěze turnajů ATP spletla s členem gangu překupníků. Městská policie nyní zveřejnila videozáznam ze zatčení, které provedl jistý důstojník James Frascatore. A podle New York Daily News se nemýlil poprvé!

Zatčení Jamese Blakea

 
Článek

Na záznamu je vidět, jak se někdejší čtvrtý hráč světového žebříčku opírá o sloup a policistovi, který k němu přiběhne, se vůbec nebrání. „Jen jsem tam stál a přemýšlel na všedními záležitostmi. Pak jsem uviděl, jak se ke mně někdo blíží a strhává mě k zemi," popisoval Blake.

„Moje první reakce byla, že je to někdo, kdo mě zná ze střední školy a jde mě obejmout. Nebo že se jedná o nějaký vtípek. A o tři vteřiny později, když jsem ležel na zemi, mi došlo, že to není ten případ," pokračoval Blake.

Video současně vyvrací původní informace o tom, že Blakea při zatýkání srazilo na zem pět policistů civilu. Akci "provedl", jak vidno, sám Frascatore. A NY Daily News v této souvislosti přinesl informaci, že podobného omylu se dopustil již v roce 2013, kdy v New Yorku zatkl matku dvou dětí. Nafeesah Hinesová (45) uvedla, že se dvěma kolegy hrubě srazili jejího přítele z kola k zemi za to, že jel po chodníku. Ji pak zatkli za údajnou manipulaci s důkazy. Frascatore se prý navíc choval arogantně a odmítl se jí legitimovat.

Někdejší úspěšný tenista, jenž je tmavé pleti, po zásahu nechtěl přímo tvrdit, že se stal obětí rasismu, ale spíše poukázal na policejní násilí.

"Neřekl bych, že je to tak jednoduché," řekl listu Daily News na otázku, zda byl zatčen kvůli tomu, že je černoch. "Vnímám to jako neopodstatněné policejní násilí, bez ohledu na to, jaké jsem rasy. Možná v tom rasový faktor hrál nějakou roli, každopádně však není důvod, aby někdo dělal komukoli takové věci," uvedl Blake, jenž ukončil kariéru před dvěma lety právě na US Open.

Pětatřicetiletý Američan utrpěl pohmožděniny na noze a tržnou ránu na lokti. Policie Blakea zatkla na základě chybné identifikace svědka, po čtvrt hodině držení ho propustila. Bývalému tenistovi se později policisté omluvili, lítost přidal i starosta New Yorku Bill de Blasio, jenž se newyorskému rodákovi omluvil veřejně i soukromě.

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 2 : 6 Macháč - Sinner 4 : 6, 2 : 6 konec
20240327T20 : 00:00+0100
Macháč vs. Sinner
Macháč vs. Sinner
Macháč
Sinner