Hlavní obsah

Indie - Česko 1:1Češi v Indii překvapivě ztratili! Rosol přejel soupeře jako uragán, ale Veselý selhal

Dillí
Aktualizováno

Záchranářské práce o udržení ve Světové skupině Davisova poháru se mírně komplikují. Lukáš Rosol sice zahájil páteční zápas s domácím Indem Yukim Bhambrim na jedničku, po hodině a 56 minutách zvítězil 6:2, 6:1, 7:5 a získal první bod pro českou reprezentaci, jenže Jiří Veselý ho nenapodobil. Dvaadvacetiletý tenista, který je při neúčasti Tomáše Berdycha poprvé českou jedničkou, nečekaně prohrál se Somdevem Devvarmanem 6:7, 4:6 a 3:6. Indové poněkud senzačně srovnali stav po prvním dnu na 1:1, v sobotu je na programu čtyřhra.

Foto: Profimedia.cz

Český tenista Jiří Veselý v duelu s Indem Somdevem Devvarmanem.

Článek
Fotogalerie

Rosol se s Bhambrim, až 125. hráčem světa, ještě nikdy neutkal. Více než s Indem se musel poprat s počasím, vedro a vysoká vlhkost rozhodně nejsou ideální tenisové podmínky. Česká dvojka se však výzvy nezalekla a do utkání vstoupila ve velkém stylu.

V prvním setu držel Bhambri s Rosolem krok pouze tři gamy, poté si dvakrát prohrál vlastní servis a český hráč vyhrál 6:2. Ještě jednoznačnější byla druhá sada, která trvala jen 25 minut a nejistý domácí tenista v ní sotva odvrátil kanára. Rosol dominoval na servisu a jeho soupeř zakončil dvojchybou.

Mírné komplikace pro Rosola přinesl až třetí set. Čtyřiaosmdesátý hráč světa dělal více nevynucených chyb, ve třetím gamu přišel o servis a dal Indovi naději. Tu ale Bhambrimu v šesté hře sebrala páska, Rosol srovnal, a přestože měl více práce s houževnatým soupeřem, zápas už dotáhl do vítězného konce. Český hráč nastřílel celkem jedenáct es, Ind ani jedno a po necelých dvou hodinách se svěřenci trenéra Navrátila radovali z důležitého prvního bodu na indické půdě.

Veselý nezvládl drsné podmínky

Dvaadvacetiletý Jiří Veselý nastoupil poprvé v Davisově poháru ještě za nerozhodnutého stavu a navíc se premiérově představil jako česká jednička. Jenže zápas nezvládl.

Zvýšený tlak na psychiku zřejmě českého mladíka proti 164. hráči žebříčku Devvarmanovi limitoval. Veselý hrál s Indem na rozdíl od Rosola hodně dlouhé výměny, na kurtu ale působil těžkopádně a vypadalo to, že si příliš nevěří. Třicetiletý domácí tenista dotáhl první set až do zkrácené hry, v které zvítězil 7:6 (7:3).

Nadějněji to pro českého tenistu vypadalo na začátku druhého setu, kdy Veselý prolomil soupeřův servis a získal výhodu brejku. Jenže postupem času začal mnohem více chybovat, nepomáhal si prvním podáním a výrazně se na něm podepsal také úbytek sil. Zatímco Devvarman nastřílel osm es, Veselý zůstal na nule. Český tenista v šestém gamu přišel o výhodu a druhý set smolně zakončil dvojchybou i další ztrátou podání.

Koho do čtyřhry ke Štěpánkovi?

Ve třetím dějství Veselý chtěl se zápasem něco udělat, ale v úmorném dusnu a vedru už neměl dostatek sil. Nakonec po dvou hodinách a 43 minutách prohrál 0:3 na sety a domácí se před chabou návštěvou sotva tisícovky diváků radovali ze senzačního bodu.

Indové srovnali po pátku na 1:1, do sobotní čtyřhry jsou nahlášeni zkušený Radek Štěpánek s dvacetiletým Adamem Pavláskem. Existuje však varianta, že Štěpánek nastoupí po boku Lukáše Rosola. Pokusí se překvapit dvojici ostřílených indických deblistů Leander Paes a Rohan Bopanna.

Baráž Davisova poháru (Dillí, tvrdý povrch):
Indie - ČR 1:1 po prvním dnu
Bhambri - Rosol 2:6, 1:6, 5:7
Devvarman - Veselý 7:6 (7:3), 6:4, 6:3
Ostatní výsledky Davisova poháru zde.

Reklama

Související témata: