Hlavní obsah

Veselý si po selhání v Davis Cupu sprostě ulevil. Nebyl schopný se hýbat

Dillí

Neslušným výrazem si jindy zdvořilý tenista Jiří Veselý ulevil před novináři po prohře v baráži Davisova poháru. V Dillí dnes neustál nepříjemné podmínky a při své premiéře v roli české jedničky prohrál.

Foto: Profimedia.cz

Český tenista Jiří Veselý v duelu s Indem Somdevem Devvarmanem.

Článek

"Nechci hledat výmluvy. Byl jsem do týmu povolán jako jednička, od které se očekávají body. Selhal jsem. Beru všechnu zodpovědnost na sebe," řekl čtyřicátý hráč světa po nečekané třísetové prohře 6:7, 4:6 a 3:6 se Somdevem Devvarmanem, až 164. v žebříčku ATP.

"Každá zkušenost je prospěšná, i ta negativní. Budu se snažit i z tohoto zápasu poučit, abych byl příště silnější. Pokud dostanu v neděli šanci, tak udělám vše pro to, abych týmu pomohl," řekl dvaadvacetiletý hráč.

Veselý nedokázal od první výměny Inda dostat pod tlak a pouštěl se s ním do dlouhých výměn. První tři gamy se hrály skoro půl hodiny a v horku a za velké vlhkosti vzduchu se český hráč rychle unavil. "Strašně jsem se zavařil a už se to se mnou táhlo po celou dobu. Nebyl jsem připravený nebo silný na to, abych podal stoprocentní výkon nebo výkon, který bych si přál podat. Bylo to z mé strany špatné."

Na první pohled nevypadal svěže. Po kurtu se ploužil, mnohdy ani nereagoval na soupeřův servis. "Víceméně už jsem se jenom bránil, poněvadž jsem nebyl prostě schopný na tom kurtu běhat a hýbat se tak, jak bych si přál," hlesl.

Byl rád, žestojí na nohou

Uvnitř bojoval, snažil se najít cestu, jak se probudit. "Abych to rozdýchal, rozpumpoval. Ale po každé druhé výměně jsem nebyl schopný se povzbudit, nějakou pěstičku nebo něco. Spíš jsem byl rád, že stojím na nohou," řekl.

Po prvním i druhém setu zamířil na toaletu. Vyměnil si tričko, snažil se zchladit, od realizačního týmu dostával vitamíny a regenerační prostředky. Nic nepomohlo. "Úvod setů byl ještě nějak OK, ale pak se to vždycky otočilo. Herně bych měl být lepší, ale dneska to tak vůbec nevypadalo. S... mě to," zanadával si.

Špatný pohyb zapříčinil, že si soupeř výrazně pomáhal servisem. Veselému nastřílel 20 es, některá i rychlostí pouze pod 130 km/h. "Když jsem viděl, jakou rychlostí podává, tak jsem byl zaskočen sám ze sebe. Nebyl jsem prostě schopen mu to číst a nebyl jsem na nohou, jak jsem měl," klopil Veselý oči. "Podával hodně přesně, využíval hodně úhly, ale z mé strany to bylo hodně špatný," dodal.

Nevěděl, jestli ho trochu svázala i role týmové jedničky. Celou dobu se to snažil nepřipouštět. Mohlo na něj dolehnout i to, že v Davisově poháru zatím neodehrál mnoho zápasů a zkušenosti chybějí. "Nechci se vymlouvat," zopakoval. "Prostě jsem přijel s tím, že chci uhrát svoje body, který uhrát mám, a na úvod se to podělalo. Je to zklamání, ale musím zabrat, dostat se z toho co nejrychleji," řekl.

Reklama

Související témata: