Hlavní obsah

Belgii už překáží v Davis Cupu jen obětavý Murray

Marek BurkertSport.czPrávo

Na začátku srpna prohrál Steve Darcis první kolo challengeru v Libereci, o pár dnů později si na podniku stejné kategorie v Praze nepřišel na Adama Pavláska. Tenisový osud je ale přelétavý, a tak nyní Brusel vzývá překvapivého hrdinu, který Rudé Ďábly po 111 (!) letech protáhl do finále Davis Cupu.

Foto: Geert Vanden Wijngaert, ČTK/AP

Belgický tenista Steve Darcis se raduje z daviscupového vítězství nad Argentincem Federikem Delbonisem.

Článek

„Nejméně očekávaná bitva o Salátovou mísu za poslední léta," podivují se komentáře odborného tisku nad složením finálové dvojice, kterou tvoří Belgie a Velká Británie, jejíž skotský šéf Andy Murray si usmyslel, že rozšíří svou sbírku trofejí.

Pokud má někdo v sestavě třetího hráče planety, dá se finálová účast předpokládat, ale Belgie? Ta ve Světové skupině plnila převážně roli outsidera. V letech 2008 a 2010 byla pro Berdycha se Štěpánkem příjemným soupeřem na rozehrání. Po sobotě to vždy bylo 3:0 a v neděli se hrálo jen z povinnosti.

Využili příznivé okolnosti

V tomto roce ale Belgičané využili příznivých okolností. V prvním kole vyhráli ve Švýcarsku, za které nenastoupili Federer ani Wawrinka, ve druhém spláchli Kanadu bez Raonice a Pospisila a v semifinále přemohli i Argentince.

„Kdyby mi před 10 lety někdo řekl, že budeme hrát finále Davis Cupu, tak bych se na něj díval dost divně," tvrdil Darcis, když s kolegy oslavoval semifinálové vítězství.

Hrát o trofej ale ještě neznamená ji získat. Belgie sice nastoupí proti Britům od 27. do 29. listopadu doma, jenže Murray bere finále nadmíru vážně.

Pokud by domácí zvolili jako hrací povrch antuku, pak by osmadvacetiletý Skot dokonce zvažoval, že nenastoupí na domácím Turnaji mistrů v Londýně, jenž finále Davisova poháru předchází.

„Hrál bych proti nejlepším hráčům světa a pak bych měl jen dva dny na přípravu na antuce," prohlásil Murray. Belgičané si tedy mají nad čím lámat hlavu. Taková šance se už zase dlouho nemusí opakovat.

Kdo letos vyhraje Davisův pohár?
Velká Británie
82,5 %
Belgie
17,5 %
Celkem hlasovalo 7354 čtenářů.

Reklama