Hlavní obsah

Finále Davisova poháru odstartuje Beck s Ljubičičem

Zápas slovenského tenisty Karola Becka s Chorvatem Ivanem Ljubičičem odstartuje v pátek v Bratislavě finálové utkání Davisova poháru. Druhý zápas prvního hracího dne obstarají Dominik Hrbatý a Mario Ančič. Rozlosování finálového duelu proběhlo ve čtvrtek v prostorách Bratislavského hradu.

Článek

Do sobotní čtyřhry jsou nahlášeni dvojice Hrbatý, Michal Mertiňák a Ljubičič, Ančič. Nedělní program zahájí souboj jedniček Hrbatého s Ljubičičem a pak by měli nastoupit Beck s Ančičem. Oba kapitáni mají možnost složení čtyřhry a závěrečných dvouher změnit. Očekává se, že za rozhodnutého stavu nastoupí do dvouhry za Chorvaty wimbledonský vítěz Goran Ivaniševič.

Slovensko i Chorvatsko jsou poprvé v historii ve finále Davisova poháru a jeden z nich se stane dvanáctou vítěznou zemí soutěže založené v roce 1900. Uplynulých pět ročníků mělo pokaždé jiného vítěze, přičemž nejúspěšnější jsou Američané s 31 tituly.

Beckův start byl ohrožen kvůli zraněnému kolenu, ale i za pomoci akupunktury se tenista dal dohromady. O slovenská dvojce se rovněž spekulovalo, že měl údajně při semifinále DC s Argentinou pozitivní dopingový test, ale oficiální zdroje informaci nepotvrdily.

Kdo vyhraje slavnou 'salátovou mísu'?
Hlasujte v anketě pod článkem.

Ljubičič přivítal, že nastoupí první. "Budu se moci připravit. Musím si ale na něj dát pozor, je talentovaný," řekl na Beckovu adresu devátý hráč světa. "Předpokládám, že po tomto utkání povedeme 1:0 a Ančič může mít lehčí roli, protože tlak bodovat bude ležet na Hrbatém," uvedl nehrající kapitán Niki Pilič.

Osud slovenského úspěchu závisí na výkonu Hrbatého. "Dominik se před domácím publikem vybičuje k velkému výkonu," věřil svému kolegovi Karol Kučera, který po finále ukončí kariéru. Kapitán Miloslav Mečíř rovněž doufal, že podpora fanoušků, kterých se do haly vejdou čtyři tisíce, pomůže jeho týmu k výhře. "Věřím, že lidé hráče vyhecují pokud možno k nejlepším výkonům," přál si Mečíř.

Chorvatský prapor donesl do finále především Ljubičič. Ten má za sebou životní sezonu na okruhu ATP a v Davisově poháru letos neprohrál. "Je národním hrdinou a mělo by se to jmenovat Ljubičič Cup a ne Davis Cup," vtipkoval Ivaniševič před zápasem. "Je to naše historická šance, kterou chceme využít," dodal Ljubičič.

Reklama

Související témata: