Hlavní obsah

Ljubičič čeká s Hrbatým životní zápas, Slovák chce překvapit

BRATISLAVA

Strhující podívanou slibuje první nedělní dvouhra finále Davisova poháru. Dominik Hrbatý bude v Bratislavě bojovat o udržení naděje na zisk "salátové mísy" pro Slováky, zatímco devátý hráč světa Ivan Ljubičič může Chorvatsku již zajistit daviscupový titul. Vzájemnou bilanci má lepší Ljubičič, Hrbatého ve všech pěti vzájemných zápasech porazil.

Článek

"Bude to nejdůležitější zápas mé kariéry," řekl Ljubičič před nedělním duelem s Hrbatým. Slovenský hráč se snaží vyvarovat tlaku a mluvil o tom, že to bude jeden zápas z mnoha. "Až po kariéře mohu hodnotit, který zápas byl nejkrásnější nebo nejdůležitější," řekl sedmadvacetiletý bratislavský rodák.

"Nebude to zápas o fyzičce, ale o psychice," řekl Ljubičič. Doufal, že zkušenosti hovoří v jeho prospěch. "Mám za sebou skvělou sezónu, v které jsem hrál vypjaté a těžké zápasy, takže to může být moje výhoda, že jsem na podobnou situaci zvyklý a proto odolnější," řekl Chorvat. Slovenská jednička tvrdila, že nemá co ztratit. "On musí vyhrát, já mohu jenom překvapit," uvedl devatenáctý hráč světa. "Pod tlakem nebudu a nedám kůži zadarmo," slíbil Hrbatý.

Už třikrát dokázali Slováci otočit nepříznivý stav 1:2 po čtyřhře. Naposledy loni v baráži o Světovou skupinu s Německem, kdy zahájil obrat Hrbatý výhrou nad Tommym Haasem. "Taky jsem měl tehdy nepříznivou bilanci. Teď to může být podobné, tu situaci znám," řekl Hrbatý. "Bude muset hrát skvěle, slabým výkonem Ljubičiče neporazí," řekl kapitán Miloslav Mečíř.

Otočit skóre bude těžké

Pouze šestkrát v historii Davisova poháru se stal vítězem celek, který ve finále prohrával po čtyřhře 1:2. Naposledy to dokázali ruští tenisté ve Francii v roce 2002.

Vyhraje-li Ljubičič nad Hrbatým, zvítězí letos ve všech 12 zápasech v soutěži a vyrovná rekord Johna McEnroa. Na rozdíl od Američana ale dosáhne výher v zápasech za nerozhodnutého stavu. "Důležité je vítězství v Davisově poháru, ne rekord," řekl Ljubičič.

Niki Pilič se zase může stát prvním kapitánem, který vyhraje Davis Cup s různými státy. Před Chorvatskem třikrát dovedl k triumfu Německo. "Je to stále těžší a těžší, více emotivní než dřív. Já se ale nezměnil a pořád beru jenom vítězství," řekl Pilič.

Slováci neztrácejí optimismus

"Vyhrajeme tři dva," plácali fanoušci slovenské hráče po ramenou po prohrané čtyřhře. Pokud dokáže Hrbatý vykřesat naději výhrou nad Ljubičičem, je otázkou, kdo nastoupí do závěrečného utkání proti Mariu Ančičovi. Za zraněného Karola Becka je zatím nominován Karol Kučera, ale hrát by mohl i Michal Mertiňák. "Troufl bych si na něj," řekl 165. hráč žebříčku ATP. Mečíř na otázku koho by postavil, pokrčil rameny a řekl, že neví.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články